Back to All Events

[Galerija Media Nox] Razstava Blaža Rojsa: Rememory


  • Galerija Media Nox 13 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Tudi letos bo Galerija Media Nox eno od prizorišč Festivala fotografije Maribor, ki v mestu poteka v organizaciji Fotokluba Maribor. Otvoritev festivala bo v soboto, 16. septembra, na Židovskem trgu, že od četrtka, 14. septembra, pa bo kot del festivalskega dogajanja v Galeriji Media Nox na ogled razstava Rememory interdisciplinarnega umetnika Blaža Rojsa.

Blaž Rojs - Kontrafaktualnost/Inherentno iluzorna narava/Iluzorno/___

Blaž Rojs (1995) je interdisciplinarni umetnik, ki se osredotoča na slikarstvo in fotografijo. Leta 2020 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani z nagrajenim diplomskim delom Intervencija v fotografiji. Samostojno je razstavljal v galeriji Dobra Vaga (Transparentnost, 2021) in Galeriji Fotografija (Poljubi in nasvidenje, 2022) ter sodeloval na skupinskih razstavah v Sloveniji, na Nizozemskem in v Italiji. Trenutno nadaljuje študij likovne umetnosti na Univerzi za umetnost v Zürichu. Zastopa ga Galerija Fotografija v Ljubljani.

Blaž Rojs se ukvarja z raziskovanjem dialoga med slikarstvom in fotografijo, kot načinom kreativnega izražanja. Mehanično naravo fotografije združuje z ekspresivnimi potezami slikarstva, ponovno uporablja in interpretira fragmente osebnih in najdenih podob ter jih preoblikuje, da bi razkril plasti svojega dojemanja sveta. Prek zlivanja reprezentacijskih tehnik in osebnih potez, z domišljijskimi preobrati vzpostavlja interakcijo z resničnostjo. V gledalcih želi vzbuditi radovednost glede njihovega lastnega dojemanja estetike in poudarja izmuzljivo naravo človeško ustvarjene vizualne upodobitve. V luči hitrega razvoja računalniško ustvarjenih podob se zdi slednje še posebej pomembno. Blaž Rojs želi z izposojo iz različnih trenutkov človeške zgodovine poudariti naravno privlačnost ženske forme in sprožiti pogovor o mejah sprejemljivosti v erotični umetnosti. Zanima ga, kako lahko te upodobitve razumemo kot krepitev moči in ne kot viktimizacijo.

Dela Blaža Rojsa torej estetsko in konceptualno zarisujejo svojstven prostor v polju umetnosti in se ne podrejajo ustaljenim okvirjem visoke umetnosti, saj vključujejo dele, ki so jasno razvidno izhajajoči iz globoko subjektivne percepcije umetnika in gradijo specifično estetiko, ki je obenem prefinjeno premišljena in dopolnjena s surovimi »brute art« elementi, ki se iztekajo v elegantne in subtilno pripovedne zaključene celote. Soočeni smo z nepretenciozno in svežo umetniško podobo, ki komunicira jasno a neobremenjeno, v skladu z ideologijo, da sodobna umetnost dopušča razraščanje v poljubne smeri kombinacij in eksperimentov, ki odpirajo nova polja dojemanja in emotivnosti, skozi konstruiranje individualnega, kombiniranega likovnega jezika.

Besedilo pripravila Sara Nuša Golob Grabner

Naslov fotografije: Memories/Spomini 

Earlier Event: September 8
Delavnice LEGO robotike
Later Event: September 14
Delavnica akrojoge