Back to All Events

Slovenski dnevi knjige v MB - 5. dan

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.

Foto: Boštjan Lah


10.00, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

KUD CODA: KJER GLASBA NE POZNA MEJA

Glasbeni nastop vokalistov, kitaristov, pianistov in kar se še najde instrumentalistov v glasbeni ustanovi KUD Coda, kjer glasba ne pozna meja, zato jo gojijo že od malega – z (z)mešanim programom bodo nastopili najmlajši Codovci, ki usvajajo prve note, črke, odre in aplavze. Podelite jim svojega in Codovce podprite tudi v Vetrinjcu – BarCodi z obiskom na večernih festivalskih dogodkih.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda.


10.00–13.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

ČLOVEK NE JEZI SE EVOLUCIJA

Zaigrajte novo, zabavno različico igre Človek ne jezi se evolucija! Igro je ilustriral Ivan Mitrevski. Na voljo bodo tudi miselne igre s kockami.

Organizira: zavod Kalejdoskop.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN 20.00–22.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

PESMOMAT – INTERAKTIVNA PESNIŠKA INSTALACIJA

Pesmomat je prvi slovenski avtomat s poezijo na kovanec, ki za en evrski kovanec v zameno natisne, prebere in na telefon prenese izbrano pesem.

Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Izvedba: MKC Maribor in DSP.

Foto: Janez Marolt


11.30, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

MALA VERONIKA 2023 SE PREDSTAVI

Mala Veronika je pesniški natečaj za najboljšo dijaško pesem, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. V Mariboru se predstavljajo nominiranci letošnjega natečaja; Simona Babnik (Gimnazija Bežigrad), Sandro Čeh (Gimnazija Ptuj, mentorica Anita Ekert), Ana Kumperger (Gimnazija Celje – Center, mentorica Nataša Grobelnik), Januš Marinček (Šolski center Ljubljana, Gimnazija Antona Aškerca) in zmagovalka natečaja Doroteja Drevenšek (II. gimnazija Maribor, mentorica Nina Medved). Z njimi se bo pogovarjala Alja Pušič.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Hišo kulture Celje.


12.30, GRAJSKI TRG, ODER KNJIŽNEGA SEJMA

BAMBUS, UGLASBENA MLADA POEZIJA

Alja Pušič in Gašper Drev sta bila sošolca na II. gimnaziji Maribor. Zdaj študirata v Ljubljani – Alja arhitekturo, Gašper psihologijo – a se vselej ukvarjata s poezijo oziroma z glasbo. Alja je večkrat objavljena in nagrajena mlada pesnica, med drugim nominiranka lanske Pesniške olimpijade in Male Veronike 2021 in zmagovalka natečaja Ali govoriš emojščino? 2021. Gašper že dlje časa igra kitaro in piše avtorsko glasbo, po prvem albumu Sanje je lani izdal jazz album Sticky Cheese, ki je bil predvajan v oddaji Dr. Jazz na Radiu Maribor. Pred dvema letoma je zašel tudi v pisanje poezije.

Organizira: MKC Maribor

Foto: Tjaša Kuster


16.00, STANOVANJSKA SKUPINA ZVEZE SONČEK, PRAGERSKO

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Dobrodelna bralna akcija Humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. Branje in pogovor o knjigi Kurji pastir, avtorja Ferija Lainščka.

Izvedba: Inner Wheel klub Maribor.


16.00–19.00, VETRINJSKI DVOR

SOBOTA ZA DRUŽBO: TRUBARJEVANJE

Besede, knjige, črke, tisk, Slovenija in reformacija so iztočnice za junijsko druženje v Vetrinjskem dvoru z Zavodom MARS Maribor. Zadnjo soboto pred zasluženim oddihom MARS posveča Primožu Trubarju in tako ponuja ustvarjalnice in raziskovalnice, šolsko produkcijo in pravljice o kulturi z Alenko Spacal.

Vstopnica: 6 EUR/osebo. Družinska vstopnica: 15 EUR (do 3 otroci in 2 odrasla, dodatna oseba 4 EUR/osebo).

Organizira: zavod MARS.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

MARATON MARIBORSKIH LITERATOV

Nastopajo: Marko Golja, Simona Kopinšek, Robert Titan Felix, Nina Medved, Tom Veber, Martina Potisk, Breda Slavinec, Janez Dreu, Boris Kolar, Borut Gombač, Rok Vilčnik, Alenka Spacal, Petra Kolmančič, Kristina Kočan, Tomo Podstenšek, Petra Bauman, Matic Ačko, Zdena Gajser, Orlando Uršič, Marjan Pungartnik, Jerneja Ferlež, Marija Švajncer, Maša Ogrizek, Peter Andrej, Tonja Jelen, Mojca Andrej, Janja Rakuš in drugi …

Povezuje Petra Bauman.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.


21.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

ZAKLJUČNA ZABAVA 26. SLOVENSKIH DNI KNJIGE V MARIBORU S KARAOKAMI

Sodelujejo znane osebe z mariborske kulturne in družabne scene, izbor pesmi Petra Kolmančič in Rok Vilčnik, izvedba Sebastijan Duh, moderira Petra Bauman.

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Coda in z Narodnim domom Maribor.