O slamu


Začetki

 

Slam poezija je v tujini že zelo priljubljena oblika pesniške interpretacije. Izvira iz Chicaga, kjer je novembra 1984 Marc Kelly Smith zagnal prve tovrstne večere v Get me High Jazz Club-u. Takrat ime »slam« še ni obstajalo. Dve leti kasneje, julija 1986, se je pojavila nova pesniška scena v jazz klubu Green Mill. Pesniki so se srečevali vsako nedeljo, večeri pa so se imenovali Uptown Poetry Slam.

Marc Kelly Smith rad pove, da se je imena večera spomnil po naključju. Medtem ko je gledal bejzbol tekmo, ga je klicala novinarka, da bi izvedela več o večeru, ki ga organizira. Marca je v tistem trenutku bolj zanimal šport – želel si je, da bi igralec na televiziji »zadel« žogico (»to slam a ball«). In ker je želel, da bi ime večera hkrati tudi označevalo četrt, v katerem se odvija, da bi obiskovalci vedeli, kje se zbrati, se je tako domislil Uptown Poetry Slama.

 

 

 

Slam po svetu

Ta oblika pesniških večerov in usmerjanje pozornosti na nastopanje s poezijo se je dobro prijelo najprej po celi Severni Ameriki, nato v Evropi in drugod. Danes se redni slam večeri odvijajo praktično povsod po svetu, ocenjuje se, da obstaja približno 3000 rednih slam večerov.

 

Slovenija

Od novembra 2015 naprej se slam (znova) razvija zelo živahno tudi v Sloveniji. Čeprav so se prvi podobni večeri in dogodki odvili že pred približno desetimi leti, se nikoli ni razvila redna, organizirana scena.

Novembra 2015 pa je ekipa zagnanih Kamničanov (Urban Kavka, Matic Maček, Aljoša Rebrača) zagnala večere pod imenom Pest besed; nato je januarja 2016 Mišel Ristov ali Amo zagnal ptujske večere Udarno in ekspresivno, januarja pa so se povezali še z Mariborom, oziroma Petro Kolmančič.

A zgodba seže še nekoliko dlje nazaj: leta 2012 je namreč prišlo vabilo iz evropske slam mreže (ESPN, European Slam Poetry Network), naslovljeno na Mariborsko knjižnico, da naj tudi Slovenija prijavi predstavnika na evropsko slam prvenstvo. Klemen Brvar, ki je vabilo prejel, se je ob tem povezal s Petro Kolmančič z Mladinskega kulturnega centra Maribor. A so skupaj z Marjo Guček (MKC Maribor) hitro ugotovili, da pesnikov za tekmovanje ne bo težko najti, da pa leži problem drugje. Slovenski pesniki še ne znajo slamati.

V začetku 2016 se je zato Petra Kolmančič povezala z Dejanom Kobanom iz Ljubljane in z Nino Medved, da bi s skupnimi močmi prišli bližje evropskemu prvenstvu. Nina je v ta namen skupaj z Gregorjem Stamejčičem – Grizlijem in Jušem Milčinskim v Mariboru pripravila delavnico slam poezije Slamoreznica, ki je povezala pesnike iz različnih krajev ter dala motivacijo za nastanek mariborske pesniške ekipe Slam zverine, ki se od takrat naprej srečuje na rednih vajah. Aprila so z MKC Maribor zagnali slam večere pod imenom Ožuljeni jezik, ki jih organizirajo vsak mesec. Junija so pomagali Kristianu Koželju zagnati celjski slam večer Zasljemimo, ki nadaljuje slam tradicijo, nekoč že prisotno v kraju.

Edino logično nadaljevanje je bila ustanovitev slovenske mreže za razvoj in promocijo slam poezije, SiSlam, ki so jo omenjeni kraji ustvarili 16. junija 2016. Njena prva naloga ne bo lahka: organizirati prvo slovensko prvenstvo v slam poeziji, da bi dobili slovenskega prvaka. Ta se bo nato kot prvi tovrstni slovenski predstavnik udeležil evropskega slam prvenstva.

 

Več o aktivnostih SiSlama najdete na:

www.facebook.com/sloveniaslam