Back to All Events

Jazz 'ma mlade 2021 // tretji petek

  • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Jazz 'ma mlade po enoletnem premoru med 4. in 18. junijem 2021 že petič združuje ljubitelje jazz glasbe in umetnosti, v kolikor se bodo sprostili še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19, pa tudi vina in kulinarike. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo s svojo avtorsko glasbo popeljali v različne svetove jazza, manjkale pa ne bodo niti melodije pionirjev in ikon jazz glasbe. Predstavili se bodo: P’Jays, Hauptman, birds of unknown, Blaž Švagan Trio, Borna Pehar 4tet in učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp, GT22 in KUD Moment s Festivalom Prestopi potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, predstavami, fotografsko delavnico in projekcijo na Sinagogo, v kolikor se tekom festivala sprostijo še nekateri ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 pa tudi z degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Tudi letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči prebivalk Židovske četrti - čebel, ki domujejo v bližnjem urbanem čebelnjaku na strehi GT22.

❗️ REZERVACIJE ❗️

Zaradi varnostnih omejitev jamčimo vstop zgolj obiskovalkam_cem z rezervacijo!

Rezervacije za petek, 18. junija: http://bit.ly/JMM2021-rsrv-18-6


// GLAVNI ODER //

🐝 20.00 / Koncert Konservatorij za glasbo in balet Maribor

🐝 21.00 / Koncert P’Jays (SI)

Koncert-bird-of-uknown-04-06-21.jpg

Konservatorij za glasbo in balet Maribor

Učenci in dijaki Jazz oddelka konservatorija za glasbo in balet Maribor, bodo tokrat združili moči in predstavili svoj repertoar skladb, ki vsebuje dela iz mnogih raznolikih stilov in obdobij Jazz-a. Največje Jazz klasike in Jazz originale velikih mojstrov, bodo predstavile tri manjše zasedbe, pod mentorstvom Matjaža Dajčarja, Roberta Ožingerja in Gregorja Zvera.

Nastopajoči: Veronika Brunec, Ana Prešeren, Lovro Zamejc, Žan Žuman, Alja Klemenčič, Lucas Carboni Kopše, Teodor Trampuš, Aljoša Marko, Blažka Garmut, Neža Ožinger, Maruša Kunst, Gal Sternad, Neža Pavlovič, Niko Kostanjevec, Lia Vidakovič, Sara Namestnik, Tea Jecelj, Gala Perhavec, Naja Skuhala Žaja, Domen Zemljič, Gaja Đukanovič Babić, Tadej Petreski, Gari Klenovšek.

konzervatorij maribor.jpeg

P’Jays (SI)

Po seriji koncertov ob koncu leta 2019 in v začetku 2020, je zasedba prav gotovo presenečenje leta v Sloveniji. Edina kategorija, v katero lahko skupino P’Jays postavimo je instrumentalna glasba, za vse ostalo pri njih ni meja.

Od P’Jays boste dobili vibrirajočo in za miganje nalezljivo zmes funka, jazza, rocka in še česa. Po vseh definicijah “fusion” glasba! Fuzija torej ni trend le v atomski energetiki ampak v majhni Sloveniji postaja trend tudi v glasbi. 

Zasedba:

  • Tomaž Gajšt - trobenta

  • Blaž Avsenik - klaviature

  • Mark Žakelj - el. kitara

  • Jošt Lampret - el. bas kitara

  • Gaj Bostič - bobni

Več:


// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

🐝 Ema Širec: Vulve, arkade Židovskega trga (fotografska razstava)

🐝 18.00 / 60 minutni brezplačni vodeni ogled Židovska ulica in Židovski trg: stavbe, ljudje in dogodki, vodi Boris Hajdinjak, Sinagoga

🐝 18.00 – 22.00 / Delavnica koncertne fotografije z Gregorjem Salobirjem, Židovski trg

🐝 19.00 / Otvoritev razstave Maja Medena: Nebuloze, arkada Židovskega trga in pajesen na Židovskem trgu

🐝 19.00 – 24.00 / Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

  • Galerija Media Nox: Kolektiv Freštreš, Pre-Preporod (umetniška razstava)

