Back to All Events

Pogovor s pesnico in pisateljico Stanko Hrastelj

  • Salon uporabnih umetnosti 1 Glavni trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V sklopu 8. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti se bo v petek, 17. avgusta, ob 19. uri, v Salonu uporabnih umetnosti odvijal pogovor s pesnico in pisateljico Stanko Hrastelj. Pogovor bo vodil Nino Flisar.

 

O AVTORICI IN VODITELJU

foto: Marko Kosović

foto: Marko Kosović

Pesnica in pisateljica Stanka Hrastelj je doslej objavila pesniški zbirki Nizki toni (Založba GOGA, 2005), Gospod, nekaj imamo za vas (Študentska založba, 2009) in romana Igranje (Mladinska knjiga, 2012) ter Prva dama, ki je pred nedavnim izšel prav tako pri založbi Mladinska knjiga. Za literarno delo je prejela več nagrad, med drugimi modro ptico za najboljši roman (2012), naziv vitezinja poezije (2007), nagrado za najboljši prvenec (2005) in naziv najboljša mlada pesnica Slovenije (2001). Poleg pisanja se ukvarja z organizacijo in moderiranjem kulturnih dogodkov, literarnim mentorstvom in z oblikovanjem keramike. Stanka Hrastelj spada med najmočnejše pesniške in od romanesknega prvenca naprej tudi najizrazitejše pisateljske glasove pri nas. Njena besedila so prevedena v več tujih jezikov.

 

foto: Branimir Ritonja

foto: Branimir Ritonja

Nino Flisar je pesnik, prevajalec, performer, publicist in urednik. Leta 1997 je zmagal na natečaju poezije in proze študentov Univerze v Mariboru. Od leta 2001 do leta 2006 je bil urednik na Študentski založbi Litera, pri njej je uredil 30 knjig. V letih 2001–2002 je bil urednik kulturnega magazina Asskalla. Nato je služboval  v MKC Maribor in bil vpet v različne festivale, Slovenski dnevi knjige v Mariboru, Performa in Mednarodni festival računalniških umetnosti. Zadnjih nekaj let  je urednik na Založbi Pivec, pri kateri je uredil okrog 100 knjig in pri kateri koordinira Pesniški turnir in evropske projekte. Je avtor projektov Pesniški vrtiljak in Poezija na mestnih ulicah, v zadnjih desetih letih je organiziral, moderiral ali zasnoval več kot 200 literarnih prireditev.

 

 

Organizator dogodka je Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z MKC Maribor in Javno agencijo za knjigo RS.

Dogodek je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.