Umetniške delavnice projekta Skupaj svobodne_i!

Prostovoljec programa Maribor skozi rožnata očala in eden izmed prijaviteljev projekta Skupaj svobodne_i! Tom Veber v blogu predstavlja razloge za prijavo projektnega sklopa umetniških delavnic. Vabljene_i k branju.

Epidemija COVID-19 večine od nas ni pustila ravnodušne. V našem vsakdanjiku sta se zasidrala občutek negotovosti in pomanjkanje varnosti, saj se s težavo opremo in zanesemo na stvari, ki smo jih prej dojemale_i kot stalnice. Naši načrti in želje za prihodnost so naenkrat pod vprašajem, saj se lahko že z jutrišnjim dnem prebudimo v popolnoma drugačno realnost in tako lahko vsa naša prizadevanja splavajo po vodi. Zaradi tovrstnih dejavnikov veliko študij beleži povečano uživanje alkohola in hitre hrane, prav tako pa tudi časa, ki ga namenimo gledanju filmov in serij ter uporabi socialnih omrežij. Poroča se tudi o vedno večji napetosti v družinskem krogu in splošnemu slabšanju duševnega zdravja.

Zdi se mi pomembno vzeti pod drobnogled, kako se z dano situacijo spopada LGBTQIA+ mladina. Gre za demografsko skupino, ki ima tudi sicer večjo verjetnost poslabšanja duševnega zdravja ali razvoja čustvene stiske, zaradi epidemije pa se je tveganje za podobne težave dvakrat povečalo. Tako sem si za cilj zastavil izpeljavo štirih umetniških delavnic, namenjenih LGBTQIA+ osebam starosti do 30 let. Splošno je namreč znano, da ukvarjanje z umetnostjo blagodejno vpliva pri soočanju s stresnimi situacijami v vsakdanjiku in doprinaša k duševnemu zdravju posameznice_ka.

 

V juliju, avgustu in septembru bomo izvedle_i naslednje sklope:

 

Delavnice bodo potekale v varnem okolju, kjer se bodo lahko posameznice_ke spoznale_i tudi z drugimi pripadnicami_ki skupnosti LGBTQIA+, kar bo na daljši rok prispevalo k opolnomočenju LGBTQIA+ mladine. Obenem gre za poskus trajnostnega razvoja, ki bo prispeval tudi h gradnji vidnejše in bolj utrjene skupnosti LGBTQIA+ v Mariboru.

Obisk na delavnicah je brezplačen in je namenjen tako tistim, ki na posameznem področju še nimajo izkušenj, kot vsem ostalim, ki so se z dotično umetniško zvrstjo že spoznale_i. Namenjene so druženju, medsebojnemu spoznavanju in kvalitetnemu preživljanju prostega časa. 

Termine delavnic in podrobnejše opise najdeš v MKC koledarčku