[FOTO] Dogajanje ob svetovnem dnevu knjige

Na Filozofski fakulteti so se predstavili nemški literati Ludwig Legge, Horst Schwebel in Karl-Heinz Symon, ki so prebirali svojo literaturo in odgovarjali na vprašanja študentov. Goste iz pobratenega Marburga je sprejela predstojnica Oddelka za germanistiko dr. Saša Jazbec, z njimi pa se je pogovarjal Urška P. Černe

 

Elvis Berljak je tokrat na svoj pohod po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič, popeljal skupino otrok iz vrtca, ki so z njim v en glas prepevali pesmi o pticah in se učili o takšnih in drugačnih vrlinah in veščinah. Do četrtka lahko povorki s ptičem Ferdom vsak dan ob 10.30 sledite od pitnika na Slomškovem trgu preko Gosposke in Vetrinjske ulice do Vetrinjskega dvora, kjer se dogodek zaključi.

IMG_2792.jpg
 

Na odru knjižnega sejma nam je ob 11 h pisateljica Aksinja Kermauner predstavila slikanice za slepe in slabovidne (tipanke) ter obenem s pomočjo kamišibaja predstavila zgodbice o Žigi špagetu. Otroci so uživali ob duhovitem pripovedovanju Kermaunerjeve in v ogledu odličnih ilustracij v knjigah Žiga špaget gre v širni svet, Žiga špaget je za punce magnet in Snežna roža.

IMG_2818.jpg
 

Tokrat se je na odru Grajskega trga kot kantavtor predstavil Andrej Boštjančič Ruda, ki je kljub temu, da je doma pozabil beležko z besedili, vseeno ustvaril nepozabno doživetje, saj je vanje vnesel duhovitost in kozjansko narečje. Avtor 15. plošč in član zasedbe Brencl banda, je svoj samostojni ciklus pesmi naslovil Pesmi izpod Kozjanske češnje.

IMG_2829.jpg
 

Ob 13.00 so oder knjižnega sejma zasedli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor.  Med mladimi pesniki so se predstavili Naja Šenveter, Eva Marzidovšek Grudnik, Enej Vogrinec, Kevin Viher, Denis Rep, Klara Kugl in Nika Ciglar, z esejem o minevanju pa se je predstavila Anamaria Potrč. Z glasbenimi točkami so nastopili Pia Ješovnik Roko Ljubec, David Tovornik, Gaja Zupanič in Kaja Jarc

 

Na večernem nastopu, ki je ob svetovnem dnevu knjige potekal v Salonu uporabnih umetnosti, je nastopilo okrog 40 avtorjev iz Maribora in drugod. Jože Kos Sine je svoje kratke pesmi pospremil s kitarskim nastopom, prav tako pa je kantavtor Peter Andrej zaokrožil večerno dogajanje z odlično izvedbo svojih pesmi. Dogodka so se udeležili tudi literati iz nemškega Marburga in irsko-škotski pesnik Rody Gorman, ki je občinstvo navdušil s prebiranjem pesmi v irski in škotski galščini. 

IMG_20180423_194722.jpg
 

Nino Flisar je moderiral večerno branje pesmi, napovedoval goste in jim zastavljal duhovita, pa tudi provokativna vprašanja. Med drugim je napovedal tudi zmagovalko natečaja Ali govoriš emojščino? Avtorji, ki so na odru prebirali svoje pesmi, prozne odlomke in tudi pravljice, so se obzirno držali minute ali dveh nastopa in tako skrajšali celoten program na dobri dve uri. 

IMG_20180423_193331.jpg

foto: Kristijan Robič
tekst: Miša Gams