Back to All Events

Ožuljeni jezik s Sergejem Harlamovom

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ožuljeni jezik

Večer slamovske poezije z gostom Sergejem Harlamovom

»ne bo šel svet mimo tebe

 skozi tebe bo šinil kakor šilo

 pred tvojimi vrati se

 bo kopičil z vsemi svojimi sadovi«

(Sergej Harlamov, iz pesmi Razširitev področja boja)

Tudi v novi sezoni bo vsak drugi torek v mesecu Mladinski kulturni center Maribor v navezi s pesniškim društvom Slam zverine ter izvedbenimi partnerji Narodnim domom Maribor, Kulturno-umetniškim društvom Coda ter Bando ferdamano v Vetrinjskem domu gostil literarni cikel slamovske poezije Ožuljeni jezik. Gre za moderirane literarne dogodke tekmovalne narave z odprtim odrom za nastopajoče ter vključenim občinstvom, ki ima vlogo literarnega razsodnika in ocenjevalca.

Slamovska poezija se je pojavila v osemdesetih letih prejšnjega stoletja v Združenih državah Amerike in se kmalu razširila na ostale kontinente. V Sloveniji je ta priljubljena oblika pesniških nastopov prisotna že dobri dve desetletji, intenzivno dogajanje pa beležimo v zadnjih osmih letih, ko se je v več slovenskih urbanih središčih oblikovala močna slamovska pesniška scena. V Mariboru je slamovska poezija izjemno živa ter vitalna, že več kot sedem let ima domicil na odrih Vetrinjskega dvora, kjer odlično uspeva ob podpori programa MKC Črka in angažirani skrbi Slam zverin.

Novo sezono pesniških slamov smo odprli že konec avgusta z mariborskim predizborom za državno prvenstvo v slamovski poeziji, ki bo potekalo 6. oktobra 2023 v Novem mestu, na njem pa se bodo pomerili vsi, ki so se za finale kvalificirali na predizborih v Kranju, na Ptuju, v Mariboru, v Celju in v Novem mestu.

Prvi redni mesečni pesniški slam nove sezone v Mariboru bo potekal 10. oktobra 2023 s pričetkom ob 19.30 uri v Vetrinjskem domu Maribor. Dogodek bo kot običajno odprt za vse slamovske pesnice in pesnike, ki bi se ponovno ali prvič želeli predstaviti z izvirno interpretacijo avtorske poezije. Prijave nastopajočih zbiramo na naslovu ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na facebook strani Slam zverin. Dogodek bo moderirala Mojca Frim, članica improligaške skupine Banda Ferdamana. Z literarnim gostom Sergejem Harlamovom pa se bo pogovarjala Ajda Strajnar, glavna urednica študentske revije Liter jezika.

o sergeju harlamovu

Foto: Andrej Lamut

Pesniški gost oktobrskega Ožuljenega jezika Sergej Harlamov (1989) je pesnik, sociolog in komparativist. Leta 2011 mu je kot zmagovalcu Festivala mlade literature Urška izšel prvenec Jedci. Sledili sta zbirki Mnogoboj mitologij (2019, nominacija za nagrado kritiško sito in Jenkovo nagrado, uvrstitev v pregledni bilten Centra za slovensko književnost Ten Books from Slovenia) ter lani še Hypomnemata ali Obnovimo osnove pisanja (nominacija za Veronikino nagrado in uvrstitev v program festivala Pranger). V istem letu ga je Velenjska knjižna fundacija uvrstila tudi na ožji seznam kandidatov za nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti za vrhunski desetletni opus. Za svojo interdisciplinarno diplomsko nalogo Michel Houellebecq in arheologija sedanjosti je prejel fakultetno Prešernovo nagrado. Občasno se znajde v vlogah publicista in prozaista, pa tudi vokalista v audio-vizualnem kolektivu Marta Fakuch.

 

                                      Vabljene in vabljeni na oktobrski Ožuljeni jezik!


Dogodek organizirajo pesniško društvo Slam zverine in MKC Maribor - MKC Črka, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom, KUD-om Coda in s finančno podporo Mestne občine Maribor.

Dogodek spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija za knjigo.

Dodatne informacije: petra.kolmancic@mkc.si; matic.acko@gmail.com

 

Earlier Event: October 10
29. MFRU 2023 - 5. dan