Predfestivalsko dogajanje se seli v virtualni svet

Letošnji festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru smo zaradi izrednih razmer prestavili. Skupaj s številnimi partnerji ga bomo izvajali predvidoma konec junija ali v začetku jeseni. Svetovni dan knjige pa bomo vendarle praznovali in bogato obeležili s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi, ki bodo potekale od 20. do 25. aprila 2020.

V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige pripravili bogat večdnevni spletni literarni program s spletnim knjižnim sejmom, na katerem bodo sodelovale založbe, ki bi se sicer predstavile v tem času v živo na stojnicah na Grajskem trgu. Pri oblikovanju spletnih vsebin smo sodelovali dolgoletni partnerji festivala: Mariborska knjižnica, Univerzitetna knjižnica Maribor, Literarna hiša Maribor, Založba Pivec ter Mladinski kulturni center Maribor, ki nastopa tudi v vlogi koordinatorja. V programu sodelujejo tudi številni drugi akterji, med njimi Pedagoška fakultet Maribor, založba Beletrina, Lutkovno gledališče Maribor, Srednja šola za oblikovanje Maribor in Bukvarna Ciproš.

O PROGRAMU

Na spletnem knjižnem sejmu, ki bo potekal na družabnih omrežjih in spletnih straneh založb in festivala, se bodo s preteklo in aktualno knjižno produkcijo predstavile založbe, ki so ob svetovnem dnevu knjige pripravile posebne popuste in akcije za bralce in kupce: Balassijev inštitut, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu, Založba Družina, KUD Sodobnost, Bitjastovzorčasti svet Laure Ličer, Založba Malinc, KUD AAC Zrakogled, Univerza v Novi Gorici, revija Outsider, Share Slovenija, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Festival Borštnikovo srečanje, Maska, Emanat, Založba Litera, Založba Pivec in Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti

Program predfestivalskih spletnih dogodkov sestavlja kar nekaj aktivnosti povezanih s pesnikom Andrejem Brvarjem, ki letos praznuje 75. rojstni dan in bo osrednji gost festivala. Ogledati si bo mogoče dva intervjuja z avtorjem iz arhiva Mariborske knjižnice in RTVSLO, na družabnih omrežjih Mariborske knjižnice bodo vsak dan objavljeni citati iz Brvarjeve najnovejše pesniške zbirke Fusnote, njegova nova zbirka pa je tudi bralno čtivo naslednjega spletnega srečanja bralnega kluba MKC Črke, ki ga bo moderirala Tonja Jelen.

Pripravili smo literarno matinejo s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom kresnika, ki je leta 2019 za knjigo Babi nima več telefona iz serije Trio Golaznikus prejel tudi nagrado večernica, najpomembnejšo nagrado na področju mladinske književnosti na Slovenskem. Z avtorjem se bo v spletni obliki v živo pogovarjala Dragica Haramija, občinstvu bo na voljo posnetek pogovora, za omejeno število gledalcev pa je možna tudi neposredna prijava na dogodek. 

Kamišibajkarki Tanja Lužar in Metka Damjan iz Lutkovnega gledališča Maribor sta pripravili spletno video premiero dveh krajših kamišibaj nastopov za mlade, ki si bodo na kanalu YouTube in družabnih omrežjih lahko ogledali zgodbi o žužkih in volku, ki ni hotel več hoditi.

Pripravljamo dve virtualni razstavi – Univerzitetna knjižnica Maribor je pripravila spletno razstavo z opombami opremljenih izbranih fotografij in tekstov – razstava, ki sta jo zasnovala avtorja  Jerneja Ferlež in Borut Gombač bo potekala v obliki dnevnih objav na omrežju facebook z naslovom Pod črto (to je izbrana osrednja tema festivala v letu 2020); MKC Maribor pa v sodelovanju z založbo Beletrina (pobudnikom projekta Berideli), izvajalko projekta Nino Medved in Srednjo šolo za oblikovanje Maribor pripravlja spletno razstavo na novo oblečenih izbranih knjig projekta Berideli.

