Back to All Events

Slovenski dnevi knjige v MB - 3. dan

  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

10.00–13.00 in 16.00–19.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.

Foto: Boštjan Lah


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SLAVKO PREGL: SMEJALNIK IN CVILILNA ZAVORA

Arjan je peljal svojo trenirko na sprehod. Ko je bila utrujena, je sedla na klop, ki je dremala na soncu. Sanja je peljala ven kolo, ki si je zaželelo na zrak. Vozila ga je med zelenicami in včasih ga je morala trdo prijeti za ušesa … Arjan in Sanja sta mestna uslužbenca, ki imata veliko opravkov, zato se rada pritožujeta nad delom, ki ga morata početi; nositi knjige v šolo, podpirati svinčnike, ko pišejo domačo nalogo itd.

Knjiga pisatelja za otroke in mladino Slavka Pregla, ki jo je ilustriral Kostja Gatnik, je prvič izšla leta 1984 in si je z leti zaradi priljubljenosti prislužila naziv kultne otroške knjige, s katero je Društvo Bralna značka Slovenije ob svoji 60. obletnici obdarovalo vse prvošolce na slovenskih osnovnih šolah.

 Organizira: MKC Maribor.


10.00–13.00 in 16.00–19.00, STOJNICA ZAVODA KALEJDOSKOP, GRAJSKI TRG

ČLOVEK NE JEZI SE EVOLUCIJA

Zaigrajte novo, zabavno različico igre Človek ne jezi se evolucija! Igro je ilustriral Ivan Mitrevski. Na voljo bodo tudi miselne igre s kockami.

Organizira: zavod Kalejdoskop.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN 20.00–22.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

PESMOMAT – INTERAKTIVNA PESNIŠKA INSTALACIJA

Foto: Janez Marolt

Pesmomat je prvi slovenski avtomat s poezijo na kovanec, ki za en evrski kovanec v zameno natisne, prebere in na telefon prenese izbrano pesem.

 Produkcija: Društvo slovenskih pisateljev. Izvedba: MKC Maribor in DSP.


10.30, LITERARNA HIŠA MARIBOR

KAJUH ZA OZARO IN ŠENT

Dogodek je v znamenju obeležitve Kajuhovega leta, ki je nacionalni poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev. Vodi Marjan Pungartnik. Dogodek poteka v sodelovanju z dnevnima centroma Ozara in ŠentLent.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor, Ozara in ŠentLent.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KAKO OBJETI JEŽA S PISATELJICO JANO BAUER

V goste prihaja avtorica priljubljenih in nagrajenih zgodb za najmlajše; Groznovilca v Hudi hosti, Groznovilca in divja zima, Ding dong zgodbe in Izginjevalec čarovnic, Jana Bauer, ki ob pisanju tudi prevaja in je urednica pri založbi KUD Sodobnost International. Otrokom bo predstavila več svojih del, med drugim slikanico Kako objeti ježa, ki je bila pravkar nominirana za nagrado desetnica 2023, lani nominirana za večernico in nagrajena z nagrado Kristine Brenkove, 2022. Z otroki bo spregovorila tudi o njenih šolskih dneh in jim pripravila kratek kviz.

Organizira: MKC Maribor.


11.45, GRAJSKI TRG

NAŠLI SMO SVOJO KNJIGO, NAŠLI SMO SVOJ SVET – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE

Na razstavi Našli smo svojo knjigo, našli smo svoj svet se z naslovnicami svojih najljubših knjig na knjižnem sejmu Slovenskih dnevov knjige na Grajskem trgu v Mariboru predstavljajo učenci OŠ Franceta Prešerna Maribor. Raziskovali so mariborske pravljične poti. Vrstnike si želijo povabiti k branju in ustvarjanju. Razstavo sta pripravila Zdenka Gajser in Robert Kereži iz Mariborske knjižnice ter mentorici Irena Gradišnik in Radeja Lokar Rutar iz OŠ Franceta Prešerna. Na odprtju razstave se bo z mladimi ustvarjalkami in mladimi ustvarjalci pogovarjala Zdenka Gajser. Razstava bo na ogled vsak dan v času knjižnega sejma na Grajskem trgu, čez poletje pa bo gostovala v Art kampu, v Kulturnem centru Pekarna in v Doživljajskem igrišču v Novi Vasi.

