Nagovor direktorice ob pričetku predfestivalskega dogajanja

Direktorica MKC Maribor Marja Guček je ob pričetku predfestivalskega dogajanja 23. Slovenskih dnevov knjige pripravila slavnostni nagovor. Ker svetovni dan knjige letos obeležujemo v virtualnem prostoru, tudi njen nagovor objavljamo v obliki spletnega zapisa.

“Vsi tradicionalni festivali, ki drugače potekajo v aprilu ali maju, so bili letos postavljeni pred velik izziv –  ali festival prestaviti na kasnejše obdobje, ga v letu 2020 sploh ne izvesti ali najti pot za prilagoditev festivala v smeri, da bo varen za obiskovalce oz. gledalce, programsko pa še vedno dovolj bogat in zanimiv, da bo v času, ko se je vse preselilo na splet, pritegnil.  

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor, že 23 let poteka v tednu, ko obeležimo svetovni dan knjige in avtorskih pravic (23. april), se je odločil za kombinacijo dveh možnosti: v tednu, ko naj bi festival potekal, bomo izvedli sklop predfestivalskih dogodkov, ki jih lahko izvedemo s pomočjo sodobne tehnologije, festivalsko dogajanje, ki je vezano na sodelovanje s šolami ter na izvedbo na javnih površinah, pa prestavljamo na kasnejši čas.   

Mestna občina Maribor je v letu 2020 prejela naziv Branju prijazna občina in v času, ko se je naš prostor fizično omejil, je prav s pomočjo branja naš domišljijski svet lahko zrasel. V tem času nas je večina prebrala kakšno knjigo več in tako vsaj z mislimi odpotovala preko meja naše države, lahko smo bili s prijatelji na  zabavi, se spremenili v detektive in reševali zapletene uganke … Zato smo še posebej veseli, da bodo od ponedeljka naprej občanom Maribora na voljo tri nova Knjižna mesta,  kotički, ki bodo ponujali odpisane, rabljene ali podarjene knjige, ki nam bodo v času zaprtih knjižnic omogočale dostop do novih svetov.

Pomemben del festivala že vsa leta predstavlja knjižni sejem na katerem založbe predstavijo svojo arhivsko in aktualno ponudbo in jo, največkrat po ugodnejših cenah, ponudijo obiskovalcem festivala.  V tem času se tudi založbe srečujejo s posledicami epidemije, zato smo tudi v času predfestivalskih dogodkov našli način, da lahko založbe predstavijo svojo ponudbo.

Festival, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, ne bi bil mogoč brez mnogih partnerjev in programskega odbora, ki so s pripravami nanj pričeli že v decembru preteklega leta. Iskrena zahvala vsem vam, ki ste v zadnjem mesecu vso preteklo delo prevetrili ter prilagodili novi situaciji. Glede na odzive, ki jih od mnogih dobivamo že pred samim pričetkom, pa verjamemo, da smo v tem predfestivalskem sklopu dogodkov pripravili zanimiv program za vse generacije, sodobno tehnologijo pa uporabili tako, da bo izkušnja prijetna in enostavna za vse – za izvajalce in spletne obiskovalce.

Posebna zahvala pa gre seveda ožji ekipi festivala, ki je v tem nepredvidenem in hitro spreminjajočem se času dovoljenega našla pot, da je povezala mnoge deležnike ter tako poskrbela, da bo mesto tudi letos obeležilo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Hvala vam.

Dragi izvajalci, obiskovalci, partnerji, financerji, pogrešali vas bomo »v živo«. Že res, da smo se sedaj že skorajda navadili na uporabo različnih spletnih rešitev, da vsaj tako ostanemo povezani, ampak te ne odtehtajo naših srečanj na festivalu. Veseli bomo vaših odzivov, mnenj, komentarjev, fotografij preko družabnih omrežij, vsa zamujena srečanja »v živo«, ki bi se zgodila v tem tednu, pa nadoknadimo takoj, ko bo mogoče. Med 20. in 25. aprilom pa se letos družimo v okviru spletnih preddogodkov festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru – vabljeni!”

- Marja Guček, direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor

 
foto: Mitja Florjanc

foto: Mitja Florjanc

 
sdk_2020_1920x360.jpg