Back to All Events

Živa knjižnica na Kako si? Maribor

  • Vetrinjski dvor 30 Vetrinjska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ker v okviru letošnjega Kako si? Maribor, nikakor ne moremo spregledati zakladnice znanja, ki jo na temo spola in spolnosti premorejo soljudje vas, v sodelovanju z Živo knjižnico Maribor, ki jo izvaja Mladinski kulturni center Maribor, vabimo na popoldan prežet z izjemnimi zgodbami "živih knjig", ki se skrivajo v posameznikih. Pridite in si izposodite, izkušnjo ali dve.

Še kratek opis Žive knjižnice za tiste, ki je še ne poznate:

Živa knjižnica Maribor je knjižnica kot vsaka druga – ima knjige, knjižničarja/ko, bralce/ke in čitalnico. Posebnost Žive knjižnice Maribor je ta, da so knjige ljudje (tako imenovane žive knjige), ki skozi dialog z bralci/kami delijo svoje življenjske zgodbe ter tako aktivno pripomorejo k zmanjševanju stereotipov in predsodkov. 

Žive knjige so posameznice/ki, ki se v svojem življenju soočajo s predsodki in stigmami ter so pripravljeni/e govoriti o svoji izkušnji in jo deliti z drugimi. 

Metoda žive knjižnice poteka tako, da si bralec/ka pri knjižničnem pultu, kjer ga/jo pričaka knjižničar/ka, iz nabora živih knjig oz. knjižnega kataloga izbere živo knjigo, ki jo želi prebrati. Knjižničar/ka bralca/ko in živo knjigo predstavi in ju pospremi v čitalnico, ki je rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer živa knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa živi knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi s profilom žive knjige. Branje poteka do 30 minut, če pa se bralec/ka in knjiga strinjata, pa se branje lahko podaljša za dodatnih 15 minut

Dogodek je brezplačen in odprt za javnost.

Dogodek je del projekta Kako si? Maribor, ki v tednu dneva duševnega zdravja ( med 5. in 12. oktobrom), ponuja vrsto brezplačnih delavnic, predavanj in drugih aktivnosti. Celoten program in informacije o ostalih dogodkih najdete tukaj ali tukaj.

Later Event: October 11
Ruske pesmi za otroke