Organizacija in izvedba: MKC Maribor, Mariborska knjižnica, Art kamp, Doživljajsko igrišče. Produkcija: Mariborska knjižnica.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA

Literarno nadarjeni dijaki, ki obiskujejo srednjo šolo v Slovenski Bistrici; Lori Zafošnik, Larisa Mesarič, Tjaša Blažič, Blaž Brumec in Zarja Robar, se bodo predstavili s svojimi pesmimi in zgodbami ob glasbeni spremljavi Maje Jurič, Zarje Robar, Andraža Tkavca, Lea Geisslerja, Nika Obrula in Jerneja Kosajnča. Njihovi mentorici sta Ana Sandrin in Maja Kodrič Crnjakovič.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Srednjo šolo Slovenska Bistrica.


12.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON: ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA ANTONA MARTINA SLOMŠKA MARIBOR

S svojo avtorsko poezijo in odlomki iz kratkih zgodb se bodo predstavili Neli Kurnik Ribič, Veronika Batagelj, Lejla Pogačar, Nina Mohorič in Nejc Ledinek Hovnik. Ob predstavitvi bodo z glasbenimi točkami nastopile Pia Rauter, Gabrijela Lešnik, Tinka Gergič in Julija Krajnc Urbanek. Njihovi  mentorici sta Andreja Vidmar in Alenka Bratuša.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška Maribor.


15.00, KANAL YOUTUBE MKC MARIBOR

PETRA BAUMAN: ERAZEM IN VRTNICE

Spletna premiera videopravljice, zasnovane na besedilu prve daljše avtorske pravljice pesnice, pripovedovalke zgodb in vsestranske kulturne ustvarjalke Petre Bauman. Pravljica Erazem in vrtnice je nastala nekega poletnega dne, ko je avtorica pripovedovala zgodbe ob ognju na vrtu gospe, ki goji stare sorte vrtnic. Rožni grm ji je v nekem trenutku, ko se je zagledala vanj, prišepnil zgodbo. O ljubezni, seveda. Petra Bauman je zgodbo zapisala, pripoved pa je nato še dodatno oživela ob ilustracijah ilustratorke, slikarke in ljubiteljice rastlin Maruše Furlan.

Produkcija: MKC Maribor – Slovenski dnevi knjige in Društvo Balkon.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

NEDALEČ STRAN S PISATELJICO TANJO ŠPES

Zbirka kratkih zgodb Nedaleč stran govori o distopičnem svetu, zelo podobnem našemu, v katerem se presunljivo razprejo čustvovanje in miselni procesi človeka prihodnosti. V tem svetu se srečujemo z brisalci spomina in s pisci scenarijev za posmrtno življenje ali sanje ter na različne načine odkrivamo družbo popolnega nadzora. Znanstvenofantastični prvenec mlade pisateljice Tanje Špes je v začetku leta 2023 izšel pri Cankarjevi založbi. Avtorica bo brala iz knjige, z njo se bo pogovarjala Petra Bauman.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s Cankarjevo založbo.

