Back to All Events

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC


  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Od 15. do 18. septembra se bo v sklopu 11. izvedbe Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC #11, katerega partner je tudi MKC Maribor, v mestu zvrstilo 25 projekcij, od tega šest premier in ena predpremiera. Programska selektorica je Maja Malus Azhdari. Prizorišče glavnine pestrega festivalskega programa bo Lutkovno gledališče Maribor.

Predfestivalsko dogajanje se je sicer začelo že 8. septembra. Pred uradno otvoritvijo festivala se bodo namreč zvrstile projekcije rezultatov dokumentarne delavnice Dokudoc Luksuz, ki v Vetrinjskem dvoru poteka še do 15. septembra. Delavnica poteka pod mentorstvom Borisa Petkoviča in v sodelovanju z DZMP Luksuz produkcijo.

Prvi festivalski dan

Uradno odprtje festivala bo v četrtek, 15. septembra, ob 19. uri, s slovensko premiero dokumentarnega filma Poletje 91 režiserja Žiga Virca. Sledi še premiera filma Konoplja osvobaja režiserja Mihe Čelarja.

Drugi festivalski dan

V petek, 16. septembra, ob 11. uri, si bomo ogledali: Iskre v času režiserja Jurija Grudna. Ob 17. uri nadaljujemo s kratkim filmom Sutherland v okvirju pod režisersko taktirko dvojca Matjaža Jamnika in Naje Gaje Rojc in ogledom dokumentarnega filma Trohnenje 2022 režiserja Tomota Križnarja. Po krajšem premoru ob 19. uri sledijo še projekcije Zdaj ljubiš slovenski film v režiji Martina Srebotnjaka, Smučarske sanje v režiji Maje Senekovič (aka Haidy Kancler) ter ob 21. uri Rentgenska slika družine (eng. Radiograph of a Family) iranske režiserke Firouzeh Khosrovani. Omenjeni dokumentarni film je bil predvajan na ameriških, bližnjevzhodnih in evropskih festivalih, kot zmagovalec pa je pobral tudi lepo število nagrad, denimo na festivalih IDFA 2020, MakeDox 2021 in ZagrebDox 2021. Večer bomo popestrili s performativno akcijo Hupe Brajdič, ko se bomo z mističnima bitjema Wordy in Metamorphosis potopili v tančice nevidnega in čudežnega.

Tretji festivalski dan

V soboto, 17. septembra, ob 11. uri, nadaljujemo s predvajanjem projekcij filma Divja Slovenija v režiji Mateja Vraniča, ob 17. uri Jutri, ko sem te videl tria Mojca Radkovič - Malaz Usta - Ajda Zupan ter projekcijo filma Kar ostane na poti slovensko-brazilskega dvojca Jakoba Kresete in Danila do Carma. Sledijo še projekcije Not Go gentle Sashe Ihnatovicha, pa Obzornik 80 - Metka, Meki v režiji Nike Autor, zadnja v dnevu pa bo predpremiera filma Sarajevo Safari, ki je nastal pod režisersko taktirko Mirana Zupaniča. Zvečer pa vas vabimo, da se v naši družbi zazibljete ob glasbi mariborske zasedbe Heartbeat.

Četrti festivalski dan

Zadnji festivalski dan, 18. septembra, ob 11. uri, vam bomo postregli z izborom projekcij osmih kratkih dokumentarnih filmov. Vseh prijav kratkih filmov je bilo sicer 54. V sklopu Dokudoc pogovorov pa pripravljamo prav posebno doživetje! Gosti_e festivala se nam bodo pridružili na spustu po Dravi, kjer bo potekal pogovor o avtorskih pravicah pri kreiranju dokumentarnih filmov. Pogovor bosta vodila filmska režiserja Petra Seliškar in Rok Biček, v vlogi gostov pa se nam bosta tokrat pridružila odvetnica Špela Grčar in vodja strokovnih služb pri AIPA k.o. Peter Kep. Ne bodo umanjkali niti dravski labodi, ki so sestavni del mariborske očarljivosti. Ob 17. uri si bomo ogledali kar dve premierni projekciji Ples na daljavo režiserke Katarine Nikolov in Tržaške prikazni, O besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča v režiji Dušana Moravca.

Kot pretekla leta, bomo tudi letos podelili plaketo DOKUMENTARNO IME 2022, ki jo letos prejme Nadja Velušček, avtorica dokumentarnih filmov, scenaristka in režiserka, ki že vrsto let plete spomine razdeljenega goriškega prostora. Velušček je v tej regiji pustila močan kulturni pečat - poleg režije eksperimentalnih mladinskih predstav in radijskih oddaj o filmu je vrsto let soustvarjala program čezmejne organizacije Kinoatelje v sodelovanju z italijansko nacionalno televizijo RAI. Živi in ustvarja v Šmihelu pri Gorici, kjer ima sedež tudi njen Zavod KINOkašča/CINEMattic, filmska produkcija in hranilnica spomina. Na sklepni nedeljski večer si bomo ogledali projekcijo njenega filma Moja meja, izbrano retrospektivo nagrajenke Mesto na travniku, Sešivalnica spomina, Trenutek reke, Vžgano v spominih, Niso letele ptice pa bomo prvič spletno predvajali v sodelovanju z Bazo slovenskih filmov od 15. do 25. 9. 2022, kjer v projektu DOKgodek sodelujemo že skoraj 2 leti.

Žirijo, ki bo slovenskem filmu podala naziv Dokudoc izbrani 2022, letos sestavljajo novinarka in snemalka Helle Hansen, publicistka dr. Melita Zajc in filmski producent Miha Černec.

Nedeljski večer bomo zaokrožili s projekcijo filma Izginjanje režiserke Andrine Mračnikar.

Vstopnice za 2 kulturna evra je mogoče kupiti v delovnem času blagajne Lutkovnega gledališča Maribor, od torka do petka med 10.00 in 13.00, v četrtek tudi med 15.00 in 18.00 in uro pred vsako projekcijo.

Earlier Event: September 10
12. rojstni dan Doživljajskega igrišča
Later Event: September 16
6. Samorogov Roadtrip