Back to All Events

Dan Maribora


  • Maribor Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Dan Maribora 2023

Povezujemo meščanke in meščane ter spoznavamo naše mesto

20. oktobra beležimo dan prve pisne omembe Maribora, zato meščankam in meščanom ob prazniku MO Maribor poklanjamo številne aktivnosti, ki smo jih poimenovali: "Dan Maribora 2023 – Povezujemo meščanke in meščane ter spoznavamo naše mesto".

Z željo, da bi spoznali našo mestno zgodovino, skozi obisk predmestja in mestnih gričev, skupaj z Mestno občino Maribor, kulturnimi zavodi in javnimi podjetji organiziramo številne brezplačne aktivnosti za občanke, občane mesta in obiskovalce.

Tudi letos bo nabor aktivnosti pester, dogodki se bodo odvijali 18., 19. in 20. oktobra. Kot uvodno prireditev bomo 18. 10. izvedli dan posvečen spominu na zaslužne prebivalce našega mesta, 19. oktobra bo, tako kot vsako leto, protokolarni del praznika z osrednjo proslavo in celodnevni kulturni program, ki ga izvedejo kulturni zavodi in se izvaja tudi dan kasneje, 20.10. Zaključek aktivnosti ob Dnevu Maribora bo 20. oktobra, ob 18. uri, s pohodi na pet mariborskih gričev, kjer bodo ob 19. uri različni dogodki.

Vsi dogodki v sklopu Dneva Maribora so brezplačni.

Do primestja z avtobusi in MKC Črke

Dogajanju ob Dnevu Maribora se pridružuje tudi Mladinski kulturni center Maribor, in sicer z literarnim programom MKC Črka. Soustvarili bomo organizirane vodene oglede z avtobusi.

STUDENCI, 19.10. ob 11.00 in 16.00: Voden ogled z avtobusom številka 3

Ogled starega jedra Studencev s cerkvijo sv. Jožefa in literarno druženje z Rokom Vilčnikom, ogled Koroškega kolodvora, nekdanjih delavnic Južne železnice in  Železničarske kolonije.

Rok Vilčnik bo prebral odlomek iz romana Človek s pogledom. Prizor iz knjige se odvija tudi na trgu pri župnijski cerkvi sv. Jožefa na Studencih.

V mesto ob Dravi pride hipnotizer, ki izvede seanso v bivšem Sokolskem domu na studencih - s svojim pogledom naguba tla, da se začnejo spajati z nebom. Ljudje so pred tem v mestu živeli mirno in zadovoljno; vsak je shajal s svojo resnico. A že po prvi hipnotizerjevi predstavi v telovadnem domu resnica uhaja.

TEZNO, 19.10. ob 11.00 in 16.00: Voden ogled z avtobusom številka 2

Ogled Logističnega centra Pošte Slovenije z literarnim nastopom pisatelja Toma Podstenška in ogled pokopališča Dobrava.

Tomo Podstenšek bo prebral odlomke iz romana Površinska napetost.

Površinska napetost je sedmi roman Toma Podstenška, dogajalni prostor je Maribor, zgodba se vrti okrog protagonistke, ki sledi poštarju, saj želi, da ji vrne anonimno pismo, ki ga je napisala ljubimčevi ženi in oddala, a si je zdaj zaradi moralnih vzgibov premislila; zelo slikovit in plastično opisan del dogajanja se odvija na Teznu, v logističnem poštnem centru, kjer si protagonistka prizadeva, da bi izbrskala oddano pošiljko.



KROŽNA POT, 20.10. ob 11.00: Krožna pot do Mariborskega otoka

Ogled Mariborskega otoka ter spoznavanje kulturne in naravne dediščine otoka s krajinskim arhitektom Miranom Krivcem, druženje z dr. Dragico Haramija, ki je v knjigi Mariborske vedute zbrala in analizirala tudi pripovedke, povezane z Mariborskim otokom.

Druženje z avtorico Dragico Haramija ob izbranih pripovedkah iz monografije Mariborske vedute (Mariborske vedute I. in druga, prenovljena  izdaja)

Avtorica v monografiji analizirala več aspektov zbranih pripovedk, ki so  povezane z mariborskimi lokacijami in toponimi npr. reka Drava, Habakukova gorca, Mariborski otok, mariborsko Pohorje, Pekrska gorca, Poštela, Pristan (Lent), Studenci in trije ribniki.

Earlier Event: October 18
[Galerija Media Nox] Razstava Jesen 2023
Later Event: October 19
30 let MKC MARIBOR - 1. dan