MKC blog #23 - Bilo je 2020

#MKCblog vas vsaka dva tedna vabi, da pokukate v “zaodrje” dogajanja na MKC Maribor in pobližje spoznate nas, naš vsakdanjik ter izzive in razmišljanja, s katerimi se srečujemo v sklopu našega dela. Aktualni #MKCblog je pripravil Miha Sonda, ki na MKC Maribor vodi izvajanje projekta konS - Platforme za sodobno raziskovalno umetnost, večino dni pa ga lahko najdete v Kulturnem inkubatorju, kjer snuje sveže ideje in zamisli.

Petek 28. 1. 2021

Tale dnevniški zapis je nastajal iz prehoda tistega 2020 v to 2021 in predstavlja osebno mnenje avtorja ter nujno ne odraža stališča MKC Maribor. Dnevniški zapis je lahko, tako kot vsak tekst v kakršnemkoli mediju, točka kjer se dialog lahko začne.

Spoštovana predsednica države, spoštovana županja, spoštovane županje vseh sosednjih mest in spoštovana županja glavnega mesta. Spoštovana predsednica vlade, spoštovane predsednice parlamentarnih in zunaj parlamentarnih strank, spoštovana predsednica parlamenta in spoštovane ministrice. Spoštovane predsednice mestnih političnih skupin, spoštovane podžupanje in spoštovane vodje uradov mestne, mestnih, lokalnih birokracij. Spoštovane vodje direktoratov in oddelkov posameznih ministrstev, spoštovane direktorice državnih zavodov in voditeljice javnih mestih zavodov. Spoštovane rektorice vseh državnih univerz in voditeljice vseh privatnih višješolskih zavodov. Spoštovane predstojnice fakultet, predstojnice oddelkov, voditeljice univerzitetnih inštitutov in laboratorijev. Spoštovane ravnateljice vseh gimnazij in poklicnih srednjih šol, spoštovane ravnateljice osnovnih šol in vseh vrtcev. Spoštovane direktorice konzervatorijev, direktorice nevladnih zavodov, društev, nevladniških mrež in spoštovane direktorice državnih, mestnih ter privatnih podjetij v domači in tudi tuji lasti. Spoštovane samostojne podjetnice in samozaposlene ter spoštovane prekarne delavke. Spoštovane zaposlene kjerkoli, spoštovane študentke, dijakinje, učenke in spoštovane upokojenke. Spoštovane trenerke, učiteljice in spoštovane vse volilne upravičenke in vse državljanke, ki boste volilne upravičenke šele postale. Spoštovane izbrisane in spoštovane vse, ki morate ali ne morete zbežati od doma. Spoštovane osamelke in spoštovana množica.

Povežimo, prisluhnimo, sodelujmo, predebatirajmo, postavimo, sestavimo, zapišimo, potrdimo in skupaj sprejmimo idejo, koncept, scenarij ter vse potrebne taktike in celotno strategijo za naše sobivanje, skupne odgovornosti in solidarnost. In držimo se tega. Držimo se napisanih, začrtanih programov, držimo se sprejetih in potrjenih strategij. In črpajmo iz drugačnosti.

Začelo se je novo leto. Še vedno smo ven in nazaj v karanteni. Mesto ob reki pospravlja decembrsko-novoletno čarobnost. Čakam programski sestanek za časovnice 2021, čakam naslednji aneks ministrstva za kulturo, čakam jutrišnji sestanek festivala. Čakam rezultate javnega razpisa za delavnice in za sodobno umetniške projekte, čakam začetek februarja da preselim zvočni inštrument v javnem prostoru, čakam sodelavca, da po petku narediva načrt dela v prihodnosti. Čakam skupnostni sestanek kulturnega centra za ritual njegovega rojstnega dne, čakam ureditev, spremembo in potrditev namembnosti nekih prostorov in čakam nove prostore drugačnega regijskega vozlišča. V bistvu prav nestrpno čakam, da se vse pastirice in pastirji zavemo, da brez ovac nismo ne pastirji, ne pastirice, in čakam, da se vse ovce zavemo, da smo brez pastirja ali pastirice izgubljeni, ter čakam, da vsi volkovi preoblečeni v ovce odvržemo svoje kostume, in da vsi mi ovce in vsi mi pastirji_ce skupaj začnemo iskati pot do skupnega hleva. Čakam, da se ta živalska uprizoritev sklene.

 
Bilo je 2020, foto: Arhiv avtorja

Bilo je 2020, foto: Arhiv avtorja