Back to All Events

Slovenski dnevi knjige v MB - 4. dan

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00 in 16.00–19.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN 20.00–22.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

PESMOMAT – INTERAKTIVNA PESNIŠKA INSTALACIJA

Foto: Janez Marolt

Pesmomat je prvi slovenski avtomat s poezijo na kovanec, ki za en evrski kovanec v zameno natisne, prebere in na telefon prenese izbrano pesem.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Izvedba: MKC Maribor in DSP.


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

CVETKA BEVC: F.A.K.

Junaki romana Desetka se ponovno vračajo na sceno. Težave z odraščanjem se nadaljujejo, le da so tokrat za odtenek bolj odrasle. Člani novoustanovljenega benda F. A. K. – Fiksi, Aška in Krokar – se ob pripravah na prvi koncert soočajo še z ljubeznijo in s spolnostjo. Zaposluje jih predvsem kopica vprašanj. Zdi se, da so odgovori nanje največja neznanka odraščanja. Pa je res tako? Avtorica Cvetka Bevc nam z obilico humorja in s kančkom muzikaličnosti pomaga rešiti enačbo mladostniške ljubezni in prvih srečanj s spolnostjo. Na nastopu bo tekla beseda o prigodah junakov iz mladinskih romanov Desetka in F.A.K. ter pogovor na temo odraščanja in identitete. Cvetka Bevc (1960) je pesnica, pisateljica, glasbenica in  scenaristka, njen mladinski roman F.A.K (Založba Pivec, 2021) je nominiran za desetnico, nagrado za otroško in mladinsko književnost, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja.

Organizira: MKC Maribor.


10.00–13.00 in 16.00–19.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

ČLOVEK NE JEZI SE EVOLUCIJA

Zaigrajte novo, zabavno različico igre Človek ne jezi se evolucija! Igro je ilustriral Ivan Mitrevski. Na voljo bodo tudi miselne igre s kockami.

Organizira: zavod Kalejdoskop.


10.00–18.00, CENTER MARIBORA

NAJ TI BEREM, LEPO PROSIM: PERFORMANS MIŠE GAMS

Foto: Urša Krišelj Grubar

Performerka Miša Gams, ki je v prejšnjih letih festivalsko dogajanje popestrila z reciklažo besedil priznanih slovenskih književnikov, bo tokrat brala pesmi mladih mariborskih pesnikov in pesnic na različnih lokacijah v javnem prostoru. Izbrala je pesmi Aleksandre Jelušič, Nine Medved, Matica Ačka, Toma Vebra, Mile Kodrič Cizerl, Nike Gradišek, Nežke Struc in Helene Zemljič. Lahko jo tudi pocukate za rokav, da vam za popotnico izroči kakšen sklop pesmi, s katerim si boste krajšali junijske dni.

Vabljeni, da jo poiščete na kateri od predvidenih lokacij:

10.00–10.30: vhod v nakupovalno središče Europark na Pobreški cesti,

10.45–11.15: avtobusna postaja Glavni trg–Vetrinjska,

11.30–12.00: pred Prvo gimnazijo,

16.00–16.30: Trg svobode,

16.45–17.15: Glavni trg,

17.30–18.00: Poštna ulica.

Produkcija: MKC Maribor.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: II. GIMNAZIJA MARIBOR   

V novem literarnem zborniku II. gimnazije Leteti z besedami se predstavlja petnajst dijakov in dijakinj; Gaja Babič Đukanović, Doroteja Drevenšek, Lana Fajfer, Iza Korpar, Staša Korpič, Ana Kuprivec, Mia Lebar, Larisa Mihailović, Jona Novak, Ela Velikonja, Žiga Virtič in poleg njih štirje mladi uredniki, ki so zbornik pod mentorstvom pesnice Nine Medved uredili; Miha Ferlinc, Lia Horvat Zupančič, Lara Kapun in Nuša Ornik. Na predstavitvi bodo brali svoja dela, spremljal jih bo kitarist Jaš Heler.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z II. gimnazijo Maribor.


