Festival Performa&Platforma 2019 v znamenju okusov

V letu 2019 združena festivala Platforma&Platforma v središče postavljata oralnost in z njo okus ter vabita gledalce, da se pridružijo ob okušanju umetnosti. Festival sodobnih performativnih praks v Mariboru bo potekal med 19. in 22. septembrom.

Okus izhaja iz sinestetike, ki povezuje izkustveni občutek okusa zvezanega z njegovo estetsko komponento. Slednja stopa tudi vse bolj v središče sodobnih kulinaričnih trendov. Priča smo porastu kuharskih oddaj, branosti in sledenju ‘food blogov’, ki se jim pridružujemo z postanjem fotografij obrokov na družbenih omrežjih. Tako so danes dobri kuharji skoraj bolj slavni kot supermodeli. Slovenija in Slovenci pri tem niso nikakršna izjema. Slovenija bo leta 2021 postala gastronomska destinacija in z njo bodo številni izjemni kuharski mojstri in restavracije dobile dodatno mednarodno prepoznavnost. Želimo okušati, da bi z njim nadomestili senzualnost poljubov.

Umetnost, ki nam poskuša ponuditi drugačno izkušnjo – estetsko in doživljajsko – na usta in okus ne pozablja. Naj bo metaforično naslavljanje ‘okus-a’ drugega, drugosti, anomalij ali pa zgolj poskus prestrukturiranja uprizoritvenih prostorov v prostore srečanja, začasne, med seboj povezane skupnosti. Najučinkoviteje seveda s postavitvijo skupne mize, s pijačo in hrano, ki jo skupaj pripravljamo, spoznavamo, okušamo in si jo podajamo.

Potrjeni umetniki letošnjega festivala so: Sorour Darabi (Nagrada strokovne žirije - Zürcher Theater Spektakel 2016), Chris Haring/Liquid Loft (Golden Lion for Best Performance at the Venice Biennale 2017), Anna Dankova (Nagrada IKAR 2017 za najboljši prvenec), Ana Romih, Beno Novak, Ivan Mijačević, Aja Zupanec idr.

🍌 Več informacij o festivalu, nastopajočih in dogajanju bomo objavili v prihodnjih tednih … 🍌

Festival nastaja v koprodukciji med MKC Maribor, Plesna izba Maribor in MOJa KreacijA.

foto: Kai Simon Stöger

foto: Kai Simon Stöger