Back to All Events

Jazz 'ma mlade - 3. petek

  • Židovski trg 1 Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Kjer se srečajo umetnost, vino in kulinarika

Festival Jazz 'ma mlade že četrto leto združuje ljubitelje jazz glasbe, vina, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike ter z dogajanjem oživlja Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo. Med drugim se bodo predstavili: Mirna Bogdanović & London connectionŽan Tetičković New Standards Trio, WCKD NATION, učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Urška Starovasnik R’n’Jazz Quartet, in učenci Glasbene šole Karol Pahor Ptuj.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami lokalnih vin in lokalno ulično hrano, ki jo posebej za festival pripravljajo študenti VSGT Maribor.

Letošnjo edicijo festivala bomo izpeljali ob pomoči novih prebivalk Židovske četrti - čebel. Ob obeležitvi Svetovnega dneva čebel letos marsikje v Sloveniji obeležujemo tudi 100 let organiziranega čebelarstva, in ker tudi jazz glasba obeležuje približno 100 let svojega obstoja, bo rdeča nit letošnje ulične hrane - med, nadejamo pa se lahko tudi pestrega izbora najboljših lokalnih vin.


PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Koncert učencev Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

21.00: Koncert Žan Tetičković New Standards Trio (NY-SI) Traditional Jazz

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

19.00: Otvoritev razstave Špela Senica: Jazz, arkade Židovskega trga

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru:

·      Galerija Media Nox: Ajda Podgorelec, Raztančičevanje (slikarska razstava)

·      Fotogalerija Stolp: Lin Gerkman: North of South, fotografije iz Namibije (fotografska razstava)

·      Galerija DLUM: Nagrajenci DLUM (skupinska razstava)

·      Sinagoga, 18:00 – 22:00: Ogled Sinagoge in gostujoče razstave Ognjeni zvitki uglednega izraelskega grafika in oblikovalca Dana Reisingerja (1934, Kanjiža, Srbija)  

·      GT22, 18:00 - 20:00: Zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo

·      GT22, 20:00: Okrog ene ure (gledališka predstava).

 

// AFTER //

23.30: After party – Urban Garden (Organizacija: MID Glas podzemlja)


O PROGRAMU

Žan Tetičković New Standards Trio (NY-SI)

Konceptualno izvirno zastavljen projekt, ki kompozicijsko združuje načela bebop improvizacije in swing-a z zelo dodelanim in natančnim aranžerskim pristopom bolj značilnim za klasično zahodno glasbo predstavlja poklon velikim skladateljem jazz standardov (Richard Rogers, Cole Porter, Johnny Mandel, George Gershwin, Jimmy Van Heusen...) in klavirskim triom, kot so: Tommy Flanagan trio, Oscar Peterson trio, Benny Green trio, Bill Charlap trio, Erroll Garner trio in drugi. Zasedba “The New Standards Trio”, ki jo sestavljata jazz glasbenika Milan Stanisavljević in kontrabasist Matej Hotko skozi novo nastale avtorske kompozicije jazz glasbo znova vrača ljudem, swingu in bluesovskim koreninam.

Zasedba:

  • Milan Stanisavljević - klavir

  • Matej Hotko - kontrabas

  • Žan Tetičkovič - bobni, kompozicije

Več: https://www.jean-john.com/a-love-lane-nocturne

Glasbena šola Karol Pahor Ptuj

Nadstandardni Jazz oddelek glasbene šole Karol Pahor Ptuj daje poudarek na Jazz repertoarju ameriškega songbooka ter Bebopu in Jazz standardih. Učenci skozi ta repertoar spoznavajo “Jazz language” oz. jezik improvizacije, s katerim se izražajo Jazz glasbeniki. Ansambel je sestavljen iz učencev različnih starostnih skupin, od osnovne šole do študentov in odraslih. Tokrat bodo nastopili s skladbami znanih instrumentalistov in komponistov Jazz glasbe: H. Mobley, S. Rollins, J. Zawinul, C. Parker, H. Silver…

Nastopajo:

  • Luka Frančišek Cep - saxofon

  • Blaž Valenko - kitara

  • Jure Pišek - kitara

  • Martin Uršič - kitara

  • Zsofi Klazsman - bas

  • Domen Godec - bobni

Špela Senica: Jazz

Špela Senica, rojena v Mariboru leta 1999: “Zaključila sem Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer grafično oblikovanje. Trenutno obiskujem prvi letnik Kunstuniverzität v Linzu, smer grafično oblikovanje in fotografija. Rišem že od malega, ko sem opazovala ustvarjati svojega dedka, karikaturista Draga Senico. To je tudi spodbudilo mojo ustvarjalno pot, saj sem v risanju našla veselje. Ker me zanimajo različni mediji, pristopi, tehnike ipd., se pogosto znajdem na različnih delavnicah, tečajih, kjer se učim novih veščin. Trenutno se najbolj posvečam študiju in pridobivanju novih znanj ter izkušenj, ki mi bodo prišle prav pri nadaljnjem ustvarjanju, saj za zdaj še ne želim ustvarjati v slogu, ki bi me definiral. Veliko več mi v tem trenutku pomeni odkrivanje novih medijev, eksperimentiranje... Vseeno pa je nekaj mojih del le pokukalo na svet in bo zdaj na ogled javnosti.”

Razstavo bo sestavljalo petnajst avtorskih del na temo jazz-a, kjer bodo motivi razne znane osebnosti, instrumenti in prikaz občutkov ter ljubezni, ki jo pričara glasba. Risbe so narejene ročno na papirju formata A3 v mešani tehniki, kjer prevladujejo barvice ter črn tuš. Ideje so se pojavile glede na počutje, ki sem ga sama dobila ob poslušanju jazz-a, zato sem izbrala dinamične in močne barve ter figure, ki se med seboj lepo dopolnjujejo. Menim, da vseh petnajst del tvori lepo celoto kljub temu, da so si dela med seboj različna, kar pa tudi pritegne vsakega posameznika k določenemu delu glede na njegov okus in doživljanje glasbe.

