Back to All Events

Teden Parade ponosa


Namesto 2. Parade ponosa v Mariboru, ki zaradi trenutne epidemiološke situacije letos ne bo organizirana, prostovoljke_ci programa Maribor skozi rožnata očala mavrični protest tokrat obeležujemo s tako imenovanim Tednom Parade ponosa.

Med 12. 10. in 18. 10. organiziramo aktivnosti, ki bodo vsaj v določeni meri nadomestile skupno hojo po ulicah, z njimi pa bomo obenem zaznamovale_i tudi oktober kot mesec LGBTQIA+ zgodovine. 

Kot se za trenutno situacijo spodobi, Teden Parade ponosa deloma selimo na splet. Tako bo ves teden na socialnih omrežjih (@maribor_pride na Instagramu in Maribor skozi rožnata očala na Facebooku) na voljo pregled leta, kjer se bomo spomnile_i letošnjih uspehov in aktivnosti. Tekom tedna bomo predstavile_i dve publikaciji KVIR ABECEDA: za vidnost in sprejetost LGBTQIA+ mladih - umetniško-izobraževalna publikacija, s katero želimo povečati vidnost, razumevanje in sprejemanje skupnosti LGBTQ+ v Mariboru in drugod - in Vodnik za organizacijo parade ponosa (»Guide for Pride«), ki je nastal na podlagi izkušenj prostovoljk_cev, ki so sodelovale_i pri organizaciji Prve Parade ponosa v Mariboru.

Program:

Podrobneje o programu

Okrogla miza: Vidnost LGBTQ+ skupnosti v Slovenij

V torek, 13. 10., bo med 11. in 13. uro, v Vetrinjskem dvoru potekala okrogla miza na temo Vidnost LGBTQ+ skupnosti v Sloveniji. Dogodek organiziramo v sodelovanju z Zavodom Mariborski radio študent - MARŠ. Namen okrogle mize je razprava o trenutnem položaju skupnosti LGBTQ+ v Sloveniji z vidika tako pripadnikov skupnosti kot skupin in organizacij, ki si prizadevajo za njihovo opolnomočenje. Skozi deljenje izkušenj in predstavitev dela bomo ovrednotile_i napredek na področju enakosti in pod drobnogled vzele_i izzive, s katerimi se soočamo. 

V ospredju bosta tudi delo in življenje v času epidemije novega koronavirusa, vseskozi pa se bomo spraševale_i o pomembnosti vidnosti in aktivnega udejstvovanja LGBTQ+ oseb v slovenski družbi. 

Na okrogli mizi bodo sodelovale_i predstavnice_ki: Inštituta 8. marec, Društva Legebitra, prostovoljec programa Maribor skozi rožnata očala in drugi.

Podporna skupina za mlade LGBTQIA+ osebe

V četrtek, 15. 10., bomo pričele_i z izvajanjem Podporne skupine za mlade LGBTQIA+ osebe, ki se srečujejo s vprašanji povezanimi s spolno identiteto in/ali spolno usmerjenostjo ter vsem, ki bi se rade_i samo podružile_i. Srečanja bodo potekala vsak četrtek, med 16.30 in 18.00, v prostorih Mladinskega kulturnega centra Maribor. Za morebitna vprašanja o podporni skupini se lahko obrneš na tanja.veber@gmail.com.

The Secret Teaparty / Skrivnostna čajanka

Teden Parade ponosa bomo zaključile_i s »The Secret Teaparty« (Skrivnostno čajanko), Drag Showom, na katerem bodo nastopile tako mariborske kot ljubljanske zvezde Drag Showa. Dogodek se bo odvil v soboto, 17. 10., v Dvorani Gustaf. 

Ker je število mest omejenih, smo se odločile_i, da dogodek izpeljemo v dveh ponovitvah – prvič med 19.00 in 20.00 uro ter drugič 20.30 in 21.30 uro. Dogodek organiziramo v sodelovanju z AGD Gustaf in Društvom Dih

Vsi dogodki bodo potekali v skladu z aktualnimi epidemiološkimi ukrepi, zato bo število mest omejeno. Morebitne spremembe in prilagoditve bodo objavljene sproti.

O Mariboru skozi rožnata očala (MSRO)

Program Maribor skozi rožnata očala se je leta 2014 izoblikoval pod okriljem MKC Maribor in od takrat ustvarja prostor in aktivnosti za mlade pripadnike LGBTQIA+ skupnosti. Program z informacijami, literaturo, druženjem, nasveti in različnimi aktivnostmi pomaga mladim, ki se jim porajajo vprašanja pri odkrivanju in sprejemanju svoje spolne identitete ali spolne usmerjenosti in je odprt za vse, ki so pripravljeni na kakršenkoli način sodelovati pri načrtovanju, pripravi in izvedbi aktivnosti. Nove prostovoljce sprejemajo skozi vse leto, svoje dogodke pa aktivno oglašujejo na socialnih omrežjih.

 
teden_parade_ponosa.png