Back to All Events

Živa knjižnjica Maribor gostuje

  • Center Sonček Vrtiče 8 Spodnje Vrtiče Zgornja Kungota, Pesnica, 2201 Slovenia (map)

Živa knjižnica Maribor gostuje v sredo, 29. 8. 2018 v centru Sonček Vrtiče v Zgornji Kungoti. V centru Sonček Vrtiče bodo imeli mladinsko izmenjavo, kjer bodo udeleženci iz Litve in Slovenije. Tako bo Živa knjižnica Maribor obogatila dogajanje in udeležencem nudila posebno izkušnjo. Živa knjižnica bo trajala od 16. ure do 19.ure.

Za tiste, ki nas še niste obiskali - ko bralec/ka pride na Živo knjižnico Maribor, se, tako kot v običajni knjižnici, registrira, dobi izkaznico, polista po knjižnem katalogu (kjer so zbrani vsi profili živih knjig) in si eno izbere.

 

KAJ JE ŽIVA KNJIŽNICA?

Živa knjižnica je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce/ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice je ta, da so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralci in bralkami delijo svoje življenjske zgodbe ter izpodbijajo stereotipe, predsodke in stigme. Osnovni namen Žive knjižnice je namreč ozaveščanje o človekovih pravicah in človeškem dostojanstvu preko preizpraševanja predsodkov, ki vodijo k diskriminaciji določenih posameznikov in posameznic ter družbenih skupin.

 

KDO SO ŽIVE KNJIGE?

Žive knjige so posameznice in posamezniki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni/e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. To so lahko pripadniki in pripadnice različnih manjšin in drugih marginaliziranih družbenih skupin, ljudje z osebnimi lastnostmi oziroma življenjskimi okoliščinami, ki so pogosto podvržene stereotipom, predsodkom in stigmam ali v družbi veljajo kot tabu npr. nekdanji brezdomec, vojakinja, gej, transspolna oseba, oseba, ki se je  zdravila za depresijo, porodna aktivistka, mama geja, ...

 

KAKO POTEKA ŽIVA KNJIŽNICA?

Živa knjižnica poteka tako, da si bralec/ka pri knjižničnem pultu, kjer ga/jo pričaka knjižničar/ka iz nabora knjig oz. knjižnega kataloga izbere knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar/ka bralca/ko in knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s temo knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec/ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut. Knjiga ima vso pravico tudi do tega, da na vprašanja, za katera sama presodi, da so preveč osebna ali o njih ne želi govoriti, ne odgovori.

Vabljeni in vabljene :)

 

Če nas boš obiskal/a, ali če ti je ideja Žive knjižnice preprosto všeč, te vabimo, da nas spremljaš preko Facebook profila: Živa knjižnica Maribor.

Earlier Event: August 28
Dokudoc@Gustaf #7
Later Event: August 29
PERFORMA & PLATFORMA 2018: 1. dan