Back to All Events

22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - 5. dan

Z grenkosladkimi občutki se bomo zbudili v zadnji dan festivalskega dogajanja, ki bo zaradi državnega praznika krajši od ostalih. Knjižni sejem bo razstavil svoje zanimive stojnice ob 10. uri in jih po 14. uri tudi pospravil. Da nam slovo od festivala, partnerjev in založnikov ne bo pretežko, nas bo razveselil s svojim nastopom Luka Gluvić, ki se bo predstavil s saksofonistom Rudijem Javornikom. Njun nastop boste ujeli na odru knjižnega sejma ob 12. uri.

Naj nam vse dni festivala sije sonce!


PROGRAM

10.00–14.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje švedske pravljice Juha iz žeblja. Igraraje: poln pisker, raziskovanje. Ustvarjalnica pod milim nebom: likovna delavnica poustvarjanja motivov iz švedske pravljice. Kuhna iz pravljic: švedski cimetovi kolački ali kanelbullar, kulinarična delavnica.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.00−13.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Razstava izbranih vizualnih del in pesmi projekta Ad hoc.


10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Predstavitev knjige Moč samoodpuščanja: Izhod skozi matrico uma z avtorjem Blažem Cegnarjem. O namenu samoodpuščanja in njegovih pozitivnih učinkih.

V sodelovanju s Pedagoškim zavodom Maribor in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – LUKA GLUVIĆ: BANKOVEC ZA DOLAR BLUES

Luka Gluvić (1981) je vsestranski umetnik. Poleg glasbe, ki je osrednji del njegovega ustvarjanja, je med drugim tudi prozaist, dramatik in igralec. Kot kontrabasist je bil član Big band Grosuplja. Pred leti je vodil tudi jazz kvintet za katerega je pisal avtorsko glasbo. Od leta 2015 do 2016 je pod ustvarjalnim imenom From the balcony pri digitalni založbi izdal štiri EP-je. Od leta 2017 z izidom albuma Vstopanje kot kantavtor nadaljuje svojo vizijo glasbenega ustvarjanja. Istega leta je tudi sodeloval na trinajsti ediciji kompilacije Rokerji pojejo pesnike. V letu 2018 je izdal dva EP-ja Temne sence in Svobodna sorta, ter album Polja lilijane.

"Omejiti besede in glasbo Luke Gluvića na folk/country rock bi bil seveda zgolj delček njegove glasbene zgodbe, ki se še širi in dopolnjuje, tako s prispevkom na že omenjeni kompilaciji RPP 2017 kot s posebno zgodbo njegovega glasu, ki pa ne zveni country ali folkrockovsko belkantovsko, ampak bolj sandieško raskavo in interpretativno; iz njegovih pripovednih liričnih utrinkov naredi pretresljivo lirično zgodbo, ki je sicer ne slišimo pogosto, morda pri Joshu T. Pearsonu iz leta 2011 ali pri samem Waitsu na njegovem prvencu." 

(Matej Kranjc, revija Mentor, feb 2018)

Več informacij: www.lukagluvic.bandcamp.com

foto:  Anja Gluvić

foto: Anja Gluvić


* OPOMBE *

  • V primeru dežja bodo dejavnosti Čitalnice na dvorišču in dopoldanski program za otroke potekali v Marsovi izbi ter v dvorani Vetrinjskega dvora.

  • Dogodki, pri katerih ni navedeno drugače, so nastali v produkciji MKC Maribor.

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.