  • Fotogalerija Stolp, 16.00–23.00: Tone Stojko, Vrnitev domov (fotografska razstava)

  • Galerija DLUM: Nagrajenke Primavera 2019 (otvoritev skupinske razstave)

  • Sinagoga, 18.00–22.00: Marko Vogrič »Nono Franc: Gorica–Dachau. Fotopismo iz taborišča (fotografska razstava) in »Roman Erich Petsche in njegova Kočevska« (razstava likovnih del) in vodstvo po obeh razstavah v okviru takrat veljavnih omejitev

  • GT22, 18.00 / avla GT22 / Ambasada Svetlane Makarovič / dogodek »Zmrznjen alpinist«

  • GT22: Simptomi prihodnosti: Razstava v škatli

VODENI OGLED ŽIDOVSKA ULICA IN ŽIDOVSKI TRG: STAVBE, LJUDJE, DOGODKI / SINAGOGA

Območje Židovske ulice in Židovskega trga sodi med najbolj slikovite, a tudi najmanj znane dele Maribora. Zato bomo z besedami, fotografijami, filmom in predmeti predstavili zanimivo preteklost tega dela Maribora, jo povezali z živahno sedanjostjo in, upamo, omogočili sijajno prihodnost. Vodi Boris Hajdinjak. Udeležba je brezplačna, vodenje traja 60 minut.

DELAVNICA KONCERTNE FOTOGRAFIJE Z GREGORJEM SALOBIRJEM

Festival Jazz ‘ma mlade vabi na delavnico koncertne fotografije mladega urbanega mariborskega fotografa in uradnega fotografa festivala – Gregorja Salobirja, ki je v svoj objektiv ujel že mnogo nepozabnih trenutkov različnih dogodkov - Jazz ‘ma mlade 2018 in 2019, koncerti Festivala Lent in na Poštni ulici, koncerte domačih in tujih glasbenikov, plesne predstave KD Center plesa, otvoritve razstav, strokovne posvete in predavanja. 

Delavnica bo potekala v četrtek 3. 6. 2021 od 18.00 do 20.00 v Galeriji DLUM in na Židovskem trgu, potem pa vsak festivalski večer Jazz ‘ma mlade, torej 4., 11. in 18. 6. 2021 med 18.00 in 22. uro na Židovskem trgu v Mariboru, kjer bodo udeleženci pred koncertnim dogajanjem pridobili povratne informacije o že posnetih fotografijah, potem pa bodo svoje znanje pilili med samim koncertnim dogajanjem!

Udeleženci se bodo naučili, kako fotografirati v spreminjajočih se svetlobnih pogojih in kako ujeti gibanje in pravi trenutek, osnove kompozicije v koncertni fotografiji, fotografskega bontona in še mnogo drugih trikov.

Udeležba je mogoča ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Več na: https://www.gregorsalobir.si/ 

 

EMA ŠIREC: VULVE

Dokumentarna razstava prve mariborske drag hiše (4.–30. 6. 2021)

Razstava dokumentira članice Haus of Vulva, prve mariborske drag hiše. Fotografinja Ema Širec je kraljice preobleke Karmen Daš, Vero Vulvo in Patricijo Vulvo snemala na številnih nastopih, pred njen objektiv pa so večkrat stopile tudi na ulici. Rezultat je serija fotografij, ki štajerske performerke ujame v različnih okoljih in preoblekah, a nikoli izven elementa. 

Kustosa Doris Špurej in Matej Behin, ki razstavo postavljata v okviru Mavričnega junija v Mariboru v obeležitev meseca ponosa, ne želita izpostaviti le delovanja Haus of Vulva, ampak tudi pomen samega draga, ki je po svetu že skoraj sopomenka za LGBTQIA+ kulturo.

Razstava Vulve bo na ogled med 4. in 30. junijem na arkadah galerije Media Nox na Židovskem trgu. Njena uradna otvoritev bo v petek, 4. 6. ob 19. uri, na njej pa bodo nastopile predstavnice Haus of Vulva.

