Back to All Events

Jazz 'ma mlade - 1. petek

  • Židovski trg 1 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kjer se srečajo umetnost, vino in kulinarika

Festival Jazz 'ma mlade že četrto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo. Med drugim se bodo predstavili: Mirna Bogdanović & London connectionŽan Tetičković New Standards Trio, WCKD NATION, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet, in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči novih prebivalk Židovske četrti - čebel. Ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel letos marsikje v Sloveniji obeležujemo tudi 100 let organiziranega čebelarstva, in ker tudi jazz glasba obeležuje približno 100 let svojega obstoja, bo rdeča nit letošnje ulične hrane - med, nadejamo pa se lahko tudi pestrega izbora najboljših lokalnih vin.


PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Koncert učencev Konservatorija za glasbo in balet Maribor

21.00: Koncert Mirna Bogdanović & London connection (SI,UK) Swing

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

19.00: Otvoritev razstave Neža Kokol: Tu je in že ga več ni, arkade Židovskega trga

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

·      Galerija Media Nox: Ajda Podgorelec, Raztančičevanje (slikarska razstava)

·      Fotogalerija Stolp: Lin Gerkman: North of South, fotografije iz Namibije (fotografska razstava)

·      Galerija DLUM: Primavera!, skupinska razstava umetnikov mlajše generacije

·      Sinagoga, 19:00 – 21:00: Obtičali v Šanghaju. Življenje judovskih beguncev skozi objektiv Arthurja Rothsteina (gostujoča fotografska razstava)

·      GT22, 18:00 - 20:00: Zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo

 

// AFTER //

23.30: After party – Urban Garden (Organizacija: MID Glas podzemlja)


O PROGRAMU

Mirna Bogdanović & London connection (SI/UK)

Mirna Bogdanović je slovenska jazz vokalistka, ki živi in deluje v Berlinu. Nekdanja štipendistka slovenskega Ministrstva za kulturo je februarja lani zaključila študij na slovitem Jazz Institutu v Berlinu pod mentorstvom Judy Niemack, Greg Cohen in Kurt Rosenwinkel. Poleg študija se je udeleževala različnih jazz delavnic in se izpopolnjevala pri mnogih priznanih glasbenikih v Evropi in New Yorku. Leta 2015 je osvojila Downbeat nagrado za izjemno izvedbo/nastop, bila je članica Nemškega Nacionalnega Jazz Orkestra (BuJazzO) s katerim je koncertirala po svetu. Sedaj je Mirna aktiven del berlinske jazzovske scene, članica različnih zasedb kot pevka in skladateljica. Lani je bila nagrajena s  štipendijo Univerze za umetnost v Berlinu, s pomočjo katere pripravlja izdajo svoje prve zgoščenke.

»Pevka in komponistka Mirna Bogdanović je že nekaj let tesno vpeta v evropsko jazzovsko sceno. Njen sijoči ton, ekspresivno fraziranje in popolna muzikaličnost jo uvrščajo med izbrane pevke mnogih priznanih glasbenikov. Udobnost v vseh smereh Mirninega glasbenega življenja zagotavlja zadovoljstvo publike.«

Greg Cohen, jazzovski basist (Amerika)

Konservatorij za glasbo in balet Maribor

Jazz ansambel Konservatorija za glasbo in balet Maribor združujeta dve generaciji dijakov umetniške gimnazije in učenci nadstandardnega jazz oddelka. Kot manjši projekt so si letos zadali podrobneje spoznati glasbo legendarne plošče Kind of Blue, avtorja Milesa Davisa, in jo na svoj način predstaviti publiki. Za popestritev bodo dodali nekaj skladb standardnega in modernega Jazz repertoarja.

Nastopajo:

  • Neža Ožinger - vokal

  • Blažka Garmut - vokal

  • Jana Zamuda - kitara

  • Jurij Mijovič - kitara

  • Jakob Ivačič - klavir

  • Neža Pavlovič - bas

  • Niko Kostanjevec - bobni

Neža Kokol: Tu je in že ga več ni

Neža Kokol je študentka drugega letnika arhitekturnega dizajna na akademiji Gerrit Rietveld v Amsterdamu. Njeno zanimanje za ljudi, njihov vsakdan in vrednote, ki jih izraža skozi fotografije, izhaja iz odraščanja v državi na prehodu iz socialističnega v kapitalistični sistem, na spremembah vrednot, komunikacije in odnosov. Trenutkov ne išče namerno, ampak jih ujame, ko se pojavijo v svoji iskreni celostnosti.


O razstavi:

V svojem delu zajemam celovitost trenutka -  kjer se čustva in okolica spojijo; v miru, žalosti, sreči, pogumni samostojnosti, enotnosti barv, moči v samoti. Želela sem zabrisati črto med fotografom in motivom, biti ne le opazovalec, ki zajame trenutek, ampak ta, ki ga živi, doživlja.

MEDIA NOX - Ajda Podgorelec, Raztančičevanje

Ajda Podgorelec je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, ki je svoj slikarski talent kalila predvsem na šolskih likovnih delavnicah pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec. Raztančičevanje je njena prva samostojna razstava v galerijskih prostorih, čeprav so njena dela bila že nekajkrat razstavljena na šolskem razstavišču. Prav tako je bila tri leta zaporedoma prejemnica Prešernovih priznanj, ki jih strokovna žirija II. gimnazije podeljuje talentiranim dijakom na področju umetniškega izražanja, in sicer je od tega dvakrat prejela priznanje za prvo mesto na likovnem področju (2017, 2019). Kot pravi sama, slika odkar pomni in temu bi rada posvetila tudi svojo prihodnost, za začetek z vpisom na Oddelek za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Gre za serijo oljnih ter pastelnih slik narejenih na steklu in ogledalu. »Ajda je najmlajša ustvarjalka s samostojno razstavo v Galeriji Media Nox. Prepričala nas je s pronicljivim talentom, tehnično spretnostjo ter s hipnotičnimi podobami včasih zelo surove realnosti, ki jo prežarči s kritičnimi pomisleki o vlogi mladih v družbi, a vendarle najde tudi pot k optimizmu.«

FOTOGALERIJA STOLP - fotografije iz Namibije, Lin Gerkman, North of South

Lin Gerkman je fotograf in oblikovalec iz Ljubljane. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral iz industrijskega oblikovanja, kjer nadaljuje tudi magistrski študij. Njegovo zanimanje za raziskovanje zgodovine predmetov se je v zadnjih letih izrazilo na področju fotografije in videa. V svojih fotografijah obravnava aktualne dogodke in ostanke polpretekle zgodovine. Njegov način dela ni omejen z enim samim pristopom. Zasnovan je na ustaljenih dokumentarnih tehnikah, pri poskusu iskanja resnice onstran dejstev pa pogosto presega strogo objektiven pogled na svet. Njegovo delo se osredotoča na odnos do narave, grajenega okolja, tehnologije in pojmovanja časa.

Zgodbo podpira premišljeno spletanje likovnih elementov, s čimer avtor ustvarja narativne podobe z izjemnim estetskim občutkom. Serijo z naslovom North of South spremlja uravnotežen izbor posameznih motivov, svojevrsten preplet portretov in krajine, s katerimi je na svojstveno dokumentaren način povedana zgodba o spreminjanju načinov bivanja v ruralni Namibiji. Avtor meni, da njegovo delo ni povsem direktno dokumentarno, kjer navadno fotograf s svojo prisotnostjo ne vpliva na dogodke in okolico. Teži k osebnemu pristopu in konstruktivno interakcijo s subjektom fotografiranja. V svoji pripovedi se izogiba kakršnemu koli kritičnemu vrednotenju videnega in doživetega.

SINAGOGA - Obtičali v Šanghaju. Življenje judovskih beguncev skozi objektiv Arthurja Rothsteina

Odprta vrata od 19.00 (pred tem gostimo srečanje učiteljev iz ex-Yu) do 22.00 – ogled sinagoge in gostujoče razstave Obtičali v Šanghaju. Življenje judovskih beguncev skozi objektiv Arthurja Rothsteina: razstava o skoraj 20.000 judovskih beguncev iz Tretjega rajha, ki so II. svetovno vojno preživeli zato, ker so dobili zatočišče v Šanghaju.

GT22

"AV dogodek v živo" je zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo.Earlier Event: May 30
Ruske pesmi za otroke
Later Event: June 7
Jazz 'ma mlade - 2. petek