Stresni časi – kako krepiti duševno zdravje in dobro počutje

Dandanes smo nenehno podvrženi raznim pritiskom, od šolskih ali študijskih obremenitev, pritiskov biti uspešen pri delu, do starševstva … Hitimo od opravkov do opravkov in včasih popolnoma pozabimo nase in na svoje zdravje. Stresne situacije nas spremljajo na vsakem koraku. V zadnjem času pa nam je življenja precej obrnila na glavo še situacija z novim koronavirusom.

Mnogih dogodkov in situacij v našem življenju ne moremo nadzorovati, na njih praktično nimamo nobenega vpliva. Doživljanje stresa, zaskrbljenosti, strahu in negotovosti je pri težjih življenjskih spremembah in raznih nepredvidljivih situacijah pričakovan in povsem človeški odziv.

Se želiš izobraziti v obvladovanju stresa in tehnikah sproščanja? Pridruži se delavnicam DOBRO SEM!

 

Na kratko o stresu

Stres je naš življenjski spremljevalec, ki je lahko na eni strani koristen - tak, ki nas spodbudi k določenim dejanjem in prinese zadovoljstvo, ali pa škodljiv na drugi strani - tak, ki nam povzroča razne težave. Stres v bistvu pomeni naravno reakcijo na različne situacije ali dogodke v življenju – le-te imenujemo stresorji. Ljudje različne stresorje različno doživljamo, zato tudi ni neke univerzalne rešitve, ki bi nam vsem pomagala, temveč mora vsak sam pri sebi ugotoviti, kaj mu pomaga lajšati stres in njegove simptome.

Zavedati se moramo, da lahko vplivamo na to, kako se bomo odzvali na stresne situacije - lahko se naučimo, kako se z njimi lažje spoprijeti. Pri tem je najprej ključno, da razumemo, kako se stres kaže pri nas in kaj ga sproža. 

Kako si lahko pomagamo – nekaj uporabnih praks in tehnik

Telesna dejavnost je eden izmed ključnih dejavnikov zdravega življenjskega sloga. Že sam sprehod v naravi, kjer se nadihamo svežega zraka, lahko blagodejno vpliva na naše počutje. Redna telesna dejavnost ima namreč poleg koristi na naše telesno zdravje velik vpliv tudi na duševno zdravje in dobro počutje. Poskrbimo tudi za zdravo in uravnoteženo prehrano ter ne pozabimo na zadosten in kvaliteten spanec, počitek in sprostitev.

Sprostitev lahko vsakemu pomeni nekaj drugega. Nekoga umiri lahkotno branje in počitek na kavču, nekoga drugega poslušanje umirjene glasbe, tretjemu ustreza nekaj drugega. Je pa smiselno, da poznamo in krepimo veščine, s katerimi lahko direktno sprostimo telesne napetosti. Ena izmed takšnih tehnik je usmerjeno dihanje. Prsno dihanje, ki se nam lahko zgodi ob večjem stresu ter poteka hitro in plitvo, nam stresno reakcijo le še poglobi. Priporočljivo je, da se naučimo popolnega tristopenjskega dihanja, kjer vdihnemo skozi nosnice, polnimo trebuh z zrakom (trebušno dihanje), nadaljujemo z vdihom proti prsnemu košu (prsno dihanje) in nato napolnimo še zadnje pljučne mešičke z zrakom. Izdih poteka v obratnem vrstnem redu – najprej praznimo zgornji del pljuč in nazadnje trebuh.

Zabavna in vsem dobro poznana tehnika je smejanje. Zagotovo ste že slišali za rek »smeh je pol zdravja« in res je, da smeh pozitivno vpliva na naše telesno in duševno zdravje. Med smejanjem naši možgani sproščajo endorfine, t.i. hormone sreče, kar spodbuja pozitivna čustva in nam lahko pomaga lažje shajati s težavami. Poskusite se večkrat dnevno smejati, kar tako, brez razloga in opazujte vplive na vaše počutje. Vadite doma, lahko tudi pred ogledalom.

Ena možnost, ki nam lahko pomaga stopiti v stik s sabo in svojim doživljanjem, je praksa čuječnosti. Čuječnost nas uči živeti v sedanjem trenutku, tukaj in zdaj. Lahko nas vodi do večje notranje mirnosti ter pomaga do boljšega zavedanja misli, čustev in telesnih občutij, kar omogoča večjo možnost izbire in svobode. Vedno več raziskav v zadnjih desetletjih potrjuje koristne učinke redne vadbe na naše telesno in duševno zdravje. Društvo za razvijanje čuječnosti izvaja programe oziroma tečaje čuječnosti tudi v Mariboru, na voljo pa so tudi online programi. Na njihovi spletni strani (cujecnost.org) si lahko preberete več o sami čuječnosti in tudi preskusite razne vodene vaje čuječnosti.

Avtorica članka: Urška Novak

V letu 2019 smo na MKC Maribor oblikovali program Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom, kjer je v sklopu projektnih aktivnosti nastala serija vaj, ki nam lahko pomagajo stopiti v stik s sabo, se razbremeniti napetosti in tudi sprostiti. Predstavljamo vam eno izmed teh vaj, preostale pa vabljeni, da si jih pogledate na spletni strani mkc.si in jih preskusite doma.

Vaja se imenuje Antistresne točke

 
Dobro sem 3_1.jpg