Back to All Events

Izbrana videopoezija MKC Črke gostuje na Ptuju


  • Lokacije festivala Dnevi poezije in vina Ptuj (map)

Izbrana videopoezija MKC Črke gostuje na Ptuju

 Osem kratkih video del, ki združujejo poezijo, video in računalniško animacijo oz. grafiko, bo od 23. avgusta 2023 na ogled na različnih prizoriščih festivala Dnevi poezije in vina.

 

Mladinski kulturni center (MKC) Maribor je od leta 2010 samostojno ali v navezi s partnerji sproduciral 40 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije avtoric in avtorjev mlajše generacije z video deli umetnic in umetnikov različnih profilov, oboje pa je nadgrajeno z zvočno ali glasbeno opremo.

 

Pod okriljem MKC Maribor več kot 40 produkcij

Za vidnost in prisotnost videopoezije na slovenski umetniški sceni v zadnjem desetletju in pol sta zaslužna predvsem videoumetnik Jože Slaček in Petra Kolmančič kot avtorica in producentka, Maribor pa se je zagotovo vpisal na zemljevid videopoezije kot mesto, v katerem se je v Sloveniji sproduciralo največ tovrstne produkcije (Zavod Naključje 7 – 14 produkcij, MKC Maribor – več kot 40 produkcij, Festival Pranger – več kot 40 produkcij ter ustanovljena nagrada Vizir za najboljši pesniški video).

Pesnica Petra Kolmančič in videoumetnik Jože Slaček  sta kot umetniški in producentski tandem pod okriljem MKC Maribor javnosti pogosto razkrivala nove možnosti popularizacije in prezentiranja poezije, ki jih omogoča bliskovit razvoj mobilne tehnologije (možnosti, ki jih je omogočila tehnologija QR kod in uporaba novejše računalniške tehnologije za obogateno resničnost AR ali Augmented Reality). Poezija je na ta način vstopala v nova okolje in preizkušala nove tehnološke možnosti prezentacije in bivanja v interaktivnem virtualnem svetu.

 

POEZIJA IN PROSTOR

Fotografije v galeriji: Jože Slaček, Insert // Jože Slaček, Videopoezija // Lučka Zorko, Violina se je zapičila // Toni Soprano // Vešče v novembru

Video dela, ki jih je na povabilo programske vodje festivala Kristine Kočan odbrala Petra Kolmančič in bodo predstavljena na festivalu Dnevi poezije in vina na Ptuju avgusta 2023 v programskem sklopu Poezija in prostor, predstavljajo izjemno raznolike ustvarjalne sloge in pristope, med njimi so tri dela, narejena po pesmih avtorjev, ki letos gostujejo na festivalu (Borut Gombač, Denis Škofič, Miriam Drev), ter dve deli videopoezije, ki bosta na festivalu predstavljeni premierno (Jože Slaček & Jurij Hudolin: Pudak ter Jože Slaček in Miriam Drev: Ko hodim med drevjem, me ni … - slednje je bilo sproducirano na povabilo festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju). Ob omenjenih avtoricah in avtorjih so v izbor vključeni še Tomaž Praunseis, Matej Jarc, Veronika Dintinjana, Kristijan Robič, Toni Soprano Meneglejte, Kristina Kočan in Maja Vidmar.

Otvoritvena projekcija 23. avgusta

Na otvoritvi projekcij dne 23. avgusta bo pred pričetkom predvajanja ob 19. uri v Mestnem kinu Ptuj potekal pogovor o videopoeziji s Heikom Strunkom (Nemčija, ZEBRA Poetry Film Festival) in Petro Kolmančič, ki nam bosta osvetlila razvoj in pomen video poezije oz. pesniškega filma. Pogovoril bo vodil Aljoša Toplak, sledil pa mu bo program video projekcij z izborom pesniških filmov na različnih lokacijah po starem mestnem jedru Ptuja: dvorišče za Mestnim kinom Ptuj, Fürstova hiša, Hotel Mitra, Slovenski trg, Vrazov trg. Dve video deli bosta ob tej priložnosti javnosti predstavljeni premierno, to sta video deli Pudak in Ko hodim med drevjem, me ni.

Izvedba projekta poteka na povabilo in v sodelovanju s projektom Dnevi poezije in vina 2023.


Program MKC Črka financira Mestna občina Maribor, dogodek pa spada v sklop literarnih prireditev, ki jih sofinancira Javna agencija RS za knjigo.