Back to All Events

Jazz 'ma mlade - 2. petek

  • Židovski trg 1 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kjer se srečajo umetnost, vino in kulinarika

Festival Jazz 'ma mlade že četrto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo. Med drugim se bodo predstavili: Mirna Bogdanović & London connectionŽan Tetičković New Standards Trio, WCKD NATION, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet, in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči novih prebivalk Židovske četrti - čebel. Ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel letos marsikje v Sloveniji obeležujemo tudi 100 let organiziranega čebelarstva, in ker tudi jazz glasba obeležuje približno 100 let svojega obstoja, bo rdeča nit letošnje ulične hrane - med, nadejamo pa se lahko tudi pestrega izbora najboljših lokalnih vin.


PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet

21.00: Koncert WCKD NATION (SI) Neo-soul, R&B, Pop

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

19.00: Otvoritev razstave Dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor: Človek-stroj, arkade Židovskega trga

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

·      Galerija Media Nox: Ajda Podgorelec, Raztančičevanje (slikarska razstava)

·      Fotogalerija Stolp: Lin Gerkman: North of South, fotografije iz Namibije (fotografska razstava)

·      Galerija DLUM: Nagrajenci DLUM (skupinska razstava)

·      Sinagoga, 20:00 – 22:00: Ogled Sinagoge in gostujoče razstave Ognjeni zvitki uglednega izraelskega grafika in oblikovalca Dana Reisingerja (1934, Kanjiža, Srbija)

·      GT22, 18:00 - 20:00: Zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo

 

// AFTER //

23.30: After party – Urban Garden (Organizacija: MID Glas podzemlja)


O PROGRAMU

WCKD NATION (SI) Neo-soul, R&B, Pop

Glasba skupine WCKD NATION združuje svet jazza in popa, ki ju prepleta v moderen neo-soul. Umirjen vokal ostaja zvest vzorcem sodobnega R&B-ja, ki ga podpre inštrumentalna podlaga, ki ni le navdihnjena v jazzu in popu ampak tudi hip hopu in funku.

Skupina WCKD NATION je septembra in oktobra 2018 izdala dva singla, TIME in TROUBLES, ki so ju dobro sprejeli na slovenskih radijskih postajah, kot tudi ljubitelji glasbe in glasbeni profesionalci. Konec oktobra 2018 je skupina nastopila v živo na Prvem programu Radia Slovenija in bila predstavljena v številnih drugih radijskih oddajah kot tudi v spletnih medijih.

Marca se WCKD NATION odpravljajo na prvo mednarodno turnejo na Baltik. Skupina bo nastopila na osmih koncertih v Litvi, Latviji in Estoniji. Del turneje bo tudi nastop na mednarodno priznanem showcase festivalu Tallinn Music Week. Tretji single, NEW PATH, so izdali med Baltsko turnejo, v petek, 22. marca.

POVEZAVE:
Wckd Nation - NEW PATH (Official Video): https://www.youtu.be/o0osmaK6Qaw
Wckd Nation - TROUBLES (Official Audio): https://www.youtu.be/c6NwLmZaQNE
Wckd Nation - TIME (Official Audio): https://youtu.be/51oROvxI6Uw

Facebook: https://www.facebook.com/WckdNation
Twitter: https://twitter.com/WckdNation
Instagram: https://www.instagram.com/wckd_nation

Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet

Urška Starovasnik je mlada vokalistka, ki pravkar zaključuje študij jazz petja na Deželnem Konzervatoriju v Celovcu, pod mentorstvom profesorice Caroline De Rooij. Leta 2012 je nastopila na festivalu Jazz Ravne in, v sklopu delavnic prestižne glasbene akademije, Berklee College of Music, pod mentorstvom Donne McElroy in Dennis Montgomery-ja III, nastopila tudi na svetovno znanem Umbria Jazz Festivalu v Italiji. Sodelovala je pri različnih projektih priznanih slovenskih in tujih glasbenikov, kot so: Igor Bezget, Karen Asatrian, Robert Bargad, the.m., Norah Jones Tribute, SoWhat, WCKD Nation in drugi. 

Po nekoliko daljšem premoru, je projekt R’n’Jazz zasnovala v sklopu zaključnega diplomskega koncerta, kjer je slišati nekatere jazz standarde, pa tudi novejše R’n’B/pop skladbe. Mlada zasedba izvaja moderne jazzovske aranžmaje s pridihom R’n’B in neo-soul glasbe, po vzoru velikih imen kot so Gretchen Parlato, Robert Glasper, Esperanza Spalding in drugi.

