Back to All Events

Mariborski predizbor za slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mariborski predizbor za slovensko državno prvenstvo v slamovski poeziji

Na literarnem dogodku v atriju Vetrinjskega dvora (Vetrinjska ulica 30, Maribor) bomo v petek, 25. avgusta 2023, gostili mariborski predizbor državnega prvenstva v slamovski poeziji, na katerem bomo dobili dva finalista, ki se bosta 6. oktobra na osmem državnem prvenstvu v slamovski poeziji v Novem mestu potegovala za naziv državnega prvaka oz. prvakinje.

 

Pred državnim prvenstvom bo slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije SloSlam, ki je bila ustanovljena leta 2016 (pod imenom SiSlam) in je usmerjena v razvoj, popularizacijo in promocijo slam poezije v Sloveniji ter v izobraževanje in izpopolnjevanje znanja ter veščin umetnikov, ki ustvarjajo na tem področju, organizirala še štiri predizbore, ki bodo potekali

  • v Celju (v organizaciji pisateljskega društva in knjižnice Celje, v kavarni Miško Knjižko, 30. 8.),

  • v Novem mestu (v organizaciji založbe in knjigarne Goga, na Glavnem trgu, 15. 9.),

  • na Ptuju (v organizaciji društva Slamuraji, v Kavarni Bodi, 29. 9.)

  • ter v Kranju (v organizaciji Layerjeve hiše v njihovih prostorih, 30. 9.).

 

Mariborski predizbor v pesniškem slamu organizirata Mladinski kulturni center Maribor in pesniško društvo Slam zverine v partnerstvu z Narodnim domom Maribor in KUD Codo. Dogodek bo potekal v obliki tekmovanja, na katerem bosta žirija in publika ocenjevali nastope prijavljenih pesnic in pesnikov. Nastopi bodo potekali v treh tekmovalnih krogov, na katerih nastopajoči in nastopajoče brez uporabe kostumov in rekvizitov predstavijo svoje avtorske pesmi, podrobni pravilnik tekmovanja je dosegljiv na spletnih straneh organizatorjev.

Nastope bo ocenjevala žirija občinstva ter vabljena žirija: pesnica in antropologinja Nežka Struc, pesnica in literarna kritičarka Tonja Jelen ter Blendor Sefaj, igralec, improvizator, stand-up komik in zmagovalec prvega slam večera Ožuljeni jezik v Mariboru. Dogodek bo moderirala Mojca Frim. Za nastop se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com, preko ZS sporočila na facebook strani Slam zverine, ali v Vetrinjskem dvoru, pol ure pred pričetkom dogodka.

 

Dodatne informacije: matic.acko@gmail.com, petra.kolmancic@mkc.si

Vabljene in vabljeni!

 

Podrobnejša predstavitev žirantke in žirantov:

Nežka Struc (1987) je bila rojena v Mariboru, živi pa v Ljubljani. Je pesnica in antropologinja, kot producentka in književnica je samozaposlena v kulturi. Je avtorica pesniških zbirk Nihanja (Hiša poezije, 2017, zbirka Sončnica) in Do severnega sija (NUZ Ignor, 2021). Ukvarja se s vprašanji možnosti zvočne, vizualne in prostorske interpretacije poezije (razstava Prostor poezije: prostorska postavitev poezije; zasnova vokalne interpretacije Šalamunovega zvezka Vse kar sem objel je ušlo; interpretacija in prevod poezije Karmine Šilec, DERT, endemične pesmi; prostorska instalacija in vokalna kompozicija kot del performansa pre_več, avtorja Dejana Kobana). Leta 2017 je pri založbi Aristej soprevajala antropološko klasiko Bronisława Malinowskega Argonavti zahodnega Pacifika. Sodeluje pri Ignoru, platformi za literaturo, zvočenje, vizualne umetnosti in performans. Svoje prispevke objavlja v literarnih revijah (Poetikon, ludliteratura.si, Vrabec Anarhist). Je del ekip festivala Pranger in Pesniškega turnirja ter pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Tonja Jelen (1988) je diplomirala iz slovenskega jezika in književnosti (2012, Filozofskafakulteta Univerze v Mariboru). Piše eseje, strokovne članke s področja literature, spremne besede in literarne kritike. Leta 2016 je pri založbi Litera izšel pesniški prvenec Pobalinka. Pred kratkim je izšla druga pesniška zbirka Greva, ostajava, saj sva (Kulturni center, 2020). Od leta 2019 ima status samozaposlene v kulturi.

 

Blendor Sefaj (1994) je občinstvu znan kot igralec, improvizator, stand-up komik in zmagovalec prvega slam večera Ožuljeni jezik v Mariboru. Opišemo ga lahko z "nekdo, ki si ga nekje že videl ali kaj slišal o njem, vendar ga ne poznaš". Je hitrega jezika in kanček počasnejših misli, kar povzroča smeh med gledalci in stres v zasebnem življenju. Njegovo ime pove vse, kar je potrebno vedeti o njegovem humorju in njemu samem: eklektična mešanica zgodb, šal in razmišljanj iz vidika osebe, ki je magnet za bizarno.


Dogodek organiziramo MKC Maribor - MKC Črka in Pesniško društvo Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Kud Codo, Vetrinjc - Bar Coda in Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom, s finančno podporo Mestne občine Maribor in Ministrstva za vzgojo in  izobraževanje - Urada RS za mladino. Dogodek spada v sklop literarnih prireditev programa MKC Črka, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.