Kavarna sveta – Dan za spremembe

»Odpravimo diskriminacijo!« je bila tema letošnjega Dneva za spremembe, ki ga je že desetič zapored na nacionalni ravni koordinirala Slovenska filantropija. Tokrat smo se k akciji pridružili tudi mi s Kavarno sveta, s katero smo želeli ustvariti priložnost srečevanja različnih kultur ter vzpostaviti medkulturni dialog.

Kavarna, ki smo jo izza štirih sten premaknili v park pred MKC Maribor, je bila namenjena medsebojnemu spoznavanju, druženju ter kulinaričnem in kreativnem doživetju. Obiskovalci so lahko pokusila arabske in slovenske sladice ter iranske osvežilne pijače. Prava atrakcija Kavarne sveta pa je bil eritrejski obred pitja kave.

Nekaj več o kavnem obredu …

Kava je pomemben del eritrejske in etiopske kulture, gostitelji ti jo ponudijo ob vsaki priložnosti, saj ti s tem izkažejo naklonjenost in spoštovanje. Pitje kave je več kot samo odmor za kavo, je slovesnost, izraz spoštovanja do starejših in predstavlja duhovni čas dneva, s katerim se zahvalijo za blagoslove življenja. Kavni obred se začne najprej s praženjem zelenih kavnih zrn nad vročim žerjavom. Pitje kave je več kot samo odmor za kavo, je slovesnost, izraz spoštovanja do starejših in predstavlja duhovni čas dneva, s katerim se zahvalijo za blagoslove življenja. Ko so zrna pražena, vsak udeleženec dobi priložnost, da se prepusti aromi, ki jo pražena zrna oddajajo. Temu sledi mletje zrn in postopno dodajanje kave v vrelo vodo, ki jo trikrat zavrejo. Ob kavi pa ne ponudijo nekaj sladkega, ampak kokice in arašide. Pitje kave je pravo dišavno doživetje, saj poleg vojna kave prostor odišavijo še s tradicionalnimi kadili.

Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, ki so nam pomagali organizirat dogodek in Slovenski filantropiji za sodelovanje.

UTRINKI DOGAJANJA