Zasedba

  • Urška Starovasnik - vokal

  • Nejc Škofic - klaviature

  • Peter Smrdel - bas

  • Žiga Smrdel - bobni

Dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor: Človek-stroj

Češki filozof Vilém Flusser idejno razpostre v knjigi K filozofiji fotografije splošno razumevanje delovanja in uporabo nekega orodja, ki narekuje, da je glavna lastnost orodja, zmožnost opravljanja specifičnih funkcij, primerljiva s človeškim telesom - kot njena razširitev. "Človek ustvarja orodja in pri tem samega sebe uporabi kot model za to stvaritev," zapiše Flusser, "dokler se odnos ne spremeni in stroji začnejo služiti kot modeli za človeka, za svet in družbo." (Flusser, 2010. str. 83) Stroj od človeka, kot operaterja, zahteva, da se njeni funkciji, ki je linearni program po katerem poteka njegovo delovanje, podredi.

"Človek v funkciji stroja." (Flusser, 2010, str. 28)

Fotografska serija Človek - stroj vsebuje 15 fotografij, realizirana je v srebrno-bromidni tehniki fotomontaže in izvedena pri izbirnem predmetu Srednje šole za oblikovanje Maribor, Analogna fotografija.

Sodelujoči dijaki:

  • Aljaž Fredi Novak

  • Urban Saletinger

  • Jakob Vogrinec

  • Niko Korošec

Mentor: Amadeus Birca

MEDIA NOX - Ajda Podgorelec, Raztančičevanje

Ajda Podgorelec je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, ki je svoj slikarski talent kalila predvsem na šolskih likovnih delavnicah pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec. Raztančičevanje je njena prva samostojna razstava v galerijskih prostorih, čeprav so njena dela bila že nekajkrat razstavljena na šolskem razstavišču. Prav tako je bila tri leta zaporedoma prejemnica Prešernovih priznanj, ki jih strokovna žirija II. gimnazije podeljuje talentiranim dijakom na področju umetniškega izražanja, in sicer je od tega dvakrat prejela priznanje za prvo mesto na likovnem področju (2017, 2019). Kot pravi sama, slika odkar pomni in temu bi rada posvetila tudi svojo prihodnost, za začetek z vpisom na Oddelek za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Gre za serijo oljnih ter pastelnih slik narejenih na steklu in ogledalu. »Ajda je najmlajša ustvarjalka s samostojno razstavo v Galeriji Media Nox. Prepričala nas je s pronicljivim talentom, tehnično spretnostjo ter s hipnotičnimi podobami včasih zelo surove realnosti, ki jo prežarči s kritičnimi pomisleki o vlogi mladih v družbi, a vendarle najde tudi pot k optimizmu.«

FOTOGALERIJA STOLP - fotografije iz Namibije, Lin Gerkman, North of South

Lin Gerkman je fotograf in oblikovalec iz Ljubljane. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral iz industrijskega oblikovanja, kjer nadaljuje tudi magistrski študij. Njegovo zanimanje za raziskovanje zgodovine predmetov se je v zadnjih letih izrazilo na področju fotografije in videa. V svojih fotografijah obravnava aktualne dogodke in ostanke polpretekle zgodovine. Njegov način dela ni omejen z enim samim pristopom. Zasnovan je na ustaljenih dokumentarnih tehnikah, pri poskusu iskanja resnice onstran dejstev pa pogosto presega strogo objektiven pogled na svet. Njegovo delo se osredotoča na odnos do narave, grajenega okolja, tehnologije in pojmovanja časa.

Zgodbo podpira premišljeno spletanje likovnih elementov, s čimer avtor ustvarja narativne podobe z izjemnim estetskim občutkom. Serijo z naslovom North of South spremlja uravnotežen izbor posameznih motivov, svojevrsten preplet portretov in krajine, s katerimi je na svojstveno dokumentaren način povedana zgodba o spreminjanju načinov bivanja v ruralni Namibiji. Avtor meni, da njegovo delo ni povsem direktno dokumentarno, kjer navadno fotograf s svojo prisotnostjo ne vpliva na dogodke in okolico. Teži k osebnemu pristopu in konstruktivno interakcijo s subjektom fotografiranja. V svoji pripovedi se izogiba kakršnemu koli kritičnemu vrednotenju videnega in doživetega.

SINAGOGA - Dan Reisinger: Ognjeni zvitki

od 19.00 do 20.00 - brezplačni vodeni ogled Židovska ulica in Židovski trg: stavbe, ljudje in dogodki-Območje Židovske ulice in Židovskega trga sodi med najbolj slikovite, a tudi najmanj znane dele Maribora. Zato bomo z besedami, fotografijami, filmom in predmeti predstavili zanimivo preteklost tega dela Maribora, jo povezali z živahno sedanjostjo in, upamo, omogočili sijajno prihodnost.. Začetek vodenja bo pred zgradbo sinagoge. V primeru dežja bo vodenje potekalo virtualno v zgradbi sinagoge.

odprta vrata od 20.00 do 22.00 – ogled sinagoge in gostujoče razstave Ognjeni zvitki uglednega izraelskega grafika in oblikovalca Dana Reisingerja (1934, Kanjiža, Srbija).

GT22

"AV dogodek v živo" je zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo.