Back to All Events

22. Slovenski dnevi knjige v Mariboru - 1. dan

Otvoritveni dan 22. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige se bo že v dopoldanskem času začel nadvse vznemirljivo. Ob 10. uri odpiramo tradicionalni knjižni sejem, na katerem sodeluje 15 založb, ki bodo na sejmu prodajale svojo aktualno knjižno produkcijo ter knjige s popusti. Sejem spremlja vsako leto bogat program na odru knjižnega sejma. Otroci bodo že zjutraj prisluhnili Mojiceji Podgoršek in njeni zgodbi o kozi Kiki ter se kasneje s to junakinjo odpravili na pravljični sprehod po mestnem jedru.

V osrednjem delu dneva se bo odvil otvoritveni dogodek festivala v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer si bomo poleg slovesne prireditve privoščili še ogled različnih razstav na glavno temo letošnjega festivala.

Večerno dogajanje se seli v Salon uporabnih umetnosti. Že ob 18.00 bomo poslušali odlomke iz proznih del uglednih slovenskih pisateljev in pisateljic, Andreja Blatnika, Lidije Dimkovske, Davorina Lenka in Andreja E. Skubica.

V počastitev svetovnega dneva knjige pa prirejamo ob 20. uri še literarni maraton.

PROGRAM

9.30, VARSTVENO DELOVNI CENTER POLŽ, RUŠE

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

Organizira IWC Maribor.


10.00, GRAJSKI TRG

ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Sodelujejo Založba Litera, Založba Pivec, Založba Malinc, Založba Univerze v Novi Gorici, KUD Zrakogled, KUD Sodobnost International, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Slovenski gledališki založniki (SLOGI, Knjižnica MGL, Maska in EMANAT), Društvo za informiranje o islamu, Založba Obzorja, Založba Sanje in Pedagoški zavod Maribor.

Knjižni sejem se bo vsak dan odvijal med 10. in 19. uro, v soboto pa med 10. in 14. uro. Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.


10.00, VETRINJSKI DVOR MARIBOR

ODPRTJE ČITALNICE NA DVORIŠČU

Čitalnica na dvorišču je udobno srečanje s knjigo pod starim orehom na dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru. V času festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru ob dopoldnevih na stežaj odpiramo njena vrata. Sami, v dvoje, troje, skupini ali z družino si lahko privoščite užitke ob branju literature. Vsakodnevno v času festivala se bomo posvetili pravljici iz sklopa Evropske ljudske in za zaključene vrtčevske skupine organizirali ustvarjalno delavnico, povezano s tematiko zgodbe.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

S KOZO KIKO V GORE

Mojiceja Podgoršek, pisateljica, izpod peresa katere je nastalo že več kot 100 otroških in mladinskih književnih del in nekaj pravljičnih zgoščenk, bo interpretirala zgodbo iz slikanice S kozo Kiko v gore. Za otroke med 3. in 5. letom starosti.


11.00, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S KOZO KIKO

Polurni sprehod s pripovedovanjem ter vodenjem po ulični razstavi slikanice S kozo Kiko v gore, avtorice Mojiceje Podgoršek in ilustratorke Tine Dobrajc. Slikanica bo razstavljena na plakatnih mestih v mestnem jedru. Male in velike pohodnike, ki bodo na gorsko pustolovščino pospremili kozo Kiko, kokoško Šmako, ovco Ruško in pujsko Jožefo, bo skozi zgodbo popeljala igralka Hana Kovač. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Za vse, ki želite gorski pustolovščini koze Kike slediti zunaj organiziranih terminov, je na zadnjih straneh programske knjižice priložen načrt poti.

V sodelovanju z MKC Maribor in Založbo Epistola.


11.30, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Branje izbrane pravljice iz sklopa Evropske ljudske ter likovno ustvarjanje Pravljice brez meja.

Organizira Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, GRAJSKI TRG

IGRA MATERIALOV – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je nastala v sodelovanju s festivalom Pranger in s slovenskimi založbami, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen.

