Back to All Events

Literarno pomenjkovanje s Tomom Podstenškom na Dravski vili

V sklopu 8. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti se bo v četrtek, 16. avgusta, ob 18. uri, odvil prav poseben literarni pogovor - z romanopiscem in kratozgodbarjem Tomom Podstenškom se bo v edinstvenem ambientu na reki Dravi pogovarjala Zora A. Jurič.

Dogodek se bo odvijal na ladjici Dravska vila, ki bo ob 18. uri izplula iz pristanišča na Lentu. Flosarske, lentovske in druge dravske zgodbe pa bo ob vožnji pripovedovala dr. Jerneja Ferlež.

 

O AVTORJU IN VODITELJICI

DSC_1741.jpg

Tomo Podstenšek, rojen leta 1981 v Slovenj Gradcu piše predvsem prozo, romane in kratke zgodbe, pa tudi otroško literaturo in dramske tekste. Kratke zgodbe objavlja v domačih in tujih literarnih revijah, več njegovih besedil je bilo nagrajenih na različnih natečajih. Je avtor petih romanov (Dvigalo, Sodba v imenu ljudstva, Sredi pajkove mreže, Tihožitje z mrtvo babico in Papir, kamen, škarje) in dveh zbirk kratkih zgodb (Vožnja s črnim kolesom, Ribji krik). Romana Sodba v imenu ljudstva in Papir, kamen, škarje sta bila uvrščena med nominirance za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman preteklega leta. Roman Dvigalo je preveden v srbski, roman Papir, kamen, škarje pa v hrvaški jezik. Zbirka zgodb Ribji krik je bila pravkar nominirana za nagrado novo mesto za najboljšo zbirko kratke proze 2017. Poleg pisateljevanja občasno sodeluje pri gledaliških in radijskih projektih ter organizaciji različnih literarnih dogodkov.

foto: Matej Kristovič

foto: Matej Kristovič

Zora A. Jurič, rojena leta 1953 v Slovenj Gradcu, je po izobrazbi profesorica slovenskega jezika. Do upokojitve je službovala na Osnovni šoli Kamnica. Konec devetdesetih let je osnovala Mariborski bralni klub, nato pa literarno kavarno, v kateri je gostila znane literarne ustvarjalce. Literarne večere vodi že več kot dvajset let, redno sodeluje z Mariborsko knjižnico, Založbo Pivec in Mestno knjigarno Maribor. V okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je bila ena izmed voditeljic Literarnih postaj. Štiri leta je mesečno pisala kolumne za 7D, prilogo dnevnika Večer. Leta 2001 je v okviru literarne kavarne zasnovala prvi Pesniški turnir, izbor za najboljšo izvirno slovensko pesem, ki danes velja za eno najvidnejših pesniških prireditev v Sloveniji, hkrati pa je nagrada tudi edina literarna nagrada, ki se podeljuje v Mariboru. Zora A. Jurič je tudi pobudnica javnega branja poezije, ki poteka vsako leto 21. marca na mednarodni dan poezije in Glazerjev rojstni dan pred Rektoratom Univerze v Mariboru. Je ambasadorka Mariborske knjižnice in si aktivno prizadeva za pridobitev nove knjižnice. Za delovanje na področju literature je letos prejela Glazerjevo listino, najvišje priznanje Mestne občine Maribor na področju kulture.

foto: Peter Rezman

foto: Peter Rezman

Dr. Jerneja Ferlež je etnologinja, ki dela v knjižnici, oziroma knjižničarka, ki se ukvarja z etnologijo. Napisala je nekaj etnoloških monografij o Mariboru in številne članke, sodelovala je pri nastajanju filma Mariborska dvorišča, postavila več razstav, med drugim razstavo Nemci in Maribor v letu, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture. Uredila je nekaj knjig in sodelovala v različnih uredniških odborih. V zadnjem času pa piše zgodbe, v katerih poskuša dokumentarna besedila spraviti v spogledovanje z literaturo.

 

 

Organizator dogodka je Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z MKC Maribor in Javno agencijo za knjigo RS.

Dogodek je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.