Back to All Events

12. rojstni dan Doživljajskega igrišča

  • Doživljajsko igrišče Mali betnavski gozd 2000 Maribor Slovenija (map)

Ker letos Doživljajsko igrišče praznuje svojo 12. obletnico, ekipa ob tem posebnem dogodku pripravlja pester celodnevni program. Praznovanje bo na Doživljajskem igrišču v Malem betnavskem gozdu potekalo v soboto, 10. septembra, med 11. in 21. uro. V sklopu rojstnodnevnega dogajanja bo potekal tudi turnir v kičkanju Maribor open 2022.

 

Napovedane aktivnosti:

·         Menjalnica igrač, knjig in otroške opreme

·         Dožibar

·         Narisani žužki oživijo

·         Odprti oder ali Doži ima talent

·         Turnir v kičkanju Maribor open 2022

·         Skupinske družabne igre

·         Japonsko mečevanje

·         Razstave

Turnir v kičkanju Maribor open 2022

V okviru praznovanja 12. obletnice pripravljamo tudi turnir v frcanju kičk ali metanju frnikol. Na turnirju ste dobrodošli vsi, ki še znate kičkati in vsi, ki bi se radi tega športa priučili.

Tekmovalni del bo potekal med 12. in 17. uro, finale turnirja pa med 18. in 19. uro.

 Pravila igre so prevedena iz različnih okolij in prilagojena vsem starostnim skupinam. Igralci vstopajo v igro z eno frnikolo, z običko. Vlkice in malkice so v tekmovalnem delu prepovedane, lahko pa se uporabljajo na poligonu za vaje kičkanja.

Dogodek je del Evropskega leta mladih, sofinanciran s strani Evropske komisije, programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota ter Nacionalne agencije Movit in Urada RS za mladino.

Menjalnica igrač, knjig in otroške opreme

Menjalnico pripravljamo na pobudo otrok in staršev, da rabljenih, a še uporabnih stvari ne mečemo proč, ampak jih podarimo v ponovno uporabo. Prinesete lahko igrače, ki jih ne uporabljate več, knjige, ki ste jih že prebrali in opremo za otroke (vozički, jajčke, stolčki ipd.). Svoje zaklade odložite na stojnicah in si izberete kaj v zameno. Vse igrače, oblačila in materiali, ki bodo ob zaključku ostali, bomo podarili Rdečemu križu, kjer bodo poskrbeli, da dobijo nove lastnike.

Skupinske družabne igre z Nežo in Sergejem

Študenta predšolske vzgoje, prostovoljca na Igrišču ter aktivna udeleženca seminarjev in treningov za mladinske delavce v organizaciji e.p.a., european playwork association, poznata milijon in eno igro in čisto vse sta pripravljena deliti z nami! Poznate igro zmajev rep in gangsterje? Pa lov na dinozavra? Ne? Nič hudega, celi dan se bomo igrali!

Aktivnost Skupinske družabne igre z Nežo in Sergejem podpira mednarodna zveza praktikov dela z igro, European playwork association

Odprti oder ali Doži ima talent

Vsi, ki bi se želeli predstaviti na odru Doživljajskega igrišča, bodisi s petjem, plesom, pripovedovanjem šal, zgodb ali pravljic, dobrodošli, da razveselite zbrano občinstvo. Nekaj nastopajočih je že pripravljeni s pesmicami iz vrtca in s skladbami iz glasbenih šol, po igrišču pa se šušlja celo o gledališki predstavi.

Razstave

Na ogled bodo tudi tri razstave: Rastline Malega betnavskega gozda, Strip iz igrišča ter Drzni in predrzni.

  • Rastline Malega betnavskega gozda je del rezultatov projekta Varuhi okolja, ki ga otroci, mladi in sodelavci igrišča izvajajo že od pomladi. Zbrali in poimenovali so vse rastline, s katerimi si delimo prostor, tako, da posedamo v njihovi senci, jemo njihove plodove ali z njimi krmimo naše kokoši, da nas razveselijo s čudovitimi barvami in vonji ali pa jih lahko uporabimo za dobro zdravje. Velike rastline so označene z lesenimi tablicami, manjše s pisanimi kamni,  najmanjše rastline pa si boste lahko ogledali v herbariju, ki bo razstavljen na ograji doživljajskega vrtička.

  •  Strip iz igrišča: V dvanajstih delavnicah risanja stripov s Sebastijanom je nastalo 184 stripov, za razstavo smo jih izbrali 100. Vsak strip ima 6 sličic, večina jih je nastalo s skupinskim risanjem. Izbrane originale bomo razstavili na največji razstavni prostor igrišča – zunanjo ograjo ob vhodu.

  •  Celo poletje smo gostili razstavo Uporniške identitete ali drzni in predrzni, ki so jo soustvarjali Mariborska knjižnica in dijaki_nje Prve in II. gimnazije Maribor. Razstavo bosta v soboto zaključila pravljičarja mariborske knjižnice Zdenka Gajser in Robert Kereži.

 

Projekta “Varuhi okolja” in “Zemlja, radi te imamo” v okviru katerih sta nastali razstavi Strip iz igrišča ter Rastline Malega betnavskega gozda sofinancira MOM s Skupno službo za varstvo okolja.


Program Doživljajskega igrišča se v Mariboru izvaja v Malem betnavskem gozdu, lokacijsko umeščen v gosto urbano sredino. Z brezplačno udeležbo program zagotavlja pravico do igre, ustvarjalnosti, razvedrila in prostega časa vsem otrokom in mladim, ne glede na okoliščine, iz katerih prihajajo.

Več na: https://mkc.si/dozivljajsko-igrisce

Earlier Event: September 5
Poletna mobilnost za mlade