Back to All Events

22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - 2. dan

Drugo jutro nas bo na Grajskem trgu s svojim pripovedovalskim nastopom razveselila Simona Kopinšek, na osnovni šoli Prežihovega Voranca Maribor pa bo šolski dopoldan popestrila Anja Štefan, dobitnica nagrade večernica.

Ta dan bo sicer obarvan mednarodno. V okviru bilateralnega projekta »Literatura pobratenih mest«, ki letos poteka drugič, gostimo izvrstne goste iz pobratenega avstrijskega Gradca. K nam prihajajo Andrea Stift-Laube, Kinga Tóth in Andreas Unterweger, ki bodo svoje literarno ustvarjanje predstavili tako na Filozofski fakulteti kot na večernem dogodku v Salonu uporabnih umetnosti ob 18.00.

Glavni večerni dogodek namenjamo veliki slovenski poeziji in imenitnim pesnicam in pesnikom. Brali bodo Esad Babačić, Jure Jakob, Barbara Pogačnik in Maja Vidmar, kar bo za občinstvo nedvomno neizmeren užitek.

PROGRAM


10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POZOR: UŽITEK ZAGOTOVLJEN

Pripovedovalski nastop Simone Kopinšek, ki je iz zakladnice svetovne literature in ljudskih pravljic ter lastnega avtorskega arhiva pripravila izbor besedil na temo užitka, ki je osrednja tema letošnjega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru.

Za otroke med 8. in 12. letom starosti.


10.00−14.00 in 15.00−18.00, GALERIJA MEDIA NOX

AD HOC NA GOSTOVANJU V GALERIJI MEDIA NOX

Razstava izbranih vizualnih del in pesmi projekta Ad hoc. Projekt, ki povezuje literaturo, likovno umetnost in glasbeno improvizacijo po zamisli Petre Koršič in v organizaciji LUD Literatura v Trubarjevi hiše literature v Ljubljani, v tej obliki poteka od leta 2014. Na povabilo festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru gostimo v galeriji Media Nox izbor šestnajstih del iz nabora več kot petdesetih stvaritev, ki so nastale v času izvajanja projekta. Izbor je pripravila kustosinja galerije Media Nox Petra Čeh.

Razstavljajo: Ciril Horjak, Andreja Gregorič, Silvester Plotajs Sicoe, Polona Lovšin, Peter Škerl, Mojca Sekulič Fo, Martin Ramoveš, Mirko Malle, Alenka Sottler, Adriano Janežič in Izar Lunaček.

Dela so nastala na podlagi poezije Vena Tauferja, Miljane Cunta, Vinka Möderndorferja, Denisa Škofiča, Petra Svetine, Petre Kolmančič, Veronike Dintinjana, Mete Kušar, Barbare Korun, Maje Vidmar, Lucije Stupica, Marcella Potocca, Jureta Jakoba, Barbare Jurič, Radharani Pernarčič, Petra Semoliča in Toneta Škrjanca. Izbrane pesmi vključenih avtorjev in avtoric so prav tako del razstave.

Razstava bo na ogled do 9. maja 2019.

V sodelovanju z LUD Literatura in MKC Maribor.


10.00–18.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ULIČNA RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.15, AVLA OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA MARIBOR

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE Z ANJO ŠTEFAN

Avtorica bo predstavila slikanico Drobtine iz mišje doline, za katero je dobila nagrado večernica za najboljše mladinsko delo, ki je izšlo v preteklem letu. Ob tej priložnosti bo odprta tudi razstava risb učencev, ki so jih ustvarili ob branju del Anje Štefan. Odprto tudi za zunanje obiskovalce.

V sodelovanju z MKC Maribor, Darko Tancer-Kajnih, Bralno značko Slovenije in OŠ Prežihovega Voranca Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Vodi in pripoveduje Hana Kovač. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POZOR: UŽITEK ZAGOTOVLJEN

Pripovedovalski nastop Simone Kopinšek.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA IN PRVA GIMNAZIJA MARIBOR

Dijaki Srednje šole Slovenska Bistrica bodo nastopili s prebiranjem avtorskih besedil, predstavili pa se bodo tudi z avtorsko glasbo Banda SŠSB. Nastopajo: Lučka Gregorič, Lana Prosenak, Dejan Gavrić, Neven Otorepec, Tisa Stegne, Vid Žišt, Luka Štukl, Niki Vautar in Ema Bera.

