Back to All Events

Filmski večer s strokovnim komentarjem: The Danish Girl.

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ekipa projekta Maribor skozi rožnata očala v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor in Mariboxom v okviru Kako si? Maribor, za Vas pripravljamo ogled filma The Danish Girl, z novimi informacijami in s kokicami v rokah. 

Ogledali si bomo biografsko dramo Dansko dekle (2015). Kot navdih za to z ljubeznijo prežeto filmsko mojstrovino, je služila Lili Elbe. Lili je leta 1930 v Nemčiji kot ena prvih oseb na svetu opravila serijo takrat še eksperimentalnih operacij, s katerimi je postopoma potrdila svoj spol. Tako se z nami prepustite čarom filmske umetnosti, ki je v ospredje tokrat postavila transspolnost, o kateri bo govora tudi tekom strokovnega komentarja filma.

Strokovni komentar bo podala Lea Aymard. Lea Aymard je snemalka in trans aktivistka. Rodila se je v Franciji, kjer je delala kot igralka in kulturna delavka. Leta 2005 se je preselila v Slovenijo, od takrat dela kot samostojna snemalka, direktorica fotografije, steadicam operaterka in montažerka. Pri TransAkciji je ustanoviteljica YouTube kanala TransTube.

------------------------------------------------------------------------------------------
Dogodek je del projekta Kako si? Maribor, ki v tednu dneva duševnega zdravja ( med 5. in 12. oktobrom), ponuja vrsto brezplačnih delavnic, predavanj in drugih aktivnosti. Celoten program in informacije o ostalih dogodkih najdete na https://www.facebook.com/events/873664302822791/