Back to All Events

Poklon Dragu Jančarju

  • Umetnostna galerija Maribor 6 Strossmayerjeva ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)
Ne vem, kaj se je želela Inge Morath pogovoriti z menoj, nemara o ljudeh in tej deželi, od koder so prišli njeni starši, pripadniki tiste nemško govoreče skupnosti, ki se je po prvi vojni razselila po Avstriji in Nemčiji, po drugi vojni pa je iz kranjskih in štajerskih mest in trgov povsem izginila. Za njimi so ostali nagrobni spomeniki, napisi v muzejih, knjige v knjižnicah, ostanki nemščine v slovenskem jeziku, nevidni duhovi preteklosti iz moje mariborske mladosti.
— D. Jančar, Zaustavitev (Postaje, Cankarjeva založba, 2018)

Drago Jančar velja za enega najmočnejših pisateljskih glasov na Slovenskem. V letu 2018, ko praznuje svojo sedemdesetletnico, je izšel pri založbi Beletrina izbor njegovih novel in kratkih zgodb Mnoga življenja, pri Cankarjevi založbi pa zbirka esejev Postaje

Umetnostna galerija Maribor, založba Beletrina in Cankarjeva založba vabijo na dogodek posvečen pisatelju, ki v svojem ustvarjalnem opusu pogosto izpostavlja Maribor kot svoje mesto, kamor se tudi na številnih literarnih potovanjih v spominu znova in znova vrača. Zato se mu ob njegovi sedemdesetletnici mariborske kulturne institucije zahvaljujejo za umetniški prispevek mestu Mariboru ter literarni korpus, ki je in bo zaznamoval številne generacije.

Dogodek v Veliki dvorani UGM sovpada z veliko retrospektivno razstavo Inge Morath, slavne fotografinje, ki se je ob svojem obisku v Mariboru nameravala srečati tudi z Jančarjem. Pisatelj se je na povabilo odzval z esejem Zaustavitev. 

Vabljeni, da se pridružite na pogovoru z avtorjem in predstavitvi njegovih zadnjih dveh knjig v četrtek, 4. oktobra 2018 ob 19.00, v Umetnostni galeriji Maribor.

Častni gost: Drago Jančar
Voditelja večera: Zora A. Jurič, organizatorica kulturnih prireditev ter Mitja Čander, urednik in direktor založbe Beletrina.


Pri izvedbi dogodka sodelujejo tudi: Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center Maribor – program MKC Črka, Univerzitetna knjižnica Maribor ter SNG Maribor.

Drago Jančar na slovenskih dnevih knjige v Mariboru.jpg
Earlier Event: October 4
Ruske pesmi za otroke