Dijaki Prve gimnazije Maribor bodo nastopili s prebiranjem svojih pesmi ob glasbeni spremljavi in z dramatizacijo avtorske socialno-poetične satire dijaka Prve gimnazije. Nastopajo: Jana Zorko, Maiken Zupančič Danko, Jure Januš, Vid Lobnik in Robert Babić.

V sodelovanju s Srednjo šolo Slovenska Bistrica, Prvo gimnazijo Maribor ter MKC Maribor.


13.00, FILOZOFSKA FAKULTETA MARIBOR

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – GRADEC (A)

V okviru programa bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora prihajajo v Maribor gostje iz avstrijskega Gradca. Književnici Andrea Stift-Laube in Kinga Tóth ter književnik Andreas Unterweger bodo na Oddelku za germanistiko pri gostiteljici dr. Vesni Kondrič Horvat predstavili svoja dela. Z gosti se bo pogovarjala Urška P. Černe.

Soorganizirajo Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Mariborska knjižnica, Avstrijski kulturni forum in MKC Maribor.


13.30, DOM STAREJŠIH OBČANOV TEZNO

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

Organizira IWC Maribor.


14.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


14.00, GRAJSKI TRG

VERIŽIMO VODNIKOVE VERZE

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

OKROGLA MIZA: PROSTRANSTVA IN JEČE MATERINSTVA

Kako je skozi različne diskurze mogoče govoriti o ženskah in materinstvu? V kolikšni meri je ta tematika prisotna v slovenskem oziroma svetovnem literarnem polju? Ob znanstvenih razpravah, romanih in poeziji s Katjo Mihurko Poniž, Aljo Adam in Vito Žerjal Pavlin. Pogovor vodi Barbara Pregelj.

V sodelovanju z Založbo Univerze v Novi Gorici, Založbo Malinc in MKC Maribor.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PREDSTAVITEV ALTERNATIVNIH IN ŠTUDENTSKIH LITERARNIH REVIJ: MONSTRUMA IN LITER JEZIKA

Dvomesečni literarno-umetniški zin Monstruma bo podrobneje predstavil svoj kontekst delovanja, osrednji del pa bo namenjen literarnim nastopom tistih, ki so bili objavljeni v prvih štirih številkah zina. Berejo: Mirna Dizdarević, Jadranka Matić Zupančič, Urban Kavka, Žan Grad, Matej Krajnc, Miha Maurič, Dejan Koban, in Nežka Struc.

Liter jezika je literarno-jezikoslovna revija, ki jo že več generacij urejajo študenti in študentke Oddelka za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete v Mariboru. Na dogodku se bodo predstavili avtorji poezije in proze zadnje, dvanajste številke revije. Berejo: Nikita Holc, Agnes Kojc in Simon Šanca.

V sodelovanju z zinom Monstruma, revijo Liter jezika in MKC Maribor.


17.00, GLAZERJEVA DVORANA UNIVERZITETNE KNJIŽNICE MARIBOR

PREDSTAVITEV KNJIGE O DRUŽBENO ODGOVORNI DRUŽBI

Knjiga Uvod v politično ekonomijo družbeno odgovorne družbe, pod katero so se podpisali Matjaž Mulej, Viljem Merhar, Viktor Žakelj, uredniki in avtorji, Mira Zore, Anita Hrast, Tadej Slapnik, Ludvik Toplak, Katja Rašič in Borut Ambrožič, predlaga kot pot iz krize in kot rešitev za zelo žgoče družbenoekonomske probleme našega časa aktiviranje družbene odgovornosti.

Na pogovoru sodelujejo dr. Viljem Merhar, dr. Matjaž Mulej, mag. Viktor Žakelj, dr. Ludvik Toplak in Borut Ambrožič. Okroglo mizo bo povezovala dr. Tanja Angleitner.

