Čestitamo Jožetu Šubicu! 

Akademski slikar Jože Šubic, ki s svojimi kiparskimi deli že vrsto let sodeluje tudi z MKC Maribor in s festivalom Slovenski dnevi knjige v Mariboru, je prejemnik nagrade ZDSLU za življenjsko delo. Nagrado mu bodo podelili jeseni na 9. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj, kjer bodo v galeriji Dr. Ceneta Avguština, na Zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju, slovesno odprli tudi njegovo samostojno razstavo.

Jože Šubic je avtor kiparskega objekta Časovna kapsula, ki smo ga postavili ob 20. obletnici festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in stoji v avli Univerzitetne knjižnice Maribor. V objektu so časovne kapsule z izvirnimi teksti dosedanjih in aktualnih gostov festivala. Kapsule bomo odprli  ob 30. obletnici festivala. Na festivalu se je predstavil tudi s projektom Vroča knjiga / Hot book in prispeval izvirne kiparske objekte za številne druge dogodke festivala (instalacija Bralka, objekt Biti ali ne biti, pokal za knjižni ping-pong turnir …).

Počaščeni smo,  da je s svojo izvirno umetnostjo dal presežno vrednost številnim projektom Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Avtorju iskreno čestitamo za prejeto priznanje in se veselimo nadaljnjih sodelovanj z njim!

 

foto: arhiv Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

foto: arhiv Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

O JOŽETU ŠUBICU

Akademski slikar Jože Šubic je bil rojen leta 1958 v Mariboru. Leta 1982 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in je tam leta 1984 zaključil še slikarsko specialko. Ukvarja se s slikarstvom, objekti, skulpturo, keramiko, risbo in grafiko. Je pripadnik ene izmed najuspešnejših generacij umetnikov v zadnjem desetletju, Generacije 82. Avtor, ki je s svojo specifično ikonografijo in ustvarjanjem, ki je blizu abstraktnemu ekspresionizmu, veliko prispeval k razvoju sodobnega slovenskega slikarstva, pušča za seboj neizbrisne sledi ravno na področju kolaža in trodimenzionalnega poseganja v ploskoviti svet slike. Je prejemnik številnih nagrad doma in po svetu (med drugimi: Glazerjeva nagrada,1992, 2013, Maribor; Nagrada na svetovnem slikarskem natečaju Winsor & Newton, 1999, Ljubljana; Nagrada na 9.bienalu miniaturne umetnosti, 2008, Quebec, Kanada;…). Živi in dela v Mariboru.