Foto: Andraž Kramberger


16.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SAMORASTNIKI GREDO V VESOLJE

Osnovna šola Prežihovega Voranca vsako leto izda literarno glasilo s simbolnim in pomenljivim naslovom Samorastniki. Najnovejši številki so nadeli naslov Samorastniki gredo v vesolje. Če je že trend, da bogataši s svojimi vesoljskimi ladjami ponujajo turistom polet v vsemirje, zakaj ne bi tja potovali še šolarji? Nastopajo devetošolci Neža Grajfoner, Jaka Ravnik in Jure Krajnc, njihova mentorica je Mojca Andrej.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z OŠ Prežihovega Voranca.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KNJIGAJMO! PRAVIJO MLADI IMPROVIZATORJI

Foto: Mojca Frim

Knjigajmo! Še niste slišali za to besedo? Mi tudi ne, pa smo si jo izmislili. Kot si bomo tudi vse prizore. Brez vnaprej pripravljenega scenarija bomo stopili na oder in za vas, po vaših predlogih, igrali čisto nove prizore. Predstavljajo se mladi improvizatorji iz srednješolskih skupin Rudolfovi majstri, Čokolino mafija in ŠILA ekipa, ki delujejo pod mentorstvom Mojce Frim.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju s KUD Banda ferdamana, Prvo gimnazijo Maribor,

III. gimnazijo Maribor in Gimnazijo Celje – Center.


18.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

OD ISTRE DO KITAJSKE

Godalni orkester Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla s Ptuja se predstavlja z dvema zanimivima, izjemno sodobnima izbirama skladb; z Istrsko suito slovenskega skladatelja Alda Kumarja in z naslovno glasbo akcijske videoigre Genshin Impact. Mladim glasbenikom dirigira njihov učitelj Matjaž Antončič.

Organizira: MKC Maribor v sodelovanju z Zasebno glasbeno šolo v samostanu sv. Petra in Pavla.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

SEM, SMO

Branje poezije in pogovor z avtorico Tonjo Jelen, pesnico in uveljavljeno kritičarko. Z avtorico se bo pogovarjal Marjan Pungartnik.

Organizacija in izvedba: Kulturno društvo Mariborska literarna družba, JSKD – OI Maribor in ZKD Maribor.


18.00, GT22, AMBASADA SVETLANE MAKAROVIČ

SLABO POZNATE NAŠIH SRC TANČINE …

Foto: Tivoli

Z dramaturginjo, esejistko in umetniško direktorico Diano Koloini se bo o ženskem vprašanju pri Molièru in o njeni knjigi Slabo poznate naših src tančine: ženske v Molièrovih komedijah pogovarjala kritičarka, novinarka in urednica Petra Vidali. Knjiga Slabo poznate naših src tančine: ženske v Molièrovih komedijah je znanstvena monografija, izdana pri LUD Literatura – zbirka Novi pristopi leta 2021. Ambasada Svetlane Makarovič je longitudinalni interdisciplinarni projekt Aphre Tesla in Mihe Horvata, ki domuje v iLabGT22.

Organizator: Ustanova Fundacija Sonda + GT22.


20.00, VETRINJSKI DVOR, ATRIJ VETRINJCA – BARCODA

LITERARNA POSTAJA S SLAVKOM PREGLOM

Osrednji gost 26. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je pisatelj za otroke in mladino Slavko Pregl, ki je v skoraj petih desetletjih ustvarjanja za otroke in mladostnike razvil samosvojo poetiko, katere glavna odlika so svojevrstna komika, subtilno oblikovani književni liki in večplastnost zgodb. Preglova mladinska dela v sebi skrivajo globoko etičnost in natančno poznavanje otrok. Njegova novejša dela odsevajo spremembe družbenih norm, saj se mladostniki soočajo z naraščanjem vrstniškega nasilja in hrepenenja po materialnih dobrinah. Z obsežnim opusom je pisatelj pomembno zaznamoval razvoj mladinske književnosti na Slovenskem. Pogovor z gostom bo usmerjala Darka Tancer-Kajnih.

V primeru dežja bo prireditev potekala v zgornji dvorani Vetrinjskega dvora.

Organizira: Mariborska knjižnica v partnerstvu z MKC Maribor in v sodelovanju s KUD Codo in z Narodnim domom Maribor.