Back to All Events

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Četrti dan festivala, ki je tudi svetovni dan knjige, bomo v programu 21. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru začeli s strokovnim delom programa – radijsko tribuno na temo temnih strani literarne produkcije. Ob vsaki polni uri med 10. in 17. uro se bodo na odru knjižnega sejma na Grajskem trgu vrstile raznolike festivalske vsebine – program za otroke, srednješolski literarno-glasbeni maraton, kantovanje, predstavitve založb. Ker je letos tudi Cankarjevo leto, bomo od ponedeljka naprej v okolici knjižnega sejma dnevno izvajali ulično literarno akcijo Reciklirajmo Cankarja. Dan zaključujemo z tradicionalnim literarnim maratonom ob svetovnem dnevu knjige v Salonu uporabnih umetnosti – posebni gost prireditve bo irsko-škotski pesnik Rody Gorman.


9.30, RADIO MARIBOR

TEMNE SNOVI LITERARNE PRODUKCIJE – SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU

Radijska tribuna, na kateri bo moderatorka Simona Kopinšek gostila direktorico Javne agencije za knjigo Renato Zamida, urednici Nelo Malečkar in Alenko Veler ter urednika Aljošo Harlamova. Pogovarjali se bodo o hitri in zato velikokrat površni knjižni produkciji, pomanjkanju refleksije, neodzivnosti, ignoranci, inflaciji besedil ter o drugih perečih temah slovenske literarne produkcije.

V sodelovanju: Radio Maribor in MKC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG

KNJIŽNI SEJEM


10.00–13.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.30, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S PTIČEM FERDOM

Polurni sprehod z igralcem in glasbenikom Elvisom Berljakom s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar. Ilustracije iz slikanice mednarodno nagrajene ilustratorke bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali ptiča Ferda, velikega ptiča, ki je včasih prevelik za svoje okolje. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in KUD Sodobnost International.


10.30, FILOZOFSKA FAKULTETA MARIBOR

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – MARBURG

Nemški avtorji, Ludwig Legge, Horst Schwebel in Karl-Heinz Symon, bodo študentom germanistike predstavili svoje delo. Goste bo sprejela predstojnica Oddelka za germanistiko dr. Saša Jazbec, z njimi pa se bo pogovarjala Urška P. Černe.

V soorganizaciji: Filozofska fakulteta, Mariborska knjižnica in MKC Maribor.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ŽIGA ŠPAGET

Pisateljica Aksinja Kermauner pripoveduje in predstavi tipanke (slikanice za slepe in slabovidne) Snežna roža, Žiga špaget gre v širni svet in Žiga špaget je za punce magnet. Za predšolske otroke in prvo triado.


11.00, Literarna hiša Maribor

Predstavitev avtorjev in pesniških zbirk

Sodelujeta Nedjo Čićo Stojanović (Srbija) in Nataša Švikart, ki bo predstavila novitete založbe Maus.

Organizacija: Društvo Maus.


11.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ŽIGA ŠPAGET

Pripovedovalski nastop Aksinje Kermauner.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – ANDREJ BOŠTJANČIČ RUDA: PESMI IZPOD KOZJANSKE ČEŠNJE

Andrej Boštjančič Ruda je vsestranski ustvarjalec in kantavtor, ki je posnel že 15 plošč, tako samostojnih kot v sodelovanju z drugimi. Med drugim je član zasedbe Brencl banda. Na nastopu bo predstavil svoje avtorske skladbe v slovenskem in hrvaškem jeziku.


12.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Moja prva knjiga, izdelovanje knjižic in zapisovanje zgodb ali pesmi.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SŠGT Maribor

Okusimo besede in melodije v nas

Z avtorsko glasbo in poezijo se bodo predstavili dijaki najokusnejše šole - SŠGT Maribor. Svoje pesmi bodo deklamirali Naja Šenveter, Eva Marzidovšek Grudnik, Enej Vogrinec, Kevin Viher, Denis Rep, Klara Kugl in Nika Ciglar, z esejem o minevanju se bo predstavila Anemarie Potrč, z glasbenimi točkami pa bodo nastopili Pia Ješovnik, Roko Ljubec, David Tovornik, Gaja Zupanič in Kaja Jarc. Mentorice: Tatjana Dorman, Simona Gljuk in Andrejka Korman.

V sodelovanju: Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor ter MKC Maribor. 