MAJ MEDEN, NEBULOZE

Razstava nebuloz

Maj Meden je umetnik mlajše generacije, ki se ukvarja z digitalnim oblikovanjem in umetniškimi animacijami v živopisanih pokrajinah imaginarnega in realnega 3D prostora. Giblje se v območju generativne umetnosti in algoritmičnih spodbud, kjer ga inspirira dinamičnost izzivov in raziskovanje različnih orodij (Cinema 4D, Houdini, Blender idr.), v katerih se prepušča svojemu notranjemu toku, da se ta zlije z idejo kot s procesom, kar pogosto rezultira v nepredvidljive kreacije. V svojem življenju in ustvarjalnem delu zmeraj išče meje svojega znanja in izkušenj, ki jih študiozno, a lahkotno vedno znova prestopa. 

Njegove Nebuloze so načrtovane iluzije ekspresivne spontanosti, ki s pretanjenimi novodobnimi estetskimi učinki slikajo živahne domišljijske prostorske kompozicije, v katerih umetnik preizprašuje vrednote in smisel človeškega obstoja in iskanja.

  

GALERIJA MEDIA NOX: KOLEKTIV FREŠTREŠ, PRE-PREPOROD

Umetniška razstava (9. 6.–1. 7. 2021)

Tik pred prevešenjem kozmičnega mreženja planetov ob solsticiju vas Freštreš vabi, da podoživite ali prvič doživite freštreš: Preporod. Pot uzrtja in motrenjske stremljivosti skozi piramidalne sobane preizpraševanja prav do tême insomnije, kjer se bodo tipalke vaših pretanjevanih čutov dotaknile Uda spoznanja in uvidele Grid. Freštreš bo prispeval tudi predavanje, kjer vam bomo logično razložili to Pot.

FREŠTREŠ je neodvisen slovenski umetniški kolektiv, ki združuje perspektivne mlade ustvarjalce na področjih grafičnega oblikovanja, ilustracije, fotografije, literature in izvedbe instalacijsko - performativnih dogodkov. Kolektiv od leta 2013 izdaja istoimensko umetniško revijo in organizira razstave, ki večinoma sovpadajo s predstavitvami novih izvodov revij, delujejo pa tudi kot samostojni umetniški dogodki. Za njihova dela je značilna post internet estetika, ki jo povezujejo z banalnimi subjekti iz lastnega okolja in določenimi lokalnimi referencami, kot so bili na primer slovenska turbofolk kultura, oblikovalski pristopi za dogodke elektronske glasbe in slovenske počitniške navade.

Več: http://www.medianox.org/blog/2021/5/19/najavljamo-novo-razstavo-fretre-preporod

FOTOGALERIJA STOLP: TONE STOJKO, VRNITEV DOMOV

Fotografska razstava (11. 5.–2. 7. 2021)

S tokratno razstavo, se priznani fotograf Tone Stojko vrača domov, prav tja, kjer je začel. Razstava bo zastavljena pregledno, pri čemer se bo izkoristila tlorisna zasnova Fotogalerije Stolp, ki bo omogočila, da bo Stojkov opus predstavljen v več nivojih. Na tokratni razstavi bodo razstavljene Stojkove fotografije Maribora, ki še niso bile videne oziroma predstavljene nikoli prej, na kar se navezuje tudi naslov razstave. Razstava bo tako ponazorila Stojkovo ustvarjanje v Mariboru in očrtala njegovo umetniško pot – od samih začetkov v našem domačem mestu in do najbolj ikoničnih fotografij.

Tone Stojko, rojen 10. oktobra 1947 v Strezetini pri Ormožu, se s svojimi reportažnimi, gledališkimi, portretnimi in umetniškimi fotografijami, ki jih je ustvaril v svoji dolgoletni karieri, uvršča med najpomembnejše predstavnike slovenske fotografije. Za svoje plodno ustvarjanje je prejel tudi več nagrad: Župančičeva nagrada (1993), Nagrada Prešernovega sklada (1984) in Zlata ptica (1972). Prve korake v svet fotografije pa je naredil prav v Fotoklubu Maribor, kjer je kot srednješolec spoznaval čarobni svet fotografskega medija.

