Perfoma / Platforma – 2. dan Sep. 28, 2017

18.00, GT 22

Simona Semenič

Me slišiš?

predstavitev knjige in pogovor z avtorico

Knjižno delo je izšlo pri založbi: KUD AAC Zrakogled
Pogovor bo vodila: Pia Brezavšček

Me slišiš?, knjižni prvenec Simone Semenič, ene najbolj prepoznavnih slovenskih dramatičark in trikratne Grumove nagrajenke, je zbirka treh avtobiografskih dramskih besedil: Jaz, žrtev (2007), Še me dej (2009) in Drugič (2014), ki so bila predloga za avtoričine solo performanse. V novo, izvirno strukturo pa jih vsebinsko in kronološko poveže zabaven in luciden, esejistično-romaneskni vezni tekst, s katerim avtorica nadgradi svojo samopripoved in vzpostavlja nove ravni dialoga z bralcem.

V delu Me slišiš? se Simona Semenič – kot ugotavlja sama – ukvarja predvsem z avtoriteto in skozi osebne pripetljaje bolj ali manj benti čez sistem, v katerem trenutno živimo; dodamo naj morda le, da je pri tem slogovno sveža, izrazno angažirana in neprizanesljivo duhovita: "Saj se ne delam norca iz nikogar. No, morda tu pa tam iz zdravnikov. Politikov. Inštanc. Zakonov. Sistemov. Družbe. Vlade. Države. Kulture. Sebe."

Simona Semenič je dramatičarka, performerka in režiserka. Za svoja dramska dela je prejela tri Grumove nagrade. Predstave po njenih delih so prav tako prejele več nagrad. Besedila Simone Semenič so prevedena v dvanajst jezikov in uprizarjana tako na domačih odrih tudi drug po svetu. Vzporedno s pisanjem dram je Simona Semenič tudi avtorica gledaliških performansov (Jaz, žrtev, Še me dej, Drugič), v katerih sama tudi nastopa: z njimi je gostovala tako na slovenskih festivalih kot tudi v tujini in doživela izjemne kritiške odzive.


20.00, Mali oder SNG Maribor

Veronika Valdés

Zaklenjeno

plesna predstava

Koncept, koreografija, izvedba: Veronika Valdés
Glasba: Zack Hemsey
Oblikovanje glasbe: Veronika Valdés
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Mentorici: Nataša Tovirac in Nina Meško
Produkcija: JSKD in Plesni Studio Intakt 2017

Ko ne veš, kje si ...

Ko izveš, da si ...

Ko ne veš, kaj se dogaja ...

Takrat se začneš potiti ...

Takrat se ti dih ustavi in v glavi ti začne kri liti ...

Takrat ugotoviš, da si čisto sam ...

Da ni nikogar ...

... zaklenjeno!

Veronika Valdés je prejemnica produkcijske nagrade festivala OPUS v letu 2016 (podeljuje JSKD in PS INTAKT).

Veronika Valdés je obiskovala oddelek za sodobni ples na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter maturirala na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, modul sodobni ples. S solističnimi plesnimi miniaturami in kot plesalka v glavnih vlogah se je večkrat predstavila na letnih produkcijah v Španskih borcih v Ljubljani, sodelovala pa je tudi na številnih plesnih festivalih. Je večkratna nagrajenka mednarodnega festivala mladih plesnih ustvarjalcev Opus-1 (v letih 2001, 2009, 2010). Leta 2011 je prejela srebrno značko Mete Vidmar in nagrado Ksenije Hribar za perspektivno mlado plesalko. Leta 2011 se je vpisala na Plesno akademijo v Ljubljani, kjer nadaljuje s svojim plesnim izobraževanjem.

Foto: Jure Kravanja

Foto: Jure Kravanja

20.00, Mali oder SNG Maribor

Ana Romih

Vrtiljak

plesna predstava

Koncept, izvedba in zvok: Ana Romih
Oblikovanje luči: Pablo Fontdevila
Dramaturško svetovanje: Matej Kejžar
Produkcija: SNDO
Koprodukcija: KUD Quilenium

Predstava je osebni odsev, ki se sooča z realnostjo prihodnosti, ki je neizogibno blizu in izpostavlja samo telo kot orodje za preživetje. Celotna struktura je zasnovana na podlagi rituala, ki se skozi fizikalnost telesa zabriše in izgub obliko. S pomočjo premagovanja lastnih mej postaneta nekaj drugega kot le ritual, kot le telo, kot le misel – postane slika, odsev lastne resnice in moči. O tem, kako ujeti telo, ki giba, kako pustiti odtis drugače kot le v spominu gledalca.

Vrtiljak je predstava, ki je bila zasnovana junija 2014 v sklopu diplomskega dela na akademiji za koreografijo v Amsterdamu (SNDO).

Ana Romih je leta 2014 diplomirala na SNDO-ju (School for New Dance Development) v Amsterdamu. Pred tem je šolanje zaključila na Umetniški Gimnaziji v Ljubljani - smer sodobni ples, Modul B. Vrsto let že ustvarja v Kulturnem društvu Qulenium. Poleg lastnih celovečernih predstav je zadnjem letu je začela s poučevanjem mlajše generacije in koreografiranja minatur, ki so uspešne na državnem nivoju.

21.50, TV Maribor

Dober večer – pogovor ob festivalu Performa in Platforma

moderirana razprava

Moderira: Zoran Medved
Gostje: Katarina Klančnik Koncutar, Aleksandra Gruden, Maja Šorli
Produkcija: MKC Maribor, Plesna Izba Maribor v sodelovanju s televizijo Maribor

S povabljenimi gosti bomo v obliki televizijskega pogovora poskušali odgovoriti naslednja vprašanja:

Zakaj ostaja spol rigorozni arhaizem, ki še naprej poganja družbeno sfero? Ali je v izhodišču mogoče domene deliti glede na spol in zakaj? Kako se s spolom zaznamovano telo vpisuje v sfero umetnosti? Ali opažate razlike v obravnavi svojega dela zaradi svoje identite? Kakšne so prednosti in slabosti, s katerimi se soočajo ženske ustvarjalke pri svojem delu?