Back to All Events

21. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

Drugi dan 21. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru bo v znamenju otvoritve knjižnega sejma na Grajskem trgu, na katerem sodeluje 20 založb, ki bodo na sejmu prodajale svojo aktualno knjižno produkcijo ter knjige s popustom. Sejem spremlja bogat program na odprtem odru, sobota pa je tudi otvoritveni dan Čitalnice na dvorišču Vetrinjskega dvora. Večerni dogodek, ki ga izpostavljamo, je 18. Pesniški turnir Založbe Pivec v Kazinski dvorani SNG Maribor, na katerem bomo dobili novega viteza oz. vitezinjo poezije.


9.30, RADIO MARIBOR 

SOBOTNA BRALNICA Z ALENKO SPACAL IN NJENO NOVO SLIKANICO KAKO TI JE IME

V radijski oddaji o mladinski književnosti bo gostovala ilustratorka in pisateljica Alenka Spacal, ki je izdala avtorski slikanici Mavrična maškarada in Kako ti je ime. Simona Kopinšek se bo z gostjo pogovarjala o tematiki doživljanja spola in drugih temah, s katerimi se ukvarja Spacalova v svojih delih za otroke, prebrali pa bosta tudi nekaj odlomkov iz avtoričinih slikanic.

V sodelovanju: Radio Maribor in MKC Maribor.


10.00, GRAJSKI TRG

ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA

Sodelujejo Založba Malinc, Založba Univerze v Novi Gorici, Založba Litera, Založba Družina, Založba Pivec, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, KUD Sodobnost International, Slovenski gledališki inštitut (založbe SLOGI, MGL, Maska in Emanat), Društvo za informiranje o islamu, Nova univerza, Evropska pravna fakulteta, Fakulteta za državne in evropske študije, Fakulteta za slovenske in mednarodne študije, Mea Valens, Maja Monrue, društvo MAUS.

Knjižni sejem se bo vsak dan dogajal med 10. in 19. uro, v nedeljo pa med 10. in 13. uro.

Spremljevalni program knjižnega sejma povezuje Petra Bauman.


10.00, GRAJSKI TRG

POEZIJSKI JUBOX

Ulični performans v izvedbi Gorana Završnika in Juša Milčinskega. Poezijski jubox je naprava, ki interpretira izbrano poezijo po vaši želji.

Produkcija: KUD Priden možic.


10.00, VETRINJSKI DVOR MARIBOR

ODPRTJE ČITALNICE NA DVORIŠČU

Čitalnica na dvorišču je prostor, kjer se v samoti, v dvoje, v skupini ali z družino lahko prepustimo srečanju s knjigo. V sproščenem vzdušju Vetrinjskega dvora v Mariboru je obiskovalcem na voljo pester nabor knjig, revij in časopisov, ki jih je mogoče prebirati v senci starega oreha ob nežnem ščebetu ptic. V čitalnici lahko v družbi mentoric ustvarjamo, poslušamo pravljice in se srečamo v živo z uveljavljenimi slovenskimi ustvarjalci in ustvarjalkami.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


10.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

MALI PRINC: GLASBENO-LUTKOVNA GLEDALIŠKA PREDSTAVA

Mali princ, avtorja Antoina de Saint-Exupéryja, bo doživel odrsko uprizoritev v dramatizaciji in režiji Cvetke Bevc. Glasbo za predstavo je napisal Peter Andrej. Obiskovalci se bodo podali na skrivnostno pot iskanja bistva, ki je očem nevidno. Iskanja ljubezni. Primerno za otroke od 5 do 10 let in dalje do 100.

Produkcija: Cezam Ruše in Klub KU KU.


11.00, MESTNO JEDRO

PRAVLJIČNI SPREHOD S PTIČEM FERDOM

Polurni sprehod z igralcem in glasbenikom Elvisom Berljakom s pripovedovanjem ter z vodenjem po ulični razstavi slikanice Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar. Ilustracije iz slikanice mednarodno nagrajene ilustratorke bodo razstavljene na plakatnih mestih v mestnem jedru, pri čemer bodo sprehajalci srečali ptiča Ferda, velikega ptiča, ki je včasih prevelik za svoje okolje. Za otroke med 3. in 7. letom starosti. Zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

V sodelovanju: MKC Maribor in KUD Sodobnost International.


11.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

MARIBORSKA PESNIŠKA JUTRA

Skupinski nastop literarne delavnice za starejše avtorje pri Mariborski literarni družbi.
Nastop delavnice ob 25-letnici delovanja.

V organizaciji: JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


11.15, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU – SPOZNAJ AVTORJA: DAMIJAN STEPANČIČ

Pogovor s slikarjem in ilustratorjem Damijanom Stepančičem, ki bo predstavil knjigi Petra Svetine Kako zorijo ježevci in Ropotarna.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


11.45, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU – IGRARAJE

Poglabljanje doživetja v ustvarjalnih in raziskovalnih trenutkih z ustvarjalcem Damijanom Stepančičem. Popeljal nas bo na kulinarično raziskovanje in vodil na likovni delavnici.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.


12.00, GRAJSKI TRG

ČIPKASTI MOMENT – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je nastala v sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen ter modne oblikovalke Suzane Rengeo,
ki je izbrana dela oblekla po svojih zamislih.

