Predstavljamo novo kuratorko spletne galerije Web Nox

Galerija Media Nox ima novo kuratorko! Po dolgoletnem uspešnem sodelovanju s Petro Čeh kuratorstvo spletne galerije Web Nox z letošnjim letom prevzema Martina Frangež. Martini izrekamo toplo dobrodošlico v kolektivu MKC Maribor, za vas pa smo pripravili kratek intervju z njo. Vabljeni k branju!


Martina, kako vidiš našo galerijo in kakšne so tvoje prve izkušnje z njo, še preden si postala del njene ekipe?

Na Media Nox me vežejo vsekakor lepi spomini, saj je moja prva kuratorska izkušnja vezana na ta prostor, saj galerija Media Nox pod okriljem MKC že več let vsako leto prijazno »posodi« galerijski prostor študentom umetnostne zgodovine, ki imajo v tretjem letniku dodiplomskega študija praktikum. Tako sem v tretjem letniku prav v Media Nox-u pridobila prvo kuratorsko izkušnjo. Pod mentorstvom dr. Marjete Ciglenečki, s pomočjo takratne hišne kuratorke Petre Čeh in tudi Fotokluba Maribor, ki nam je prav tako »posodil« razstavišče v Stolpu, smo pripravili res super fotografsko razstavo 2x15 – Fotograf in kustos v tandemu, na kateri so se predstavili vsi vidnejši mariborski fotografi, prav tako pa nas je takrat doletela svojevrstna čast – mojster fotografije Stojan Kerbler je namreč za našo razstavo prispeval novo serijo fotografij.

Galerijo vidim v zelo pozitivni luči, ne le zaradi njene posebne lokacije na najlepši »mariborski terasi«  – Židovski trg je zame osebno eden izmed najlepših mariborskih trgov – temveč tudi delovanja.

Menim, da je zelo pomembno, da daje galerija priložnost mladim umetnikom, ki se lahko tukaj prvič predstavijo in jih tako umesti na »zemljevid«, predvsem pa jim s tem odpira dodatne priložnosti, ki pa jih žal ni na pretek. Seveda pa kot novopečena kuratorka spletne galerije ne smem izpustiti tega, da niso le mladi umetniki tisti, ki si v galeriji lahko pridobijo izkušnje in prostor, temveč tudi ostali kulturni delavci.


Katera razstava v naši galeriji, razen 2x15 – Fotograf in kustos v tandemu, se ti je najbolj vtisnila v spomin in zakaj?

Veliko razstav je, ki so se mi še posebej vtisnile v spomin, vendar tukaj morem izpostaviti letošnjo jubilejno razstavo V času prostora ob 30. letnici delovanja galerije, saj po mojem mnenju prav ta razstava razkrije bistvo te galerije – na tej razstavi smo namreč lahko uživali ob delih kar 41 umetnikov, lepota razstave pa se je kazala prav v tem, da je veliko razstavljavcev sedaj že priznanih in znanih umetnikov, ki pa so prav v Media Noxu dobili svojo prvo priložnost. Prav tako je razstava ponudila pregled sodobne slovenske umetnosti zadnjih treh desetletij, na razstavi pa smo lahko občudovali dela tako znanih kot mladih, še ne tako znanih, umetnikov. Menim, da je ta razstava odlično ponazorila pomen galerije, predvsem pa pokazala, da imamo v Mariboru več kot odlično in kvalitetno umetniško produkcijo in smo konkurenčni večjemu mestu, kot je Ljubljana.


Kako vidiš umetniško sceno v Mariboru?

Čeprav se morda komu na prvi pogled zdi umetniško dogajanje v Mariboru precej skromno, to nedvomno ne drži. Maribor je sicer res malo mesto, vendar zelo obeta – ponaša se lahko namreč z izjemnimi umetniki in umetnicami, prav tako pa kultura v mestu živi in je veliko ponudbe – škoda le, da kulturni dogodki niso zelo obiskani. Seveda je težava tudi v tem, če primerjam z našo prestolnico, da je Slovenija dokaj centralizirana in so projekti in kulturne institucije v Ljubljani bolje financirane. Kljub vsem preprekam pa je mariborska umetniška scena kvalitetna in veliko ponuja, le udeležiti se je moramo


Kakšni so tvoji cilji sedaj, ko si nova kuratorka spletne galerije Media Nox – Web Nox?

Kot nova kuratorka si bom prizadevala predstaviti mlade, perspektivne in kvalitetne umetnike in umetnice, za katere upam, da jim bo njihova prva predstavitev v galeriji dala nov zagon, predvsem pa nove priložnosti. Prav tako želim v spletno galerijo vnesti čim več sveže energije in tudi kakšen svež pristop. Za zdaj še pa naj moje ideje ostanejo skrivnost, ki pa bo kmalu seveda razkrita.


Glede to, da se zaključuje leto, kakšne cilje imaš v naslednjem letu?

Seveda si tako kot vsi želim predvsem bolj stabilnega leta, torej da se zdravstvena situacija čim prej izboljša in s tem tudi prinese rahljanje ukrepov in odprtje kulturnih ustanov, ker res manjkajo. Res je, da se je večina kulturnega dogajanja preselila na splet, ki je v takšnih razmerah super alternativa, vendar ne more nadomestiti izkustva umetnosti v živo. Za naslednje leto imam začrtanih več ciljev, predvsem pa želim pripraviti 4 uspešne razstave za Web Nox in magistrirati. To sta dva poglavitna cilja, vendar verjamem, da jih bo še mnogo več, bomo videli, kaj bo čas prinesel in kam me pot zanese.

 
foto: Martina Frangež

foto: Martina Frangež