Back to All Events

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Festivalska nedelja bo mednarodno obarvana. Osrednji dogodek dneva je gostovanje literatov iz pobratenega Marburga – v okviru prvega dogodka iz serije bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora v goste v Maribor prihajajo profesor in pisatelj Horst Schwebel, pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon ter pesnik Ludwig Legge, ki se jim bodo na literarnem večeru v Salonu uporabnih umetnosti pridružili domači avtorji Andrej Brvar, Kristina Kočan in Aleš Šteger.


10.00–13.00, Grajski trg

KNJIŽNI SEJEM


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA BREZ MEJA

Nastop gostov 3. mednarodne pesniške olimpijade in predstavitev zbornika.

Organizacija: Društvo Maus.

 

13.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

Predstavitev avtorjev in pesniških zbirk 3. mednarodne pesniške olimpijade. Sodelujejo Ante Gregorov (Hrvaška), Safeta Osmičić (Nizozemska), Biljana Živak (Hrvaška), Niho Mesič (Bosna in Hercegovina), Vladanka Cvetkovič (Srbija). Povezujeta: Nataša Švikart in Marjan Pungartnik.

Organizacija: Društvo Maus.


11.00, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S PTIČEM FERDOM

Polurni sprehod z igralcem in glasbenikom Elvisom Berljakom s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar. Ilustracije iz slikanice mednarodno nagrajene ilustratorke bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali ptiča Ferda, velikega ptiča, ki je včasih prevelik za svoje okolje. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in KUD Sodobnost International.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – MARKO GROBLER IN KATARINA ROZMAN: MELODIJE ZAMOLČANIH BESED

Kantavtor Marko Grobler je ustanovitelj skupine Ezl ek, kasneje pa se je podal na samostojno glasbeno pot in aprila 2011 izdal prvo samostojno zgoščenko z naslovom Iz dneva v dan. Pred izidom je album Melodije zamolčanih besed, ki ga je posnel v sodelovanju s pesnikom Borutom Gombačem. Na tokratnem koncertu bo nekaj skladb predstavil s pevko Katarino Rozman.


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTAVTORSKI NASTOP: PRIMOŽ RAJTMAJER - TRMASTI PRIMOŽ

Trmasti Primož je pojav, ki se je med besede skril leta 2008 in iz zasede čaka na svoj trenutek ozvezdja. Njegova poezija živi in lebdi nad zemljo, njegove besede so sladke kot med, ostre kot britev, na trenutke zapečejo kot hud feferon in so del njegove osebne rasti. Njegova  glasba živi med durom in molom in zelo rada lebdi nad realnostjo.


18.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – MARBURG

V okviru programa bilateralnih literarnih izmenjav s pobratenimi mesti Maribora prihajajo v Maribor prvi gostje – trije uveljavljeni nemški književniki iz Marburga. Nemško literarno delegacijo sestavljajo profesor in pisatelj Horst Schwebel, pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon ter pesnik Ludwig Legge, ki je tudi predsednik marburškega literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft. Marburžanom se bo na literarnem dogodku pridružila domača pesniška zasedba v postavi: Andrej Brvar, Kristina Kočan in Aleš Šteger. Dogodek bo povezovala Urška P. Černe, ki je tudi avtorica prevodov nemških gostov.

V soorganizaciji: Mariborska knjižnica in MKC Maribor.


20:00, DVORANA MESTNE ČETRTI CENTER V MELJU

ONSLOW IN MARATON POEZIJE UDELEŽENCEV 3. MEDNARODNE PESNIŠKE OLIMPIJADE

Koncert in nastop v okviru programa 3. mednarodne pesniške olimpijade.

Organizacija: Društvo Maus.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

8.00–16.00, BLACKBOX GT22

PESNIŠKA INSTALACIJA MARIBOR WAS HERE

V sodelovanju: GT22 in MKC Maribor.