Na razstavi so naslednje oblečene knjige: Milan Dekleva Gestalt, Kristina Kočan Šivje, Nevenka Miklič Perne Lisičja vstopnica, Tibor Hrs Pandur Notranje zadeve (vse: Založba Litera); Borut Gombač Popevke, songi in šansoni (Založba Kulturni center Maribor), Ana Pepelnik Tehno (Založba LUD Šerpa); Lada Žigo Ruleta, Emilios Solomú Dnevnik nezvestobe (Založba Pivec); Kristina Hočevar Naval (Založba ŠKUC); Ana Schnabl Razvezani (Beletrina), Tone Škrjanec Dihaj (Center za slovensko književnost); Primož Čučnik Ti na S (LUD Literatura); Katja Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo: koreopesem duhov, senc, sanj in volkov; Nataša Velikonja Preveč vljudna, Nežka Štruc Nihanja (vse: Književno društvo Hiša poezije – Poetikon); Denis Škofič Seganje (Cankarjeva založba).

Na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

POEZIJA GLASBE – SAMO BUDNA: SONCE NAD OBLAKI

Slovenski kantavtor in glasbenik Samo Budna, član zasedbe Posodi mi jürja, violinist Beltinške bande, že od leta 2008 deluje tudi na samostojni glasbeni poti. Samo Budna je s spremljevalno skupino posnel dve plošči, zadnja je izšla leta 2015 (Za nazaj in za naprej). Na koncertu bo predstavil nove skladbe ob spremljavi kitarista Rajka Marjanoviča.


12.45, ATRIJ VETRINJSKEGA DVORA

ČITALNICA NA DVORIŠČU

Pravljice na koncu mavrice: branje zgodb in pravljic.

V organizaciji: Zavod MARS Maribor v sodelovanju z MKC Maribor.

knjiga_izrez_kvadrat_desna.png

13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

ZALOŽBE SE PREDSTAVLJAJO

Prevajalka Doroteja Emeršič in ilustrator Damijan Stepančič bosta predstavila znanstvenofantastično epopejo Vesoljska trilogija znamenitega avtorja C. S. Lewisa.

V sodelovanju: Založba Družina in MKC Maribor.


13.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTILENA

Pevski nastop otrok iz dvojezičnih družin s kratkim repertoarjem pesmi v ruščini. Vodja skupine je Anna Levshinskaya, ki pod okriljem MKC Maribor izvaja tečaj ruščine.


13.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

PREDSTAVITEV GOSTOV 3. MEDNARODNE PESNIŠKE OLIMPIJADE

Sodelujejo Marjan Pungartnik (Slovenija), Milan Libiger (Češka), Valerio Orlić (Hrvaška), Milojka B. Komprej (Slovenija), Dijana Uhrek Stefanovič (Srbija), Valter Čučkovič (Slovenija), Srdžan Duhovič (Hrvaška). Povezujeta Nataša Švikart in Marjan Pungartnik.

Organizacija: Društvo Maus.


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KO BESEDA POSTANE GLASBA: KONCERT MLADIH GLASBENIKOV KUD CODA

Učenci alternativne glasbene šole KUD Coda bodo slovenski besedi ob klavirski spremljavi dodali še note in harmonije. Mentorji: Žan Hauptman, Lea Gačnik.

V sodelovanju: KUD Coda in MKC Maribor. 


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KANTOVANJE V GOSTEH: ANDREJ VILČNIK

Kantovanja so serija dogodkov, na katerih se predstavljajo neuveljavljeni mladi kantavtorji. Selektor izbora nastopajočih za Kantovanje v gosteh na festivalu Slovenski dnevi knjige v Mariboru je Tadej Jambrovič. Andrej Vilčnik je mladi kantavtor, čigar pristni izraz preko melanholičnih melodij prinaša osebne izpovedi, ponekod z elementi družbene kritike.


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

OTVORITEV 3. MEDNARODNE PESNIŠKE OLIMPIJADE

Predstavitev zbornika in nastop udeležencev. Povezuje Nataša Švikart.

Organizacija: Društvo Maus.


19.00, KAZINSKA DVORANA SNG MARIBOR

18. PESNIŠKI TURNIR ZALOŽBE PIVEC – FINALNO TEKMOVANJE ZA NAJBOLJŠO NEOBJAVLJENO IZVIRNO PESEM IN NAZIV »VITEZ(INJA) PESNIŠKEGA TURNIRJA 2018«

Po dveh polfinalnih turnirjih na Jesenicah in v Brežicah se je v finale pesniškega turnirja uvrstilo dvanajst pesnikov in pesnic, ki se bodo potegovali za naziv vitez/vitezinja poezije. Finalisti in finalistke so Nina Dragičević, Aljaž Glaser, Katja Gorečan, Dejan Koban, Petra Koršič, Nina Kremžar, Davorin Lenko, Natalija Milovanović, Polona Možina, Helena Zemljič, Milan Žniderič in Sofya-Agnessa Yakuntsova. Pesniška gostja bo lanskoletna vitezinja poezije Glorjana Veber, glasbena gosta bosta Marko Grobler in Aphra Tesla, dogodek bosta povezovala Zora A. Jurič in Nino Flisar. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. Vstopnina je 5 evrov, za kar v dar prejmete pesniško zbirko Založbe Pivec in zbornik s pesmimi finalistov.

Organizacija: Založba Pivec.


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

8.00–16.00, BLACKBOX GT22

PESNIŠKA INSTALACIJA MARIBOR WAS HERE

V sodelovanju: GT22 in MKC Maribor.



Earlier Event: April 20
Živa knjižnica Maribor