Dijaki Šolskega centra Rogaška Slatina iz 1. in 2. letnikov programa gimnazija ter 1. letnikov programov tehnik optik in tehnik steklarstva pod mentorskim vodstvom Nataše Novak so izbrana dela oblekli po svojih zamislih. Na razstavi, ki vključuje tudi izbrane pesniške zbirke festivala Pranger, so naslednje oblečene knjige: Jure Jakob Lakota (LUD Literatura), Tomo Podstenšek Ribji krik (LUD Literatura), Aleš Češnovar Dim in kri (Kulturni center Maribor), Svetlana Makarovič Naj bo poleti (Mladinska knjiga), Katja Perat Mazohistka (Beletrina), Bronja Žakelj Belo se pere na devetdeset (Beletrina), Vinko Mörderndorfer Predanost (Litera), Kaja Teržan Krog (Center za slovensko književnost), Maja Miloševič Oder za gluhe (Center za slovensko književnost), Alenka Jovanovski Tisoč osemdeset stopinj (Center za slovensko književnost), Varja Balžalorsky Antić Klobuk Vere Revjakine B. (LUD Šerpa), Zoran Pevec Kako postati nihče (LUD Šerpa), Andreja Štepec Edit Paf (LUD Šerpa), Esad Babačić Odrezani od neba (Goga), Milan Šelj Slediti neizgovorjenemu (Škuc), Klarisa Jovanović Izgnana (KUD AAC Zrakogled).

Na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma.

Razstava oblečenih knjig bo na ogled tudi junija na festivalu Pranger v Rogaški Slatini v Mestni galeriji.

V sodelovanju s Šolskim centrom Rogaška Slatina, festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – GIMNAZIJA PTUJ IN SREDNJA ŠOLA ZA OBLIKOVANJE MARIBOR

Učenci Gimnazije Ptuj se bodo predstavili z literarno-glasbenimi točkami. Nastopajo: Meta Majcen, Gal Jeza, Monja Sabotin, Nuša Korez, Eva Ertl, Eva Majcen, Filip Zelenjak, Lara Kramberger, Alja Prša Džerić, Eva Kokot in Marko Zelenjak. Mentorice: Alenka Plohl Pogorelec, Vida Vidovič in Anita Ekert.

Z avtorsko poezijo in glasbo se bodo predstavili učenci SŠOM. Nastopajo: Nina Šenk, Patricija Rubelj, Stella Krajnčič, Neli Lalović in Lena Rimele.

V sodelovanju z Gimnazijo Ptuj, Srednjo šolo za oblikovanje Maribor ter MKC Maribor.


13.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR

OTVORITVENI DOGODEK LITERARNEGA FESTIVALA 22. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2019

Odprtje knjižne razstave »Knjigo sem držala tako, da so vsi lahko videli, kaj berem«, avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež, v Knjižnem razstavišču UKM, odprtje fotografske razstave Boštjana Laha »Branja« v Likovnem razstavišču UKM, odprtje plakatne razstave poezije Sare Špelec »Nikoli ne veš, v katerem medprostorju se skriva najčarobnejši bralni kotiČEk« v Avli UKM, postavitev skulpture Jožeta Šubica »Bralka« ter glasbeni nastop Vesne Čobal (violina) in Danijela Mariniča (harmonika).

Aksinja Kermauner bo prebrala poslanico ob svetovnem dnevu knjige Društva slovenskih pisateljev, prebrana bo tudi poslanica UNESCA. Obiskovalce in organizatorje bo pozdravila in nagovorila direktorica Javne agencije za knjigo RS, Renata Zamida. Moderira Petra Bauman.

Soorganizirata UKM in MKC Maribor.


