Sedem dni literarnega dogajanja

V Mariboru smo v počastitev svetovnega dneva knjige ponovno pripravili pester in raznolik večdnevni program s knjižnim sejmom in s približno sto dogodki, ki se bodo zvrstili na različnih prizoriščih v mestu.

V osrednjem delu programa bomo na Literarni postaji Mariborske knjižnice gostili pisateljico, filozofinjo in kritičarko Mojco Kumerdej. Na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Vinko MöderndorferGabriela BabnikTadej GolobStanka HrasteljBarbara KorunBrane MozetičŽeljko Perović in Tone Škrjanec. Na strokovno televizijsko debato z voditeljem dr. Zoranom Medvedom smo povabili dr. Blanko Bošnjak, Petro Lesjak Tušekdr. Mateja MertikaBraneta Mozetiča in Orlanda Uršiča, na radijski tribuni o temnih plateh literarne produkcije pa gostimo Renato ZamidaNelo MalečkarAlenko Veler ter Aljošo Harlamova. S temno snovjo vsakdanjosti imajo opraviti tudi besedila in knjiga Mihe Blažiča – N'toka, ki ga gostimo na Prvi gimnaziji, ter knjižna razstava Boruta Gombača in Jerneje Ferlež na razstavišču UKM.

Pripravili smo veliko novosti, kot se spodobi, če hočemo ostati privlačni – med njimi naj poudarim prvo iz serije načrtovanih bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora – gostovanje literatov iz pobratenega Marburga.

Stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru ter tradicionalni literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige. Po uspešni lanskoletni akciji smo tudi letos pripravili vodeni literarni sprehod po središču mesta za najmlajše ob plakatni akciji Ferdoveliki ptič ilustratorke Andreje Peklar

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki smo ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji in štiridesetimi drugimi sodelujočimi, odvija še na dvajsetih prizoriščih v mestu. Znova so z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega dvora, Pesniški turnir Založbe PivecLiterarna hiša MariborSalon uporabnih umetnosti kot največkrat zasedeno večerno prizorišče, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa tudi letos gostimo aktualnega dobitnika večernice. Bogato literarno dogajanje bo potekalo tudi v večernih terminih na različnih lokacijah po Mariboru.

Celoten program letošnjega festivala si lahko po dnevih ogledate tukaj.