V ožji izbor literarnega natečaja Ali govoriš emojščino?, v okviru katerega so mladi pesniki in pesnice prevajali pesem, zapisano z emotikoni, v slovenščino, so se uvrstili Matic Ačko, Eva Šket in Tom Veber. Na svetovni dan knjige bomo objavili interpretacije njihovih prevodov,  razglasili zmagovalca oziroma zmagovalko ter podali utemeljitev izbire v obliki oddajanja v živo na družabnem omrežju festivala.

Pripravili smo prevode poezije in proze šestih literarnih gostov iz tujine, ki smo jih v tem času nameravali gostiti na dogodkih festivala. Štirje od njih so literati iz pobratenega mesta Kraljevo v Srbiji, Dejan Aleksić, Miloš Milišić, Alen Bešić in Živorad Nedeljković, ki bi naj festival obiskali v okviru projekta Literatura pobratenih mest, dva od njih pa sta literarna rezidenta mednarodnega projekta Odisejevo zatočišče (Ulysses’ Shelter), srbski pesnik mlajše generacije Danilo Lučić in hrvaški dramatik in prozaist Dino Pešut. Prevodi, ki so delo Jurija Hudolina, Ivana Dobnika, Željka Perovića in Kristine Prah, bodo objavljeni na spletni strani MKC Maribor. 

Na treh točkah v mestu (Rotovški trg – ob čitalnici, KC Pekarna – MKC Maribor ob vhodu v upravno stavbo, klopca projekta civilne iniciative Zgodbe o klopeh in ljudeh pred Univerzitetno knjižnico Maribor) smo vzpostavili knjižna mesta – kotičke z odpisanimi, rabljenimi ali podarjenimi knjigami, ki so namenjene temu, da jih bralci pridejo prebrskat in izbrat kakšno, ki jih bo nagovarla, lahko jih tudi izmenjajo s kakšno svojo že prebrano knjigo. Z aktivnostjo obeležujemo naziv Branju prijazna občina, ki ga je Maribor prejel v letošnjem letu.

Eden vrhuncev tedna pa se bo zgodil v soboto, 25. aprila 2020, ko bo na facebook profilu in YouTube kanalu Založbe Pivec potekal Virtualni pesniški turnir, na katerem bodo gledalci in gledalke izbrali zmagovalca oziroma zmagovalko spletnega občinstva.

Izbrani pesniki in pesnice, ki so se v finale uvrstili po odločitvi žirije v sestavi Marcella Potocca, Irene Novak Popov in Stanke Hrastelj, bodo nastopili z interpretacijo svojih pesmi na video posnetkih.

Virtualni pesniški turnir bosta moderirala Zora A. Jurič in Nino Flisar, na spletnem finalu pa se bodo pomerili Tanja Božić (Ljubljana), Ajda Bračič (Videm), Katarina Gomboc Čeh (Ljubljana), Veronika Gradišek (Kozje), Dunja Polonca Guček (Spodnji Log), Tonja Jelen (Loče), Jernej Kusterle (Jesenice), Vesna Liponik (Malečnik), Miha Marek (Ljubljana), Denis Škofič (Dolnja Bistrica), Katja Šušteršič (Horjul) in Lara Gea Vurnik Navinšek (Ljubljana).

 

Vabimo vas, da se nam v teh drugačnih časih pridružite na drugačnih dnevih knjige. Marsikaj je drugače, a užitki branja ostajajo enaki. Podprite založnike, ki se na spletnem knjižnem sejmu predstavljajo s svojo knjižno produkcijo ter ob svetovnem dnevu knjige izberite kakšno knjigo zase in za svoje bližnje.

 
sdk_2020_podoba_samo_narezek_belo.jpg
sdk_2020_footer.png