Več: https://www.fotoklub-maribor.si/galerija/2021/05/11/tone-stojko-porumenele-fotografije-nazaj-na-lent/ 

GALERIJA DLUM: NAGRAJENKE PRIMAVERA 2019

Umetniška razstava (18. 6. -10. 7.)

Razstava nagrajenk natečaja Vabljeni mladi Primavera 2019 predstavlja najnovejša likovna dela umetnic Helene Tahir, Natalije Juhart in Alenke Žumer. 

Natalija Juhart (r. 1992) je zaključila magistrski študij Likovne pedagogike na Univerzi v Mariboru pri prof. dr. Janezu Balažicu in Aleksandru Červeku. Prejela je nagrado odličnosti za grafiko na Japonskem natečaju Utazu Art Award Biennale 2018, priznanje Bienala slovenske grafike Otočec/Novo mesto 2018 in Prešernovo nagrado ALUO UL 2017/2018 za cikel sedmih grafik posvečen Benetkam. Živi in ustvarja v Mariboru.

Helena Tahir (r. 1992) se ukvarja s slikarstvom, fotografijo, risbo in grafiko. V svojem delu raziskuje formalne in vsebinske značilnosti klasičnih grafičnih tehnik in s tem aktivno soustvarja sodobno grafiko v Sloveniji. Sodelovala je na številnih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Nedavne samostojne predstavitve so Nekje blizu v MGLC v Ljubljani, Poetika otroštva v Ravnikar Gallery Space in V vrtincu v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Je prejemnica nagrade Majskega salona (ZDSLU) za najboljšo mlado avtorico. Svojo aktivno vpletenost v slovensko umetniško sceno dopolnjuje z mestom predavateljice umetniške grafike na  Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje - Univerzi v Ljubljani. 

Alenka Žumer (r. 1996), likovna pedagoginja ustvarja na področju slikarstva in konceptualne umetnosti, kjer se posveča raziskovanju jezika. Podrobneje se osredotoča na jezik vizualnih umetnosti, čemur je namenila diplomsko delo »Likovna teorija kot slovnica likovnega jezika«, ki jo je opravila pod mentorstvom dr. Jurija Selana. V umetniški praksi sledi igri in eksperimentiranju, ustvarjalne impulze iz likovnih panog širi v ilustracije ter pisanje pravljic. Na razstavi Nagrajenk Vabljeni mladi 2019 se predstavlja konceptualnim delom »Languages Scripts«. 

SINAGOGA: MARKO VOGRIČ, NONO FRANC, GORICA-DACHAU. FOTOPISMO IZ TABORIŠČA

Fotografska razstava (21. 1.- 30. 6. 2021)

Goriškega fotografa Marka Vogriča, člana fotokluba Skupina75, veže z nekdanjim nacističnim taboriščem Dachau zelo osebna družinska zgodba. V tem nacističnem taborišču je za vedno ugasnilo življenje njegovega nonota Franca, ki ga fotograf tako pozna zgolj po pričevanjih drugih družinskih članov. Na razstavi predstavljen cikel črno-belih fotografij, posnetih leta 2010 v nekdanjem koncentracijskem taborišču Dachau, zaznamujejo posebna patina, izostren čut za izbiro motivov in estetsko-lirični vtis, ki ta fotografska dela odmikajo od gole dokumentarnosti. Marku Vogriču je v fotografije uspelo prenesti občutek za brezčasnost spominjanja, njegova dela pa je mogoče »brati« tudi kot intimna pisma, spisana iz sedanjosti o preteklosti v opomin prihodnosti.

Marko Vogrič (1961, Gorica) se je s fotografijo začel aktivneje ukvarjali po letu 2000. Ustvarja pretežno v črno-beli analogni tehniki s camero obscuro (ang. pinhole camera), s katero najpogosteje snema iz zanj značilne »mišje« perspektive. Uporablja tudi vintage fotoaparate vseh formatov in z njimi preizkuša nekonvencionalne tehnike (ang. cross process). Tehnika povečav je pretežno tradicionalna na želatinski srebrobromidni papir, svoje raziskovanje fotografskega medija in izraznosti pa je obogatil s starimi tehnikami tiska (cianotipija, Van Dyke brown itd.). Doslej je sodeloval pri različnih razstavah in natečajih, je pa tudi soavtor fotografskega dela raznih knjižnih publikacij.