14.00, GRAJSKI TRG

VERIŽIMO VODNIKOVE VERZE

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika. Obiskovalci knjižnega sejma in mimoidoči se bodo preizkusili v dadaistični maniri sestavljanja verižnih pesmi iz nabora besed, besednih zvez in povedi iz izbranih odlomkov del Valentina Vodnika. Na ta način ustvarjen reciklirani literarni izdelek bo do naslednjega dne razstavljen na stojnici MKC Maribor na knjižnem sejmu.


14.00, RADIO MARŠ (95,9 MHZ UKV)

UŽITEK UGLASBENE POEZIJE

Zvočna kulisa, ki združuje poezijo in glasbo po navdihu glasbenih opremljevalcev Mariborskega radia Študent. Izbrani drobci raziskovanja, kako se literatura in glasba dotikata, prepletata, zlivata, dopolnjujeta in skupaj tvorita mogočen izrazni učinek in užitek.

V sodelovanju z Radiem MARŠ in MKC Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ODPRTI LITERARNI MIKROFON KNJIŽNEGA SEJMA OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2019


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: ANDREJ VILČNIK

Kantovanja so serija dogodkov, na katerih se predstavljajo mladi kantavtorji. Selektor izbora nastopajočih za Kantovanje v gosteh na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Tadej Jambrovič. Andrej Vilčnik je mlad kantavtor, čigar pristni izraz preko melanholičnih melodij prinaša osebne izpovedi, mestoma z elementi družbene kritike. Je član glasbenega kolektiva Fox and the Poor Guy.

Njihovi glasbi lahko prisluhnete na: soundcloud.com/foxandthepoorguy


17.00, MARIBORSKO DRUŠTVO ZA CEREBRALNO PARALIZO SONČEK

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

Organizira IWC Maribor.


18.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

UŽITEK V PROZI – VELIKO PROZNO BRANJE

Na literarnem dogodku bodo ugledni slovenski pisatelji in pisateljice – Andrej Blatnik, Lidija Dimkovska, Davorin Lenko in Andrej E. Skubic – predstavili, kako se v svojem pisanju soočajo s fenomenom užitka. Glasbena gosta bosta Vesna Čobal in Danijel Marinič. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

ČUDEŽ Z GIBOM ROKE

Literarni večer s hrvaško avtorico Ljerko Car Matutinović.

V sodelovanju z JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


20.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

LITERARNI MARATON OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2019

Nastopajo Mojca Andrej, Peter Andrej, Petra Bauman, Andrej Brvar, Jerneja Ferlež, Zdenka Gajser, Borut Gombač, Tonja Jelen, Kristina Kočan, Zdenko Kodrič, Zdravko Kokanović Koki, Petra Kolmančič, Nevenka Miklič Perne, Tone Partljič, Željko Perović, Tomo Podstenšek, Dragan Potočnik, Marjan Rajšp, Peter Rezman, Alenka Spacal, Denis Škofič, Sara Špelec, Robert Titan Felix, Bojan Tomažič in drugi.

Na dogodku gostimo udeležence pesniške delavnice Anje Golob; nastopile in nastopili bodo: Matic Ačko, Nina Medved, Tom Veber in Metka Zadravec.

Mednarodna gosta dogodka bosta grški pesnik in urednik Tanos Gogos in hrvaški književnik in prevajalec Goran Čolakhodžić, literarna rezidenta mednarodnega projekta Ulysses‘ Shelter oziroma Odisejevo zatočišče, v katerem sodelujejo Društvo slovenskih pisateljev, hrvaška založba Sandorf in grška založba Thraka.

Moderira Nino Flisar.


* OPOMBE *

  • V primeru dežja bodo dejavnosti Čitalnice na dvorišču in dopoldanski program za otroke potekali v Marsovi izbi ter v dvorani Vetrinjskega dvora.

  • Dogodki, pri katerih ni navedeno drugače, so nastali v produkciji MKC Maribor.

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev.Earlier Event: April 18
Pesniška delavnica z Anjo Golob
Later Event: April 23
Knjižni sejem na Grajskem trgu