14.00, GRAJSKI TRG

RECIKLIRAJMO CANKARJA

Ulična interaktivna literarna akcija v izvedbi performerke Miše Gams. Obiskovalci knjižnega sejma in mimoidoči se bodo preizkusili v dadaistični maniri sestavljanja verižnih pesmi iz nabora besed, besednih zvez in povedi iz izbranih odlomkov Cankarjeve Erotike in Skodelice kave. Na ta način ustvarjen recikliran literarni izdelek bo do naslednjega dne razstavljen na stojnici MKC Maribor na knjižnem sejmu.


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: MATIC AČKO

Matic Ačko glasbene izkušnje nabira kot "frontman" zasedbe Strici iz ozadja. Svoj glasbeno-literarni talent je uspešno udejanjil tudi v kantavtorski vlogi, v kateri se je lani predstavil občinstvu na Kantovanju.


16.00–18.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Bolje branje kot nerganje: branje knjig s knjižnih polic.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SLAM ZVERINE IN SLAMURAJI ŽGEČKAJO MIKROFONE

Mikrofon na odru knjižnega sejma bodo s svojo toplo sapo in besedami, ostrimi kot katana, požgečkali domači pesniški slamerji z njihovim značilnim nastopom, ki ga je pač treba videti v živo. Slam zverine iz Maribora bodo zastopali Mojca Pibernik, Klavdija Volf, Anka Vidmar, Ariela Herček ter Nina Medved, Slamuraje s Ptuja pa Mišel Ristov, Tomaž Lovrenko, Aljaž Šešo in Blaž Šešo.

V sodelovanju: Slam zverine, Banda Ferdamana, Slamuraji in MKC Maribor.


17.00, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Ustvarjalnice pod milim nebom: Cankarjevi brki, mala kostumska delavnica.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


17.00, KULTURNO DRUŠTVO NEMŠKO GOVOREČIH ŽENA MOSTOVI 

LITERATURA POBRATENIH MEST: MARIBOR – MARBURG

Sprejem literarnih gostov iz pobratenega Marburga, druženje in nastop ob svetovnem dnevu poezije. Sodelujejo Ludwig Legge, Horst Schwebel in Karl-Heinz Symon, povezuje predsednica društva Mostovi Veronika Haring.

V sodelovanju: Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi, Mariborska knjižnica in MKC Maribor.


17.00, MARIBORSKO DRUŠTVO ZA CEREBRALNO PARALIZO SONČEK, DOBRODELNA TRGOVINA

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO

Knjižna akcija dobrodelnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.


19.00, SALON UPORABNIH UMETNOSTI

LITERARNI MARATON OB SVETOVNEM DNEVU KNJIGE 2018

Nastopajo Mojca Andrej, Peter Andrej, David Bedrač, Ivan Dobnik, Jerneja Ferlež, Zdenka Gajser, Borut Gombač, Aleš Jelenko, Kristina Kočan, Zdenko Kodrič, Zdravko Kokanović Koki, Petra Kolmančič, Jože Kos Sine, Kristian Koželj, Danica Križanič Müller, Nina Medved, Vojka Miklavc, Milan Novak, Radharani Pernarčič, Željko Perović, Tomo Podstenšek, Peter Rezman, Ljubica Ribić, Miroslav Slana – Miros, Alenka Spacal, Juš Škraban, Jan Šmarčan, Veronika Šoster, Sara Špelec, Bojan Tomažič, Tom Veber in drugi. Gost dogodka bo irsko-škotski pesnik in urednik Rody Gorman, ki pod okriljem Društva za sodobno umetnost X-OP gostuje kot literarni rezident v Mariboru in je eden izmed avtorjev evropskega projekta Other Words / Druge besede, ki promovira književnost majhnih in manjšinskih jezikov.

Na maratonu bomo razglasili zmagovalko oz. zmagovalca natečaja Ali govoriš emojščino. Prevode je ocenjevala tričlanska literarna žirija festivala v sestavi Miše Gams, Petre Kolmančič in Tonje Jelen. Svoje prevode bodo prebrali trije najboljši prevajalci emojščine.

V sodelovanju: Salon uporabnih umetnosti, Društvo za sodobno umetnost X-OP in MKC Maribor.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

8.00–16.00, BLACKBOX GT22

PESNIŠKA INSTALACIJA MARIBOR WAS HERE

V sodelovanju: GT22 in MKC Maribor.