Več: http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2021-2/marko-vogric-nono-franc-gorica-dachau-fotopismo-iz-taborisca-2/ 

SINAGOGA: ROMAN ERICH PETSCHE IN NJEGOVA KOČEVSKA

Likovna razstava (22. 4. - 31. 8. 2021)

Roman Erich Petsche se je rodil leta 1907 v Kočevju v družini kočevskih Nemcev. Po prvi svetovni vojni se je družina izselila v Avstrijo. Petsche je na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti pridobil naziv »magister artium«, pozneje je vrsto let poučeval umetnostno in tehnično vzgojo. Leta 1944 je bil kot vojak Wehrmachta nameščen v Novem Sadu, tam pa se je odvila ena najpomembnejših zgodb njegovega življenja: pred holokavstom je rešil judovski deklici Evo in Miro Tibor, za to pogumno dejanje pa mu je Yad Vashem leta 1982 podelil priznanje pravičnika med narodi.

Razstavljena likovna dela so iz zbirk graškega združenja Gottscheer Gedenkstätte in Pokrajinskega muzeja Kočevje. Na virtualnem odprtju je umetnika in njegovo delo predstavil pobudnik razstave Mihael Petrovič ml., gledalce pa je nagovorila tudi Vesna Jerbič Perko, direktorica Pokrajinskega muzeja Kočevje. Poseben gost odprtja je bil Vladimir Todorović, predstavnik nevladne organizacije Danubius in Judovske skupnosti Novi Sad.

Več: http://www.sinagogamaribor.si/slo/program/2021-2/roman-erich-petsche-in-njegova-kocevska/ 

GT22: AMBASADA SVETLANE MAKAROVIČ: »ZMRZNJEN ALPINIST«

Avla GT22 

Na tromeji Rusija, Mongolija, Kitajska- Altajsko gorovje, se pesnik in alpinist Dani Bedrac srecal s Huxtrlom zmrznitve.

GT22: SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI

(29. 5.–23. 6. 2021)

SIMPTOMI PRIHODNOSTI: RAZSTAVA V ŠKATLI (SYMPTOMS OF THE FUTURE: EXHIBITION IN A BOX) izhaja iz publikacije, ki so jo v zadnjem letu kolektivno razvile Dušica Dražić (Out of Sight), Mirjana Dragosavljević (Stereovizija) in Irena Borić in ki vsebuje prispevke Anamarije Batista, Irene Borić, Mirjane Dragosavljević, Dušice Dražić, Maje Hodošček, Petre Mrša, Tanje Šljivar in Nataše Šuković.

Vsebina publikacije ni razstava, lahko pa to vsekakor postane. Je poskus ustvariti okolje, ki bo omogočilo kolektivno razmišljanje in povezovanje. Vztraja pri generiranju situacije, ki vključuje – ali ponuja – prisotnost teles v prostoru skozi stik bodisi s publikacijo bodisi z razstavnim prostorom. Sprejele smo povabilo, vzele tiskana gradiva iz škatle, prenesle dela v obliki video in zvočnih posnetkov ter jih preoblikovale v razstavo.

Več: https://gt22.si/simptomi-prihodnosti-razstava-v-skatli/


VSTOP NA PRIZORIŠČE IN REZERVACIJE

Vstop na prizorišče oz. udeležba je mogoča ob le ob izpolnjevanju pogoja PCT. Dogodek bo potekal v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19.

Ker je število sedišč in stojišč zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe COVID-19 zelo omejen (1 meter med sedišči in 1,5 metra med stojišči), lahko vstop jamčimo le osebam s predhodno rezervacijo. Naključni obiskovalci oz. obiskovalci brez rezervacije bodo na prizorišče lahko dostopali zgolj v primeru nezasedenih kapacitet.

Rezervacije sprejemamo od 14. 6. naprej na: https://bit.ly/JMM2021-rsrv-18-6


Earlier Event: June 18
24. SDKvMB - 1. dan
Later Event: June 19
24. SDKvMB - 2. danv