V sodelovanju z Almo Mater Europaea – ECM, UKM in Kulturnim centrom Maribor.


18.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – GRADEC (GRAZ)

Po pobratenem nemškem Marburgu v lanskem letu je tokrat na vrsti avstrijski Gradec, iz katerega na literarno gostovanje prihaja trio uglednih in prepoznavnih literarnih ustvarjalcev: pisatelj, pesnik in urednik literarne revije Manuskripte Andreas Unterweger, pisateljica in urednica literarne revije Lichtungen Andrea Stift-Laube in pesnica, performerka, blogerka ter glasbenica Kinga Tóth. Mariborsko stran bosta literarno zastopala pesnik Borut Gombač in pisatelj Tomo Podstenšek, povezovala in prevajala bo Urška P. Černe.

V sodelovanju z Mariborsko knjižnica, Danielo Kocmut, revijo Lichtungen Graz, Avstrijskim kulturnim forum in MKC Maribor.


18.00, GALERIJA RRRUDOLF

BABIČINA SKRINJA

Otvoritev razstave skupine KD Babičina skrinja iz Lenarta v Slovenskih goricah.

V sodelovanju z JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


18.00, VITEŠKA DVORANA MARIBORSKEGA GRADU

PREDSTAVITEV KNJIGE KULTURNA DEDIŠČINA MIZARSKIH DELAVNIC

Znanstvena monografija avtorice dr. Mirjane Koren Kulturna dediščina mizarskih delavnic je izšla kot šesta knjiga v zbirki Osvetljena dediščina, ki jo izdaja Pokrajinski muzej Maribor. Nesnovna dediščina, ki je posledica ročnega dela, odpira številna vprašanja o načinih pridobivanja in prenosa znanja, utelešenem znanju pa tudi razumevanju dela, pripadnosti, družbeni umeščenosti in identiteti.

Sodelujoči na predstavitvi: dr. Mirjana Koren, Drago Oman, Ženski pevski zbor Glasbene matice Maribor in Alfi Nipič.

Organizira Pokrajinski muzej Maribor.


20.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

UŽITEK V POEZIJI – VELIKO PESNIŠKO BRANJE

Pesniško branje bo osredinjeno v izbrano poezijo slovenskih pesnikov in pesnic – Esada Babačića, Jureta Jakoba, Barbare Pogačnik in Maje Vidmar. Brali bodo pesmi, v katerih se na najrazličnejše načine dotikajo teme užitka. Dogodek bo povezovala Tonja Jelen.


20.00, OMIZJE TV MARIBOR, NA PROGRAMU RTV SLO – RC MARIBOR

UŽITEK POD VPRAŠAJEM – OSREDNJI STROKOVNI DOGODEK FESTIVALA

V pogovorni TV-oddaji bodo voditelj dr. Zoran Medved in povabljeni gostje, dr. Melanija Larisa Fabčič, dr. Bojan Musil, dr. Primož Repar in Maja Vidmar razpravljali o osrednji temi festivala. Pogovor bo tekel o užitku kot zapovedi sodobne družbe in o učinkih favoriziranja užitka s ciljem potrošništva. Zanimalo nas bo, kako na užitek vplivata zgodovina in kontekst. Zakaj lahko nekatere reči ob spremembi okoliščin izgubijo svojo vrednost oziroma zmožnost sprožanja užitka? Kako to, da nekaj, kar vzbuja užitke eni generaciji, ne učinkuje enako na drugo? Ali je res, kar menijo številni umetniki in sodobni teoretiki umetnosti, da prava, resnična umetniška dela ne povzročajo užitka in ugodja, temveč nelagodje?

Ponovitev bo na sporedu 25. aprila ob 13.30 na programu Televizije Maribor.

V sodelovanju z RTV SLO – RC Maribor in MKC Maribor.


* OPOMBE *

  • V primeru dežja bodo dejavnosti Čitalnice na dvorišču in dopoldanski program za otroke potekali v Marsovi izbi ter v dvorani Vetrinjskega dvora.

  • Dogodki, pri katerih ni navedeno drugače, so nastali v produkciji MKC Maribor.

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.