Back to All Events

Užitek v prozi - Veliko prozno branje

  • Salon uporabnih umetnosti 1 Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Prvi večer letošnjega 22. literarnega festivala Dnevi knjige v Mariboru pričenjamo z Velikim proznim branjem.

Na literarnem dogodku bodo ugledni slovenski pisatelji in pisateljice – Andrej Blatnik, Lidija Dimkovska, Davorin Lenko in Andrej E. Skubic – predstavili, kako se v svojem pisanju soočajo s fenomenom užitka. Dogodek bo povezovala Zora A. Jurič.

✏︎ PREDSTAVITEV GOSTUJOČIH PISATELJEV ✏︎

Andrej Blatnik (1963) je v Sloveniji izdal štirinajst knjig (tri romane, šest zbirk kratkih zgodb in pet neleposlovnih), ki izhajajo tudi v tujini, doslej v več kot 30 samostojnih knjižnih izdajah. Njegove zgodbe so uvrščene v vrsto antologij, med drugim v Best European Writing 2010 in Short: Five Centuries of Short Short Stories. Za literarno delo je prejel nagrado Zlata ptica (1984), Župančičevo nagrado (1991), nagrado Prešernovega sklada (2002), leta 2016 pa rusko nagrado za najboljšo prevedeno knjigo slovanske kratke proze Premje Jugra. Bil je vabljeni gost na vrsti osrednjih svetovnih literarnih festivalov.

 

Lidija Dimkovska (1971) je pesnica, pisateljica in prevajalka slovenske in romunske književnosti v makedonski jezik. Objavila je šest pesniških zbirk ter romane Skrita kamera (2004), Rezervno življenje (2012) in Non-Oui (2016). Njena dela so prevedena v številne tuje jezike, prejela je vrsto makedonskih in tujih nagrad, med drugim nagrado Evropske Unije za književnost za roman Rezervno življenje. Udeležuje se številnih literarnih srečanj, branj in rezidenc po svetu. V Makedoniji je uredila antologijo mlade makedonske poezije in prevedla ter uredila antologijo sodobne slovenske poezije, v Sloveniji pa antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti z naslovom Iz jezika v jezik. Od letа 2016 je predsednica žirije za mednarodno literarno nagrado Vilenica.

 

Davorin Lenko (1984) je pisatelj, esejist in pesnik. Za svoj knjižni prvenec, roman Telesa v temi, je leta 2014 prejel nagradi Kresnik in Kritiško sito. Leta 2016 je izdal zbirko kratke proze Postopoma zapuščati Misantropolis, ki je bila nominirana za nagrado Novo Mesto Short, leta 2017 pa roman Bela pritlikavka ter s tem zaključil trilogijo teles(nosti). Kratko prozo, eseje in poezijo objavlja v osrednjih slovenskih literarnih revijah, na spletnih portalih namenjeni literaturi ter na radiu. Lenko trenutno pripravlja zbirko kratke proze z naslovom Psihorpon, ki bo napisana izključno v dialogih.

Andrej E. Skubic (1967). Leta 1999 je objavil prvi roman, Grenki med, s katerim si je prislužil nagrado kresnik za najboljši roman. Sledilo je šest romanov (Fužinski bluz, 2001; Popkorn, 2006; Lahko, 2009; Koliko si moja? 2011; Samo pridi domov, 2014, Permafrost, 2017), zbirka kratke proze (Norišnica, 2004), novela Igre brez meja (2015), sociolingvistična znanstvena monografija (Obrazi jezika,2005), tri drame (Neskončni šteti dnevi, 2009; Pavla nad prepadom, 2013; Hura, Nosferatu, 2015).  Za svoje literarno in prevajalsko delo je prejel več pomembnih nagrad, tudi nagrado Prešernovega sklada in Sovretovo nagrado za prevode iz škotske in ameriške književnosti. Njegove knjige so prevedene v češčino, nemščino, hrvaščino, ruščino, srbščino in angleščino.

Vabljeni k udeležbi!



Later Event: April 24
Razstava AD HOC