Back to All Events

Dokudoc@Gustaf #7

  • Dvorana Gustaf 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Mednarodni festival dokumentarnega filma DOKUDOC (29. 8. - 2. 9. 2018, Sodni stolp, Maribor) bo letos ze sedmo leto poskrbel za zvrhano mero odličnih filmskih vsebin. V sklopu festivala, se bo v dvorani Gustaf odvil že tradicionalni preddogodek s dvema prav posebnima projekcijama. Vstop je prost - vabljeni na nepozabni večer filmskih užitkov.

 

Program:

 

GLASBA JE ČASOVNA UMETNOST 3 (2018, 52 min)

LP film Laibach prikazuje prelomne trenutke prve petletke inženirjev človeških duš ter predstavi ustanovne člane skupine, tudi tragično preminulega frontmana Tomaža Hostnika (1961–1982). Dokumentarec razgrinja strategije in taktike delovanja Laibacha in Laibach Kunsta v prvi polovici osemdesetih let, njuno vizionarstvo, duhovitost, preboj železne zavese in okupacijo Evrope. Pričevanja članov, njihovih sodelavcev in sodobnikov v kombinaciji z arhivskimi posnetki in drugimi relikvijami sežejo čez monumentalno mitskost skupine k intimnejšim, še neslišanim zgodbam. Rdeča nit filma pa je ves čas plošča s temeljnimi komadi Laibachovega opusa: Cari Amici, Sila, Sredi bojev, Država, Dekret, Mi kujemo bodočnost, Brat moj in Panorama. LP film Laibach je tretji v seriji dokumentarcev o ključnih ploščah, ki so pisale slovensko glasbeno zgodovino.

Režija: Igor Zupe
Scenarij: Igor Bašin
Kamera: Nejc Saje, Peter Perunović, Dejan Ulaga
Montaža: Lukas Miheljak
Direktor fotografije: Nejc Saje

 

RAVING IRAN (2016, 84 min) 

Anuš in Araš sta v središču teheranske podzemne tehno scene. Utrujena od skrivanja pred policijo ter od svoje karijere, ki stagnira, v nevarnih okoliščinah v puščavi organizirata poslednjo manično tehno-rave zabavo. Po povratku v Teheran poskušata srečo s prodajo nezazakonito posnetega glasbenega albuma, brez dovoljenja. Ko Anuša aretirajo, se zdi, da nimata več upanja, a preseneti ju klic s strani največjega tehno festivala na svetu. Priletita v Švico in evforija, ki sta jo občutila na začetku, počasi izpuhteva, saj končno dojameta resnost situacije, v kateri sta se znašla.

Režija: Susanne Regina Meures
Produkcija: Christian Frei, Anita Wasser
Montaža: Rebecca Trösch

 

Earlier Event: August 27
Dokudoc@Pruh #7
Later Event: August 29
Živa knjižnjica Maribor gostuje