Back to All Events

Poletni večer na Židovski

  • Kulturna četrt Židovska 12 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kulturna četrt Židovska v soboto, 18. junija 2022, prijazno vabi na Poletni večer na Židovski, ki bo potekal v sklopu vseslovenske Poletne muzejske noči.

Kulturne ustanove, delujoče na območju Židovske ulice – GT22, Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Fotoklub Maribor in Fotogalerija Stolp, Društvo likovnih umetnikov Maribor in Galerija DLUM ter Mladinski kulturni center in Galerija Media Nox –, smo se v želji po oživljanju enega najlepših kotičkov Maribora in »najlepšega balkona našega mesta« povezali v iniciativo Kulturna četrt Židovska.

V sklopu Poletnega večera na Židovski, ki letos poteka tudi v okviru Poletne muzejske noči, vas galerije in razstavni prostori, delujoči na Židovski ulici v Mariboru, vabimo, da obiščete naše aktualne razstave ter se nam pridružite na predstavitvah razstav in na koncertu Klarise Jovanović in Igorja Bezgeta. Program začenjamo ob 18. uri, potekal pa bo vse do 24. ure.

Obisk in ogled vseh prireditev sta brezplačna.

Program dogodkov po prizoriščih:

18.00–24.00 / GT22, Glavni trg 22

Razstava Vabljeni mladi 2022

Razstava mladih nadarjenih umetnikov, ki so prepričali strokovno žirijo in bili izbrani med razstavljalce.

Letošnji razstavljalci:

Lara Ališić, Miha Erič, Klavdija Jeršinovec, Petja Kolenko, Karolina Radotić, Svitlana Ryabishchuk, Dominik Štibernik, Tajda Stiplovšek-Jug, Arijel Štrukelj, Manca Žitnik.

Kuratorka razstave je Kristina Prah.

Več: https://sl-si.facebook.com/GT22Maribor/

 18.00–24.00 / GT22, Glavni trg 22

BlackBoxGT22  /  JAZ LABOD – 3.del

(skupinska razstava – kurator 003)

19.00 / GT22, Glavni trg 22

Vodstvo po razstavi Vabljeni mladi 2022

Vodenje v izvedbi kuratorke Kristine Prah

21.00 / GT22, Glavni trg 22

Vodstvo po razstavišču GT22 in Ulični galeriji Židovska

 18.00–24.00 / Sinagoga Maribor, Židovska ulica 4

Lady Bluetooth – Hedy Lamarr

Konservatorski posegi na sinagogi

Dan odprtih vrat, individualni ogledi razstav

V Sinagogi Maribor sta na ogled razstavi Judovskega muzeja Dunaj o hollywoodski zvezdi in izumiteljici z naslovom »Lady Bluetooth – Hedy Lamarr« ter razstava o zgodovini in obnovi zgradbe srednjeveške sinagoge v Mariboru.

Hedy Lamarr je bila ena najlepših in najbolj občudovanih igralk zlate dobe Hollywooda. Slavna igralka, sicer rojena Dunajčanka judovskega rodu, je bila javnosti znana tudi po mnogih škandalih v zasebnem življenju, le redko kdo pa je vedel, da je bila tudi izjemna izumiteljica. Med drugim je s skladateljem Georgeem Antheilom zasnovala sistem frekvenčnega skoka, ki je tehnični predhodnik današnjih brezžičnih tehnologij.

Več: http://www.sinagogamaribor.si; https://www.facebook.com/Sinagoga.Maribor

19.30–20.30 / Židovski trg

Klarisa Jovanović & Igor Bezget

Koncert pesmi španskih Judov

 Klarisa Jovanović, glas

Igor Bezget, kitara, arabska lutnja

Klarisa Jovanović in Igor Bezget sta prvič sodelovala leta 1999, med snemanjem albuma STEKLENI ČAS Vena Dolenca: ona kot pevka, on kot gostujoči glasbenik. Leto zatem sta med snemanjem albuma HASRET spet združila svoje moči: ona kot pevka, on kot član spremljevalnega Tria Bahur. Nato so se njune glasbene poti razšle, zadnjih deset let pa se znova vse pogosteje srečujeta na odru. Ona poje tako, kot samo ona zna, in se z lahkoto sprehaja med številnimi jeziki, ritmi in melodijami, on ubira strune tako, kot samo on zna, in se z lahkoto sprehaja med različnimi glasbenimi stili, katerih razpon sega od džeza in sodobne improvizirane glasbe do indijske klasike. Nocoj bosta z ljudskimi pesmimi španskih Judov potovala po deželah Sredozemlja in Balkana, dotaknila pa se bosta tudi izročila srednjeevropskih Judov.

Več: http://www.sinagogamaribor.si; https://www.facebook.com/Sinagoga.Maribor

18.00–24.00 / Ulična galerija Židovska, Židovska ulica

#2 – 2022: Miha Horvat – samostojna razstava

Ulična razstava

Avtorji: Miha Horvat – samostojna razstava –

kuratorji 003 + Boštjan Čadež - Fšk)

Več: https://sl-si.facebook.com/GT22Maribor/

 18.00–24.00 / Galerija Media Nox, Židovska ulica 12

GlasujZame

Razstava

 Projekt GlasujZame so zasnovali Teja Miholič, Nik Erik Neubauer, Matic Pandel in Lucija Rosc, ki delujejo na različnih področjih fotografi in vizualnih medijev, združuje pa jih fascinacija nad različnimi internetnimi fenomeni. Glasuj Zame je spletna platforma za spoznavanje in ocenjevanje posameznikov, ki je bila izjemno priljubljena v prvem desetletju 21. stoletja, danes pa kljub popolni zapuščenosti še vedno obstaja na spletu in deluje kakor zamrznjena časovna kapsula nekega specifčnega obdobja in specifčne skupine mladih ljudi v slovenskem prostoru.

Več:

 18.00–24.00 / Fotogalerija Stolp, Židovska ulica 6

Razstava Cirkus, Jožeta Suhadolnika

Dan odprtih vrat, individualni ogledi razstave 

Cirkus je zaznamoval specifično dobo človeštva, ko se je morala umaknila zavoljo fascinacije in želje po bližnjem srečanju z bizarnim. Le redki ne živijo s spominom na obisk cirkusa. Jože Suhadolnik je v obdobju petnajstih let obiskal in fotografiral sedem različnih evropskih cirkusov. Fotograf je v analogni, črno-beli tehniki zabeležil prav to, od česar se je pogled po navadi odvračal. Njegove fotografije so ene zadnjih, ki prikazujejo nastopajoče živali. Pol leta po zaključku njegove serije je Evropska unija prepovedala nastope živali v cirkusih in fotografije Jožeta Suhadolnika so pronicljiv pogled skozi blišč, glasbo in veselje cirkusa.

Več:

 18.00–24.00 / Galerija DLUM, Židovska ulica 10

Razstava Nagrajenk Primavera 2021

Razstava

Razstava Primavera je tradicionalna, vsakoletna razstava Društva likovnih umetnikov Maribor, na kateri se predstavijo zmagovalci (lanskega natečaja) Vabljeni mladi. Na tokratni razstavi  spoznamo dela dveh mladih umetnic, slikarke Ane Janež in Maruše Štibelj, slednja se nam predstavlja s serijo kolažev. 

Več:

18.30 / Galerija DLUM, Židovska ulica 10

Vodstvo po razstavi Nagrajenk Primavera 2021

Vodenje v izvedbi Kristine Prah, kuratorka mag. Mojca Štuhec

Earlier Event: June 18
Mavrični vikend v Mariboru
Later Event: June 20
NAGIB: brezOdra