MKC blog #20 - Leto izzivov

Na MKC Maribor nadaljujemo z blogi zaposlenih o trenutnem dogajanju in našem delu. Tokratni blog je spisala Eva Nađ, koordinatorka in organizatorka kulturnih programov, ki na MKC Maribor skrbi za koordinacijo s platformo konS in njenimi partnerji ter organizacijo vsebin in aktivnosti, vezanih na omenjeni projekt.

Smo pred začetkom decembra – meseca praznikov, srčnosti, prijaznosti. Nekateri ta mesec bolj opazimo drobne trenutke, ki se jih razveselimo, smo zanje hvaležni. Po drugi strani pa mi nori glava, ko pomislim, da bo čez nekaj dni že december, da je eno leto že minilo!

Pred enim letom sem iz Lendave prišla na MKC Maribor, kjer v sklopu projekta konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, enostavno povedano, skrbim, da je v ozadju organiziranja vse OK. Preteklo leto je poleg spoznavanja procesa dela v projektu in uvajanja v potek dela na MKC Maribor zaznamovalo klasično administrativno delo, pa tudi (v veliki meri) iskanje inovativnih rešitev, razvijanje spletnih in računalniških vedenj in pripravljenost na hitro reakcijo, odgovore na izzive, ki  nam jih povzroča virus Covid.  Zame je bila značilna tudi selitev iz enega delovnega okolja v drugega: MKC Maribor, Kulturni inkubator na Koroški cesti, dom v Prekmurju in kombinacije tega.

Kljub vsem ukrepom in zaustavitvi javnega življenja, se mariborska ekipa projekta konS ne pusti. Spomladanski “lockdown” je bil čas velikega pregleda ter evalvacije dosedanjega dela in izvedenih aktivnosti ter predvsem prerešetanja vsebinskih in finančnih načrtov za naprej. Na drugo zapiranje smo vsebinsko-izvedbeno bili bolj pripravljeni, za marsikaj je zaslužna prilagajoča ekipa konzorcija in razumevanja institucije, pri kateri delam in njenih zaposlenih. Kaj počnemo? Vsak četrtek izvajamo spletne intermedijske delavnice v živo (program si poglejte tukaj), odvija se program enote oz. Modula konS iz baze v bivši Modni hiši v Mariboru. Gre za spletno-razstavni prostor v kombinaciji s pogovori v živo z akterji na intermedijski sceni ter presečišču znanosti in umetnosti (več o aktualnih vsebinah preberite tukaj), poleg tega pa razvijamo nove delavnice za starejšo populacijo (14+, pa vse do 99). Širimo krog umetniških produkcij, podporo umetnikom za umetniške produkcije na področju znanosti in umetnosti. Predstavljali smo se tudi na Virtualnem kariernem sejmu, kjer je konS celo koordiniral halo z naslovom »poklici prihodnosti«. Ponosni smo tudi na izdan znanstveni strip Moramo se pogovoriti, UI, ki govori o prednostih in pasteh umetne inteligence na mladostniški način – do svojega izvoda stripa boste lahko prišli decembra. Pa smo pri Čarobnem decembru, kjer smo s konS-om aktivno vpeti v dogajanje, od spletnih delavnic do predstavitev umetniških produkcij in pogovorov z avtorji. Spremljajte nas na spletnih kanalih!

Četudi so se zaradi protikoronskih ukrepov kulturne institucije zaprle in je javno življenje ustavljeno, pa ljudje v teh institucijah, kulturniki in kulturnice ter mladinski delavci in delavke delamo. Prijave tečejo, poročila imajo svoje roke, načrte je potrebno uskladiti, oddati. Le da to delo poteka pred računalnikom in po novem po spletnih sestankih. Le da so dogodki na spletu. Le da so vsebine in aktivnosti na določen način postale lažje dostopne, zato pa tudi bolj ranljive kar se spremljanja obiskovalcev tiče. Službena pot med regijami je dobila novo dimenzijo, saj ti trenutki pomenijo svobodo. Kar je hkrati grozno – da se veselimo nečesa, kar je bilo nekdaj z vidika dela samoumevno – človek išče izvire veselja in sreče... Smo na preizkušnji, ki se bo enkrat končala.

Zaradi zekraniziranega obdobja se mi zdi toliko bolj pomembno, da si vzamemo čas za aktivnost v realnem prostoru, čas zase in za svoje drage. Sprehod, pogovor, priprave doma na praznike, pomoč pri kakšnem hišnem opravilu ali na dvorišču. Tudi pitje kave z mačko v naročju je lahko primer tega.

Glavo gor, Eva

 
foto: arhiv avtorice

foto: arhiv avtorice