Back to All Events

Vragolije z Groznovilco v Hudi hosti in Divji zimi

  • Mestni park Maribor (map)

V sredo, 15. avgusta, ob 18.30, Vas MKC Maribor, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Javna agencija za knjigo RS v sodelovanju z Zavodom MARS Maribor vabimo na uro pravljic in otroški kviz z mladinsko pisateljico Jano Bauer, ki se bosta odvila v Čitalnici v parku v Mestnem parku Maribor (ob baru Zelena nit, na bazenih).

 

foto: Mike Crawford

foto: Mike Crawford

O AVTORICI

Jana Bauer, rojena leta 1975 v Ljubljani, je mladinska pisateljica in urednica. Odraščala je v Kočevju, poletja pa je preživljala pri babici ob Kolpi. Njen oče je bil strasten pripovedovalec zgodb in prav legende o čarovnicah, duhovih in tihotapcih so najbolj vplivale na razvoj njenega domišljijskega sveta. Ko so minila otroška leta, polna prijetnega sanjarjenja, se je vpisala na študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Po končanem študiju se je posvetila pisanju fantazijskih zgodb za otroke. Njen prvenec Izginjevalec čarovnic je bil nominiran za nagrado večernica (2003) in bil preveden tudi v angleščino (The Witch Vanisher). Največjo priljubljenost med mladimi bralci je dosegla avtoričina knjiga Groznovilca v Hudi hosti, ki je izšla leta 2011 in je bila nominirana za nagradi večernica in desetnica, prejela pa je znak kakovosti otroških in mladinskih knjig »zlata hruška« ter bila prevedena v več tujih jezikov. Pred nedavnim je izšlo tudi groznovilčino nadaljevanje Groznovilca in divja zima. Čeprav so njene zgodbe namenjene otrokom, njihova čarobnost in izvirnost navdušujeta bralce vseh generacij.

Avtoričin video: www.youtube.com/watch?v=5p_JTmtZbKQ

 

KNJIGI ZA PRIPRAVO

Groznovilca v Hudi hosti: http://www.sodobnost.com/izdelek/groznovilca-v-hudi-hosti/ in Groznovilca in divja zima: http://www.sodobnost.com/izdelek/groznovilca-in-divja-zima/

Ciljna starostna skupina: otroci med 6. in 11. letom starosti.

Groznovilca, majhno divje bitje z rogovilcama na glavi in zvrhano mero poguma, ki skoraj meji na nesramnost, ni očarala le slovenskih bralcev, pač pa tudi poljske, litovske, hrvaške, turške, islandske … Seveda so jo živali neskončno pogrešale, ko je odletela v svojem čajniku. Tako zelo, da so izdelale zrakoplov in se odpravile ponjo naravnost v groznovilčje gnezdo! Nove zgodbe o groznovilci bogati iskriva duhovitost. Obeta se srečanje s prapošastjo in izkoriščevalsko veverico z rdečim klobukom. Cingljanje z zvončkom ne pričara le borovničeve pite in zakleti kamen sploh ni tako nevaren, dokler ga ne pobereš. Živali v Hudi hosti bodo morale opraviti s kupom človeških zablod, med drugim z globoko zakoreninjeno vraževernostjo, pa tudi z dvomom, ljubosumjem in zapečkarstvom.


V primeru dežja bo dogodek potekal v prostorih Hostla Pekarna (Ob železnici 16, 2000 Maribor). 

Dogodek je finančno podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.