Perfoma / Platforma – 3. dan Sep. 29, 2017

18.00, Mali oder, SNG Maribor

Alja Branc, Ivona Medić, Jerneja Fekonja, Anna Jacso

Venusian

plesna predstava

Koncept, koreografija, izvedba: Alja Branc, Ivona Medić, Jerneja Fekonja, Anna Jacso
Asistentka projekta: Sharon Barbakov

Se moj položaj v družbi meri s količino mojih kakovosti? Ali moj spol določa moja dejanja? Ali ti naj pripravim večerjo?

Venusian je sodobna plesna predstava, ki preizprašuje družbene vloge, ki temeljijo na fizičnih predispozicijah. Predstava se poigrava s tematiko čistega ženskega telesa, s protislovji v stereotipnih reprezentacijah, dojemanjem seksualnosti ter hkrati razpira različne aspekte samo- reprezentacije. Glede na to, da se v polju sodobnega plesa čedalje bolj soočamo z reprezentiranjem moških teles na odru, smo se avtorice odločile s predstavo nasloviti položaj in vlogo žensk na tem področju.

Jerneja Fekonja, Anna Jacso, Ivona Medić, Alja Branc so študentke Akademije za sodobni ples v Budimpešti.

Anna Jacso (22) se je s plesom pričela ukvarjati v svojem rojstnem kraju, v mestu Eger na Madžarskem. Pred vpisom na Akademijo za sodobni ples v Budimpešti je svojo plesno tehniko izpopolnjevala v okviru enoletnega intenzivnega programa za mlade profesionalne plesalce, kjer je sodelovala s številnimi madžarskimi in mednarodnimi umetniki.

Jerneja Fekonja (19) prihaja iz Maribora. S formalnim plesnim izobraževanjem je pričela na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana, modul sodobni ples. V času šolanja se je udeleževala in nastopala na številnih mednarodnih plesnih festivalih in tako že zgodaj začrtala svojo nadaljnjo profesionalno pot.

Ivona Medić (21) prihaja iz Pulja na Hrvaškem. Svojo plesno pot je pričela s klasičnim baletom, modernimi plesnimi tehnikami in hip hopom. Pred šolanjem na Akademiji za sodobni ples v Budimpešti je sodelovala s hrvaškimi in mednarodnimi sodobnimi umetniki in se preko teh sodelovanj podala na profesionalno plesno pot. Kot plesalka v projektih priznanih koreografov in kot samostojna avtorica se je predstavila na številnih mednarodnih festivalih.

Alja Branc (23) se je s plesom srečala v svojem rojstnem kraju, na Bledu. Sprva se je posvečala urbanim plesnim zvrstem (show dance ipd.), kasneje pa je bila članica plesne skupine, v kateri se je podrobneje seznanila s performativnimi in ustvarjalnimi vidiki umetniškega procesa. Svoje plesno izobraževanje je nadaljevala na modulu za sodobni ples na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji v Ljubljani.

Foto: Gwen Bechler

Foto: Gwen Bechler

20.00, Lutkovno gledališče Maribor

Reut Shemesh

Leviah

avtobiografska sodobna plesna predstava

Koreografija, besedila: Reut Shemesh
Izvajalki, soustvarjalki: Hella Immler, Reut Shemesh
Glasba: Simon Bauer
Lučni tehnik: Phillip Zander
Oblikovanje luči, video, grafično oblikovanje: Ronni Shendar
Kostumografija: Dario Mendez Acosta
Dramaturgija: Daniel Rademacher
Producentka: Sabina Stücker
Produkcija: Reut Shemesh

“Moja tesno prilegajoča se uniforma je postala simbol; simbol izgubljenih sanj in spolne zmedenosti.”

Leviah je vizualna reminiscenca na ranljivost, moč in nemoč. Koreografinja Reut Shemesh pred gledalce postavi serijo spominov na čas, ki ga je preživela v izraelski vojski, in s tem osvetli fenomen, ki pogosto ostaja prezrt. Govori namreč o čustvenih težavah in stiskah, ki jih doživljajo mlade vojakinje med služenjem vojaškega roka, ki je v Izraelu obvezno tudi za ženske. Mnoge vojakinje se spopadajo z občutki izgube nadzora, motnjami prehranjevanja, podvržene pa so tudi spolnemu nadlegovanju.

Leta 2016 so ustvarjalci predstave Leviah prejeli nagrado mesta Köln za dosežke v plesu in gledališču ter nagrado občinstva na festivalu sodobnega plesa 638 KiloTanz v Essnu v Nemčiji.

"Morda sem le oznanjevalka družbene moči – odkrivam, uokvirjam, odgovarjam glasovom okoli sebe in tistim notranjim; sem predstavnica njenih učinkov na posamezna telesa."

Koreografinja Reut Shemesh ustvarja na robu vizualne umetnosti in poezije. Leta 2010 je diplomirala na oddelku za koreografijo plesne akademije ArtEZ na Nizozemskem. Živi v Kölnu v Nemčiji, kjer deluje kot neodvisna koreografinja. V zadnjih treh letih je obiskovala podiplomski program na Akademiji za medijske umetnosti v Kölnu. Poleg študija in ustvarjalnega dela poučuje koreografijo na številnih institucijah, med drugimi tudi na oddelku za medijske in kulturne študije Univerze Heinricha Heineja v Düsseldorfu.