Performa/Platforma 2019 se predstavi

Na današnji novinarski konferenci v mariborski restavraciji Mak je organizacijska ekipa predstavila letošnjo združeno festivalsko platformo 24. festivala sodobnih performativnih praks Performa ter 13. Platforme sodobnega plesa. Za nepozaben uvod v festivalsko dogajanje sta, v skladu z osrednjo temo - oralnostjo, poskrbela vrhunski chef David Vračko ter vinar Klemen Konrad.

Na prav posebni novinarski konferenci so festivalsko dogajanje navzočim predstavili: Jasmina Založnik, (umetniška vodja Performe), Mojca Kasjak (umetniška vodja Platforme sodobnega plesa) in Ivan Mijačević (avtor predstave Slovenska jabolka nepravilne oblike). Predstavitvi je sledila kulinarično pogostitev, s katero je vrhunski mariborski chef David Vračko potrdil letošnjo rdečo nit festivala, ki se prepreda z usti, jezikom in okusi. Mojstrskim jedem so družbo delala izbrana vina Konrad, ob katerih je vinar Klemen Konrad opisal umetnost izdelave vrhunskih vin, ki bodo letošnji stalni spremljevalci festivalskega dogajanja.


JASMINA ZALOŽNIK, umetniška vodja 24. festivala Performa

“Letošnja festivalska naveza Performe in Platforme razpira temo oralnega oz. oralnosti in v fokus postavi usta - tisti organ, s katerim že kot otroci vstopamo v svet izkustev in ostajajo skozi vse življenje primarni organ komunikacije ter eden izmed poglavitnih čutov zaznavanja stvarnosti. Tema oralnosti se vse pogosteje pojavlja v uprizoritveni umetnosti v povezavi z najrazličnejšimi vidiki človeškega življenja - od prevpraševanja pridelave, predelave in okušanja (eko in bio) prehrane, jedilno mizo ali obred obedovanja kot jedro komunikacije oz. zbliževanja med ljudmi, povezave med okusom, umetnostjo in ostalimi čutili, itd. V sklopu letošnje festivalske naveze smo zato (po)iskali vsebine in predstave, ki bi te koncepte najbolje udejanjile in razvile v formo, prilagojeno trendom ter smernicam 21. stoletja.”


MOJCA KASJAK, umetniška vodja 13. Platforme sodobnega plesa

“Letošnje predstave se hkrati gibljejo in dogajajo okoli konceptov ust, oralnosti, okusa in kulinarike, vse našteto pa skozi različne pristope in forme zelo intimno približajo občinstvu. Uprizoritvena umetnost ima sama po sebi izjemno moč prenašati neizgovorjene ideje in izkustva, v povezavi z kulinariko pa je ta razsežnost dodatno podkrepljena - v predstavah, kot je Golem (Anna Dankova) ali Deep Dish (Liquid Loft & Chris Haring), lahko gledalec zgolj skozi opazovanje ponotranji in izkusi zelo zapletene koncepte - požrešnost, gnus, prenažiranje, poželjenje, itd. Letošnje vsebine bodo pri obiskovalcih vzbudile izjemno močan vtis - morda navdušenje, morda gnus, ali pa totalno brezbrižnost.”


IVAN MIJAČEVIĆ, koreograf, plesalec in glasbenik, sodelujoči umetnik

“Izdelava avdiovizualne predstave Slovenska jabolka nepravilnih oblik je bila edinstven, v trenutkih precej težek, a hkrati tudi izjemno zanimiv projekt, ki je zahteval od mene več, kot sem v izhodišču pričakoval. Delo je nastalo na temeljih treh iztočnic: hrana, oralno in obsesivno, ki so med kreativnim procesom dobile še nadpomenko - obsedeti. Kar se je pričelo kot umetniška razgradnja popularnih kuharskih oddaj in tekmovanj, je kmalu začelo dobivati čisto drugačne oblike in pomene. Za vizualno dovršeno formo moderne kuharske TV-produkcije se namreč skriva celo vesolje elementov, ki s hrano in njeno pripravo nimajo skorajda nobene veze. Kuhanje namreč ni bleščeče in fino, temveč kaotično, na čase tudi umazano; sestavine niso vedno pri roki; snemanje je tehnično precej zahtevno; sam proces pa se precej razlikuje od forme, s katero je podan. Na koncu sem ostal razpet med dvema skrajnostima, od katerih nobena ni dala zadovoljivega rezultata - ali ustvarjati vsem omejitvam navkljub, ali pa preprosto obsedeti in konzumirati formo, ki jo p(r)odaja televizor. In vso to razcepljenost sem poskušal uloviti v moje delo.”


So gastronomski užitki res zasenčili umetnost kot tako? Ali lahko govorimo o novodobni kulinarični umetnosti? Na ta in druga vprašanja bomo skupaj iskali odgovore v sklopu letošnjega festivala! S svojimi deli nas bodo počastili Sorour Darabi (nagrada strokovne žirije – Zürcher Theater Spektakel 2016), Liquid Loft / Chris Haring (prejemnik prestižne nagrade zlati lev za najboljšo predstavo – Running Sushi, na Beneškem bienalu 2007), Anna Dankova, Ana Romih, Beno Novak, Ivan Mijačević, Aja Zupanec idr.

Vabljeni v njihovo in našo družbo - od četrtka, 19. septembra, pa vse do nedelje, 22. septembra.


GALERIJA UTRINKOV

foto: David Orešič


FESTIVALSKI PROGRAM


NAKUP VSTOPNIC

Cene predstav v LGM, SNG in Narodnemu domu Maribor:

  • 6 EUR

  • 4 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

Festival organizirajo: MKC Maribor, Plesna izba Maribor in zavod MOJa KreacijA.
Spletna stran festivala: festivalplatforma.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si