MEDIA NOX - Ajda Podgorelec, Raztančičevanje

Ajda Podgorelec je dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, ki je svoj slikarski talent kalila predvsem na šolskih likovnih delavnicah pod mentorstvom Natalije Rojc Črnčec. Raztančičevanje je njena prva samostojna razstava v galerijskih prostorih, čeprav so njena dela bila že nekajkrat razstavljena na šolskem razstavišču. Prav tako je bila tri leta zaporedoma prejemnica Prešernovih priznanj, ki jih strokovna žirija II. gimnazije podeljuje talentiranim dijakom na področju umetniškega izražanja, in sicer je od tega dvakrat prejela priznanje za prvo mesto na likovnem področju (2017, 2019). Kot pravi sama, slika odkar pomni in temu bi rada posvetila tudi svojo prihodnost, za začetek z vpisom na Oddelek za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Gre za serijo oljnih ter pastelnih slik narejenih na steklu in ogledalu. »Ajda je najmlajša ustvarjalka s samostojno razstavo v Galeriji Media Nox. Prepričala nas je s pronicljivim talentom, tehnično spretnostjo ter s hipnotičnimi podobami včasih zelo surove realnosti, ki jo prežarči s kritičnimi pomisleki o vlogi mladih v družbi, a vendarle najde tudi pot k optimizmu.«

FOTOGALERIJA STOLP - fotografije iz Namibije, Lin Gerkman, North of South

Lin Gerkman je fotograf in oblikovalec iz Ljubljane. Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je diplomiral iz industrijskega oblikovanja, kjer nadaljuje tudi magistrski študij. Njegovo zanimanje za raziskovanje zgodovine predmetov se je v zadnjih letih izrazilo na področju fotografije in videa. V svojih fotografijah obravnava aktualne dogodke in ostanke polpretekle zgodovine. Njegov način dela ni omejen z enim samim pristopom. Zasnovan je na ustaljenih dokumentarnih tehnikah, pri poskusu iskanja resnice onstran dejstev pa pogosto presega strogo objektiven pogled na svet. Njegovo delo se osredotoča na odnos do narave, grajenega okolja, tehnologije in pojmovanja časa.

Zgodbo podpira premišljeno spletanje likovnih elementov, s čimer avtor ustvarja narativne podobe z izjemnim estetskim občutkom. Serijo z naslovom North of South spremlja uravnotežen izbor posameznih motivov, svojevrsten preplet portretov in krajine, s katerimi je na svojstveno dokumentaren način povedana zgodba o spreminjanju načinov bivanja v ruralni Namibiji. Avtor meni, da njegovo delo ni povsem direktno dokumentarno, kjer navadno fotograf s svojo prisotnostjo ne vpliva na dogodke in okolico. Teži k osebnemu pristopu in konstruktivno interakcijo s subjektom fotografiranja. V svoji pripovedi se izogiba kakršnemu koli kritičnemu vrednotenju videnega in doživetega.

SINAGOGA - Dan Reisinger: Ognjeni zvitki

odprta vrata od 18.00 do 22.00 – ogled sinagoge in gostujoče razstave Ognjeni zvitki uglednega izraelskega grafika in oblikovalca Dana Reisingerja (1934, Kanjiža, Srbija).

GT22

"AV dogodek v živo" je zvočna noise improvizacija z elektronskimi instrumenti in vizualizacijo v živo.

OKROG ENE URE - gledališka predstava (Kulturno-umetniško društvo Moment)

Okrog ene ure je predstava, ki traja okrog ene ure, a se tudi dogaja okrog ene ure, saj je ura v njej osrednji scenografski element. Že z igrivim naslovom, ki določa in prepleta časovno in prostorsko-vsebinsko plat predstave, avtorji ne skrivajo želje po komičnem učinku uprizoritve.

V predstavi brez besedila, a z izrazito zvočno sliko, se prepletata dve zgodbi: prva o treh uličnih glasbenikih, ki se ne poznajo, a si vsi hkrati zaželijo igrati na istem kraju – pri uri, in druga o ptičku, padlem iz gnezda, spletenem na vrhu te iste ure, ki išče mamo, pri tem pa naleti na druge živali in različne prepreke. Ustvarjalci uporabljajo tehniko predmetnega gledališča, s katero oživijo različne predmete, lastne uličnim glasbenikom (torbe za instrumente, kovčke, kable, električne podaljške ...), ki tako postanejo lutke. Pri tem ključni vlogi igrata v živo ustvarjena zvočno-glasbena slika in odrski gib, ki prehaja med pantomimo in animacijo. V uprizoritvi se tako prepletejo elementi lutkovnega, glasbeno-zvočnega in gibalnega gledališča. Predstava je avtorski projekt za odrasle in mladino.

Režija: Marko Bulc
Nastopajo: Filip Šebšajevič, Tilen Kožamelj in Anže Zevnik
Avtor glasbe: Filip Šebšajevič
Avtorji likovne podobe in oblikovalci svetlobe: Marko Bulc, Tilen Kožamelj, Filip Šebšajevič in Anže Zevnik
Foto: Gregor Salobir
Produkcija: Kulturno-umetniško društvo Moment

Vstopnina: 6 € / 4 € za dijake, študente, samozaposlene v kulturi in upokojence / 0 € za brezposelne.

*Število mest je omejeno. Rezervirane karte je potrebno dvigniti najkasneje 15 minut pred predstavo. Rezervacije sprejemamo na e-naslov rezervacije@moment.si

Projekt sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Maribor.