12.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

ENAIDVAJSETI MARATON RAP IN HIP HOP POEZIJE – RAP KOT NAČIN ŽIVLJENJA BESEDE

Na tradicionalnem vsakoletnem maratonu hip hop in rap poezije festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru na Grajskem trgu se je v dveh desetletjih zvrstilo preko dvesto nastopajočih mladih glasbenikov in glasbenic. Za mnoge je bil to celo prvi javni nastop, nekateri med njimi pa so se s časom razvili v prepoznavne in priljubljene izvajalce tega žanra, denimo Emkej, Leopold I. in Amo Socialec. Letos se bodo na maratonu predstavili mladi raperji in mlade raperke: LaPilar, Štrom, Alex S., Liquid, Šešmajster, Alkolol, Adelaida, Rene Volker, Viki Music in drugi.

Produkcija: MKC Maribor.


16.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

PÊRO SŔCE: PERFORMANS BLUE LAGOON

Pêro Sŕce je ištrijanski karnevalski poet in verzni norec, lepši kot Prešeren. Doma s slovenskega West Coasta, kjer piše blazne verze za nevarne zvarke. V prostem času se rad ukvarja z mrliči in francoskimi nadrealisti, sicer pa glasno razpira skrite portale, sliši nevidno in neslišno gleda. SSPJ (Slovar spipanega Pêrotovega jezika): puraníranje: glagol od purana / glasno in jasno stokanje v živalskih zvokih, ki zvenijo na flflflflfl, in tudi krajših ali daljših vzklikov drugih živalskih vrst, ki se oglašajo v svoji prvinski naravi. Nastopajo: Ita Weber, Hana Meško, Matija Šik, Vid Karlovšek, Ivona Furlan, Lara Višnjevec in Martin Mikolič.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z zavodom Trite.

Foto: Nela Poberžnik


17.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

ANDREJ VILČNIK: PROTI TOKU

Foto: Šimen Zupančič

Mračno romantična melanholija kitare in globokega žametnega glasu. Andrej Vilčnik je kantavtor iz Maribora, sicer tudi polovica dueta Andrej & Ida, ter član Mariborskega koncertnega zbora. Prejemnik nagrade občinstva (Vox Populi) s kantavtorskega festivala KantFest in udeleženec številnih festivalov. Prostovoljec, ki veliko igra tudi po domovih za starejše, ter zagovornik neodvisnih glasbenikov, ki plavajo proti toku.

Organizira: MKC Maribor.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

COSMIC FAIRY TALES / VESOLJNE PRAVLJICE

Angleški prevod Vesoljnih pravljic avtorja Roka Vilčnika z naslovom Cosmic Fairy Tales je plod desetletnega sodelovanja med avtorjem, študenti prevajalstva in njihovo mentorico Melito Koletnik na Oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru ter uveljavljenimi prevajalci, študenti angleščine, profesorji, uredniki in jezikovnimi redaktorji. Knjiga prinaša prevode devetinštiridesetih pravljic uveljavljenega slovenskega pisatelja, pesnika in dramatika Roka Vilčnika, ki so nastale med letoma 1989 in 2020 ter so opremljene z izvirnimi avtorjevimi ilustracijami. Predstavitev prevoda Vesoljnih pravljic Roka Vilčnika z gostoma Isabelle Kralj in Markom Andersonom (Theatre Gigante) iz ZDA, ki sta tesno sodelovala pri pripravi in izidu pravljic, ter z gostjo Melito Koletnik iz Oddelku za prevodoslovje Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, bo moderiral Marjan Pungartnik. Zbrane bo nagovoril tudi profesor za angleško in ameriško književnost Tomaž Onič.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor v sodelovanju z Oddelkom za prevodoslovje FF UM.


18.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

RUFUS IN MARIBOR Z MATEJEM KRAJNCEM

Roman Rufus je pred kratkim izšel pri Kulturnem centru Maribor, nastajal pa je od leta 1998. Plošča, ki sodi zraven, je nastala hitreje, pozimi 2023 v studiu Kacova čeljust v Mariboru. Nekaj o romanu in nekaj o plošči bomo slišali tudi na letošnjih Dnevih knjige. Hkrati pa je tu še drugi del pesniškega popotovanja po Mariboru, nadaljevanje lanske zbirke Maribor z istim naslovom, a skritim podnaslovom II.

Organizira: MKC Maribor.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTJO NATAŠO VELIKONJA IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM

Na literarnem večeru bodo nastopili Nataša Velikonja, Vesna Lemaić, Sara Nuša Golob Grabner in Tom Veber. Po prvem sklopu branja sledi pogovor s pesnico in Jenkovo nagrajenko Natašo Velikonja, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke Prostor sred križišč. Dogodek bo povezovala Tonja Jelen. Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor – festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in program Maribor skozi rožnata očala v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.