Back to All Events

konS DELAVNICA ≡ Rosi Grillmair: Kodna poezija

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

KonS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, Slam zverine in MKC Črka 23. 4. 2021 ob 16. uri, ob Dnevu knjige vabijo na delavnico Kodne poezije, ki jo bo izvedla umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije Rosi Grillmair!

𝙰𝚛𝚝 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚝𝚎𝙱𝚎𝚜𝚝𝙿𝚒𝚎𝚌𝚎(){

𝙰𝚛𝚝 𝚖𝚊𝚜𝚝𝚎𝚛𝚙𝚒𝚎𝚌𝚎 = 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚝𝚎();

𝚛𝚎𝚝𝚞𝚛𝚗 𝚖𝚊𝚜𝚝𝚎𝚛𝚙𝚒𝚎𝚌𝚎;

}

/𝚁𝚘𝚜𝚒 𝙶𝚛𝚒𝚕𝚕𝚖𝚊𝚒𝚛

 Koda je oblika pisnega izražanja, podobna poeziji. Za vsako vrstico kode stoji namen.

Deluje na preseku človeške in strojne interakcije – njena performativnost služi stroju, ki kodo izvrši, njena berljivost, opisnost, pa je pomembna za človeškega bralca. Obenem reprezentira in izvršuje. Potek iste naloge lahko zapišemo v različnih jezikih in na  različne načine. Zato je koda vedno subjektivna oblika komunikacije, prežeta z osebnostjo in slogom pisca.

Na delavnici bomo vrstice kode primerjali s poezijo, spoznali žanr kodne poezije, jo poskusili interpretirati in napisati lastne kodne pesmi. V soboto, 24. aprila, pa boste lahko svoje pesmi, ki so nastale na delavnici, tudi predstavili na slam dogodku Ožuljeni jezik v organizaciji MKC Črke in Slam zverin.

Na delavnico vabimo tako vse, ki še nikoli niste napisali vrstice kode, kot tudi programerje, ki želite eksperimentirati z jezikom, ki ga uporabljate vsak dan!

 

𝚏𝚘𝚛(𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚎𝚜𝚝 𝚒 : 𝚊𝚕𝚕𝙸𝚗𝚝𝚎𝚛𝚎𝚜𝚝𝚜)

𝚌𝚘𝚍𝚎𝚛𝚜.𝚊𝚍𝚍(𝚗𝚎𝚠 𝙲𝚘𝚍𝚎𝚛(𝚒));

/𝙲𝚑𝚊𝚘𝚜 𝙲𝚘𝚖𝚖𝚞𝚗𝚒𝚌𝚊𝚝𝚒𝚘𝚗 𝙲𝚘𝚗𝚐𝚛𝚎𝚜𝚜

/𝚋𝚎𝚛𝚒: "𝙸𝚗 𝚘𝚛𝚍𝚎𝚛 𝚝𝚘 𝚞𝚜𝚎 𝚝𝚎𝚌𝚑𝚗𝚘𝚕𝚘𝚐𝚢 𝚏𝚘𝚛 𝚍𝚒𝚏𝚏𝚎𝚛𝚎𝚗𝚝 𝚗𝚎𝚎𝚍𝚜 𝚊𝚗𝚍 𝚒𝚗𝚝𝚎𝚛𝚎𝚜𝚝𝚜, 𝚠𝚎 𝚗𝚎𝚎𝚍 𝚍𝚒𝚏𝚏𝚎𝚛𝚎𝚗𝚝 𝚙𝚎𝚘𝚙𝚕𝚎.”

 

Več o kodni poeziji

Prijava:

Udeležba na delavnici je brezplačna. Delavnica bo potekala na spletu, v angleškem jeziku. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest (15 udeležencev) na: https://www.1ka.si/a/336564

 

Mentorica:

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem kraju Linz v Avstriji. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje. Njena dela so bila razstavljena na mednarodnih umetniških festivalih in razstavah.

 

---

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Partnerji: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona zavod, @ LJUDMILA, MKC Maribor, LokalPatriot, Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici

Rosi-Grillmair-FC-2.jpg