Back to All Events

Razstava študentskih nagrajencev MFRU


  • Galerija Media Nox 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mednarodni festival računalniške umetnosti in Galerija Media Nox vabita na ogled razstave del študentskih nagrajencev MFRU, ki bo na ogled od 13. do 29. oktobra v Galeriji Media Nox.

MFRU, ki bo letos potekal od 23. do 29. oktobra z glavnim prizoriščem v nekdanji Modni hiši na Partizanski cesti, je ob letošnji 26. izvedbi tradicionalne študentske štipendije preoblikoval v študentske nagrade za intermedijsko umetnost.

Na poziv zanje je do julija prispelo 9 prijav s treh fakultet: Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici, Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO); ter 1 samostojna prijava.

Komisija, ki so jo sestavljali Ida Hiršenfelder, Igor Štromajer, Miha Horvat, Tjaša Pogačar in Živa Brglez, je zbrala tri nagrajenke_ce, vse tri študentke_e ALUO: Pavleta Banovića z delom Razlika med tem, kar je, in tem, kar trdi, da je, Mateja Mihevca z delom Latent space walk in Edino Muftić z delom Botanika.

Vsa nagrajena dela in izbor del preostalih prijaviteljev_ic bo na ogled v Galeriji Media Nox od 13. oktobra do 29. oktobra, na podelitvi nagrad 24. oktobra ob 19. uri na istem prizorišču pa bomo razglasili tudi glavno nagrajenko_ca izmed navedene trojice.

Obrazložitve komisije:

Pavle Banović je navdušil s svojim asketskim, izčiščenim pristopom, znotraj katerega transformacije oblik in pomenov nakazujejo zanimiva presečišča med legalnim, moralnim in (ne)nadzorom nad kroženjem informacij. Obenem njegov projekt Razlika med tem, kar je, in tem, kar trdi, da je omogoča konceptualne in izvedbene nadgradnje in odvode ter različne oblike realizacij, načinov distribucije, produkcije in participativnosti.

Matej Mihevc je komisijo prepričal z izjemno konceptualno dodelanim in izvedbeno premišljenim predlogom Latent space walk (working title/delovni naslov). Njegov pristop do tehnologije računalniškega/strojnega vida je raziskovalno-kritičen, konsistenten in radikalen. Kot metodo uporablja izrazitost vizualnih dražljajev, odprtost projekta v različnih elementih dela pa kaže na živost ideje. Delo priča, da gre za študenta z resnim in sistematičnim pristopom k umetniški produkciji, ki je na področju intermedijske umetnosti izredno pomemben.

Edina Muftić je prijavila zelo ambiciozen in aktualen projekt Botanika, ki kapacitete računalniških tehnologij uporablja za odpiranje ekoloških vprašanj v kontekstu antropogenih klimatskih sprememb ter s tem sugerira inovativno in kritično rabo sodobnega medija. Poleg ekološke ima tudi zelo močno emocionalno komponento, kar je izjemno zanimiv moment umetniškega dela.

 
vir: Pavle Banovič - The difference between what it is and what it claims to be

vir: Pavle Banovič - The difference between what it is and what it claims to be

 
Earlier Event: October 12
Teden Parade ponosa