Fižolčica beži pred fižolovo juho

Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru pripravlja MKC Maribor že četrto ulično razstavo slikanice za otroke in ob njej pravljični oziroma pripovedovalski sprehod za vrtce in družine po središču mesta. Tokrat se bomo med 20. in 29. oktobrom podali na pripovedovalski sprehod za otroke ob slikanici Alenke Spacal po središču Maribora.

Načrtovani vodeni sprehodi po ulični razstavi so zaradi epidemije žal odpovedani, kljub temu pa vam poklanjamo imenitno doživetje in druženje s Fižolčico na ulicah in trgih v središču Maribora.

Pravljični pobeg s Fižolčico se prične ob pitniku na Slomškovem trgu, kjer boste na dveh plakatih našli naslovnico, začetne strani zgodbe ter zemljevid, po katerem nadaljujete sprehod do Gosposke ulice. Tam vas ob knjigarni Mladinske knjige čaka nadaljevanje dogodivščine, nakar se usmerite na Glavni trg, kjer zavijete levo v podhod – tam si boste ob malce daljšem postanku ogledali naslednjih 12 strani slikanice, zgodba pa se zaključi na Vetrinjski ulici v bližini glasbene trgovine. Sprehod traja približno pol ure.

Projekt je pripravil MKC Maribor pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, gre pa že za četrto ulično razstavo slikanic za otroke. Serijo uličnih razstav in pripovedovalskih sprehodov smo zasnovali leta 2017 ob avtorski slikanici Manice K. Musil Slon Stane, leto zatem smo pripravili sprehod s pripovedovanjem ter vodenje po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar, lansko leto smo razstavili ilustracije Tine Dobrajc in besedilo iz slikanice Mojiceje Podgoršek S kozo Kiko v gore.

Zaradi izrednih ukrepov je bila letošnja plakatna akcija iz aprila prestavljena na konec oktobra, ko se je na mariborskih ulicah naposled znašla Fižolčica, junakinja četrte avtorske slikanice Alenke Spacal. Naslovna junakinja, mala modra fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. To je perspektiva majhnega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se igra in plazi po tleh, od koder se že radovedno ozira kvišku. Čigave noge sreča fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba ... 

Vabimo vas, da rezervirate termin in se prijavite na čudovit pravljični pobeg s fižolčico ob plakatih velikih dimenzij, ki bodo nameščeni v ožjem mestnem središču v območju za pešce (Slomškov trg, Gosposka ulica, Glavni trg, Vetrinjska ulica). Sprehod traja približno pol ure. 

zemljevidddd-1.jpg
 

O DELU IN AVTORICI

Slikanica, ki bo v obliki sedmih plakatov razstavljena v središču mesta, nosi naslov Fižolčica beži pred fižolovo juho. Naslovna junakinja, mala modra fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. To je perspektiva majhnega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se igra in plazi po tleh, od koder se že radovedno ozira kvišku. Čigave noge sreča fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba ... 

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Izšle so štiri njene slikanice: Mavrična maškarada (2013), Kako ti je ime? (2018), Modre ptičje misli (2018) in Fižolčica beži pred fižolovo juho (2019). Več na spletni strani www.bajalka.si.

V sodelovanju Bajalke in MKC Maribor.

Literarni program festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino ter Javna agencija za knjigo RS.

Fižolčica beži pred fižolovo juho_NASLOVNICA.jpg